Коронавірус та грудне вигодовування

Коронавірус та грудне вигодовування

15 хвилин
5240
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

Чи забезпечить грудне вигодовування імунний захист дітям в період спалаху коронавирусу або потрібно зробити паузу і перейти на суміш, щоб убезпечити немовлят від зараження?

— Валерія Максимівна, чи може немовля заразитися коронавірусом чи дитячий вік знижує ризики зараження?

— Чи небезпечний коронавірус для немовлят, точної відповіді лікарі, на жаль, дати не можуть, тому що немає достовірної кількості досліджень на цей рахунок і недостатньо відомостей про сам штам коронавірусу.

За наявними даними, люди у віці до 19 років мало схильні до захворювання: випадків хвороби дітей не так багато, а немовлят серед хворих можна перерахувати по пальцях. Можливо, спалах позначиться на недоношених дітках. У них дуже часто є проблеми з респіраторним трактом (диханням) і імунною системою в силу їх незрілості, тому ймовірність приєднання коронавірусної інфекції може бути вищою.


— Коронавірус передається через грудне молоко?

— Основний передбачуваний механізм передачі вірусу - повітряно-крапельний. І оскільки новий коронавірус, не виявлено в грудному молоці матерів, які заразилися, це дає право припустити, що через грудне молоко зараження не відбувається. Коронавірус і годування грудьми сумісні, але, тим не менш, мами повинні використовувати засоби захисту при контакті з малюком.


— Тобто загальний карантин – не привід відлучати від грудей?

— Згідно з роз'ясненнями Всесвітньої організації охорони здоров'я, припинення грудного вигодовування не рекомендується. Варто пам'ятати, що грудне молоко1 — це найкраща їжа для дитини, яку могла створити природа: воно дозволяє рости і розвиватися, повністю покриває всі дитячі потреби, а також в складі має набір воістину незамінних компонентів, які крім усього іншого, допомагають дитині адаптуватися до зовнішнього світу.

Різке припинення грудного вигодовування зазвичай несе негативні наслідки. Мамі це загрожує застоями молока, які на тлі і так ослабленого імунітету можуть перейти в мастити. Немовля втрачає найцінніше джерело харчування, адже як би не була добре розвинена індустрія штучного харчування, з грудним молоком воно не зрівняється.


— Чи можна годувати грудним молоком при коронавірусі?

— Однозначно, так, і з цим згодні багато педіатричних спільнот світу. Крім того, грудне вигодовування може допомогти дитині в боротьбі з коронавірусной інфекцією, з огляду на унікальні властивості грудного молока, зокрема, його здатність до передачі імунних клітин.


Важливо!
Якщо у матері підтверджений діагноз COVID-19 або є підозра на нього, рішення про грудне вигодовування приймається нею спільно з медпрацівником2.


Варіанти вигодовування, які рекомендовані ВООЗ, повністю залежать від стану мами

Продовжити грудне вигодовування

Якщо мама відчуває себе задовільно - з дотриманням заходів профілактики та захисту.

Годування зцідженим грудним молоком

Якщо мама відчуває себе задовільно, але при цьому не може годувати грудьми, в тому числі через знаходження у стаціонарі.

Перейти на штучне вигодовування

Якщо мама перебуває у важкому або критичному стані, на госпіталізації та немає можливості використовувати свій або донорський банк грудного молока.


Як зціджувати грудне молоко при коронавірусі

Особливі вимоги

Мама повинна ретельно мити і обробляти руки спиртовим антисептиком перед сціжуванням.

Очищення і стерилізація

Молоковідсмоктувач після зціджування миють за допомогою губки, миючого засобу та води, а потім дезінфікують - парова обробка в стерилізаторі або 10-хвилинне кип'ятіння вбивають коронавірус.

Ємності для зберігання

Простерилізовані в заводських або домашніх умовах спеціальні термостабільні ємності, баночки, пакети для зціджування.

Умови та термін зберігання

При кімнатній температурі - до 6 годин, в холодильнику - до 5 днів, в морозильній камері - від 3 до 12 місяців.


– Чи має сенс застосовування бактерицидних ламп для дезінфекції грудного молока?

– У кварцюванні необхідності немає, так як коронавірус не виявляється в молоці, і простих методів стерилізації посуду досить. У грудному молоці велика кількість корисної мікрофлори, яку хотілося б зберегти.


— Які рекомендації дають лікарі годуючим мамам?

— Рекомендації ВООЗ, лікарів РФ та Іспанії практично не відрізняються і коригуються в міру розвитку подій, накопичення досвіду, досліджень, виявлення додаткових випадків, тому що вірус новий і раніше вивчений не був.


Рекомендується:
  • не припиняти грудне вигодовування;
  • дотримуватися всіх рекомендацій та заходів профілактики, які надаються населенню;
  • контактувати з дитиною, дотримуючись рекомендацій, навіть якщо мама хворіє – тісне спілкування, в тому числі контакт шкіра до шкіри, необхідні для дитячого розвитку і спокою, підтримки лактації.


— Поговоримо про те, як захистити немовля від коронавирусу. Що робити, якщо вдома хтось захворів?

— Як тільки в будинку з'являється хвора людина або є підозра на коронавірус, всі повинні надіти маски індивідуального захисту та дотримуватися заходів профілактики:

  • хворий не повинен контактувати з дитиною і чіпати те, що стикається з нею;
  • необхідно дистанціюватися або ізолювати дитину від хворого: в кращому випадку, в інше місце проживання або іншу кімнату, в гіршому - витримувати дистанцію мінімум два метри;
  • важливо дотримуватися дихальної гігієни - чхати в лікоть або одноразову хустку, яку відразу потрібно викидати;
  • відмовитися від поцілунків, обіймів, рукостискань;
  • не виходити на вулицю без особливої потреби, при поході в магазин чи аптеку надягати рукавички, використовувати антисептичні розчини, а дитину залишати вдома;
  • робити вдома регулярне вологе прибирання з миючими засобами та провітрювати приміщення мінімум 2 рази на добу.



Як не заразити грудну дитини COVID-19

— У чому полягає гігієна грудного вигодовування і вигодовування сумішшю?

— Профілактика однакова для всіх, в тому числі для годуючих мам.

  • При контакті з дитиною до і після годування, приготуванні прикорму, молочної суміші необхідно ретельно мити і обробляти руки дезінфікуючими засобами з вмістом спирту від 68% або спиртом.
  • По можливості треба носити медичну маску при годуванні дитини, навіть якщо мама не хворіє, оскільки є безсимптомний період хвороби, в який людина вже заразна.
  • Посилити провітрювання приміщення, в якому перебуває дитина, і хоча б раз в два дні робити дезінфікуючу вологе прибирання всіх поверхонь, а в ідеалі – два рази на день.


  • Європейське агентство з безпеки продуктів харчування EFSA3 не має доказів того, що коронавірус поширюється через їжу.


  • Купати малюка, а мамі – приймати щоденний душ, щодня міняти білизну та одяг, який повинен пратися при температурі не менше 60 градусів і пропрасовуватися.
  • Скоротити кількість іграшок і щодня мити їх в звичайному режимі в пральній машині при температурі 60 ° С з використанням миючих засобів4. Існують також спеціальні засоби для обробки дитячих іграшок і поверхонь, які не містять шкідливих компонентів, але потрібно бути уважними, читаючи інструкції: там вказано ефективний час експозиції. Як правило, він набагато більший, ніж у звичних нам засобах для прибирання, – це потрібно враховувати, інакше прибирання з такими засобами не буде ефективним.


Зверніть увагу! У період пандемії дуже важлива ізоляція в домашніх умовах. Вакцини від коронавирусу поки немає, і єдиний шлях стримати швидке поширення інфекції – це уникнути контактів з іншими людьми. Купити дитяче харчування, в тому числі адаптовану молочну суміш для дитини, можна через інтернет. Є ще варіант з аптекою і продуктовим магазином, але це все ж місця скупчення людей, і зайвий раз бажано не ризикувати, тим більше що зараз немає ніякої проблеми із замовленням продуктів і товарів першої необхідності додому. Дитяче харчування МАМАКО® також доставляється додому.


— Чи можна гуляти з дитиною при коронавірусі, якщо умовно навколо нікого немає?

— Прогулянки на свіжому повітрі загартовують організм і надають потужний позитивний вплив на імунітет, але зараз, в умовах пандемії, виходити на вулицю не рекомендується. Звичайно, можна не зустріти вірус на відкритому просторі, але не варто забувати, що перед тим, як опинитися на вулиці, потрібно вийти на сходову клітку, спуститися на ліфті і т. д. Ці фактори зводять до нуля всю профілактику.

Немовля можна вкладати спати на балконі, відкриваючи вікна. Простіше тим, хто живе в заміських будинках, де немає обмежень і можна виходити у двір гуляти та грати. Зрозуміло, що складно перебувати весь час вдома, але це вимушений тимчасовий захід. Чим швидше люди прислухаються до рекомендацій і почнуть залишатися вдома, тим швидше все закінчиться. Навіть з малюком потрібно перечекати цей час.


— У чому відмінності вірусу грипу від коронавірусу?

— Коронавірус має з іншими респіраторними вірусними захворюваннями як схожість, так і наявні відмінності. Зараз коронавірус все частіше порівнюють з вірусами грипу.

Подібність коронавірусу та грипу

  • Відносяться до респіраторних захворювань.
  • Вражають широке коло людей.
  • Мають різні прояви і ступінь тяжкості: від безсимптомної легкої форми до важкого захворювання, смерті.
  • Передаються при контакті з краплями носо-ротового секрету хворої людини в результаті чхання або обміну слиною.

Відмінності коронавірусу та грипу

  • Грип вражає в першу чергу вагітних, дітей, людей похилого віку, коронавірус - старше населення і людей середнього віку з хронічними захворюваннями, ослабленим імунітетом. Діти практично не хворіють.
  • Різний інкубаційний період (час від моменту зараження до перших проявів захворювання). При грипі він становить від 3 до 5 днів, при коронавірусу - від 5 до 14 днів.
  • Хворий на грип заразний протягом усього інкубаційного періоду, а люди, які заразилися коронавірусом, будуть джерелом хвороби за 24-48 годин до появи перших симптомів.
  • Летальність від грипу значно нижче – 0,1%, від коронавірусу вона становить 3-4% від усіх тих, що заразилися.

Якщо говорити простою мовою, коронавірус небезпечніше. Незважаючи на більш повільне поширення, нижчу контагіозність (здатність заражати інших людей), коронавірусні захворювання мають більш складні симптоми і серйозні наслідки. За світовими даними, 80% інфікованих хворіють з легким або безсимптомним перебігом, 15% мають важке протікання інфекції з необхідністю застосування в лікуванні кисню, а у 5% виникає критична інфекція, яка вимагає вентиляції легенів. Це набагато вище, ніж при грипі.


Ознаки коронавірусу у немовлят та маленьких дітей

Симптоми, які вимагають невідкладного медичного втручання:

  • висока температура, особливо вище 39,5 градуса;
  • дихальна недостатність у вигляді частого поверхневого дихання, можливе посиніння носогубного трикутника;
  • сильний кашель з почервонінням (гіперемією) обличчя, епізодами зупинки дихання.


— Як діти переносять коронавірус?

— Серед дітей дуже мало випадків коронавірусной інфекції, і поки не виявлено специфічних симптомів, які б на неї вказували. Як правило, це дуже легкий перебіг захворювання, що нагадує застуду.

Рекомендую звертатися до лікаря при будь-яких змінах в дитячому стані, що відрізняється від норми, і не займатися самолікуванням. В умовах пандемії краще не ходити до медичних установ, оскільки, за даними ВООЗ, це один з найбільш великих джерел інфекції. Зараз набирає популярність консультація по телефону, під час якої можна описати турбуючі вас симптоми, а лікар виходячи з ситуації, прийме рішення про необхідність і терміновість огляду. Саме така практика прийнята в європейських країнах.



Грудне вигодовування – це не тільки прояв турботи, але ще й джерело живлення, формування імунітету у дітей. Якщо мама в змозі годувати грудьми, то не потрібно припиняти грудне вигодовування і переривати контакт з дитиною. Якщо довелося призупинити вигодовування грудьми, потрібно вдатися до зцідженого молока або адаптованої суміші, що відповідає віку дитини.

При годуванні і знаходженні поряд з малюком особливо важливо користуватися маскою і постійно дезінфікувати руки. На даний момент це основні рекомендації ВООЗ, але оскільки з кожним днем ми дізнаємося про коронавірус все більше, вони можуть змінитися.

Информационные источники

Читайте також

Вгору