Особливості імунної системи новонароджених

Особливості імунної системи новонароджених

10 хвилин
5121
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Імунітет дитини починає формуватися ще до її народження. Що впливає на цей процес і які критичні етапи переживає імунна система в своєму розвитку до року, а також яку суміш вибрати, щоб підтримати становлення імунітету у дитини-штучника, - про це та багато інше ми поговорили з нашим постійним експертом, лікарем-педіатром і дитячим пульмонологом Катериною Олександрівною Яновської.

— Катерино Олександрівно, розкажіть, будь ласка, як формується імунітет у новонародженої дитини.

— Імунітет - це здатність організму боротися з токсинами, вірусами, бактеріями. Розвиток імунної системи і формування імунітету - досить тривалий процес. Імунітет дитини до року багато в чому залежить від материнського імунітету під час вагітності та годування груддю.

Імунітет у внутрішньоутробному періоді:

  • через плаценту плід отримує антитіла і захисні фактори, які допомагають йому рости і розвиватися.

Імунітет новонародженої дитини:

  • грудне вигодовування - один з основних факторів природного фізіологічного розвитку імунної системи: молозиво багате імунними речовинами, а грудне молоко - материнськими антитілами, які допомагають боротися з бактеріями навколишнього середовища мінімум до трьох місяців.

В процесі розвитку імунної системи дитини виділяють «критичні» періоди, коли високий ризик інфекцій

I період - 1 місяць
  • Дитина зустрічається з першими бактеріями якщо не внутрішньоутробно, то при проходженні родових шляхів, починаючи знайомитися з навколишнім середовищем і його мікроорганізмами.
  • З грудним молоком малюк отримує антитіла до інфекцій, якими хворіє або перехворіла мама. І якщо мама, яка годує, харчується збалансовано, то при правильному перебігу вагітності, здорових пологах і здоровому періоді новонародженості дитина, як правило, добре адаптується до навколишнього середовища протягом першого місяця свого розвитку.
II період - 3-4 місяці
  • Дитина не тільки отримує антитіла від мами, але і вчиться виробляти їх самостійно.
  • Часто навіть здорова дитина, яка росла при нормальній вагітності, народилася без проблем і добре розвивалась до трьох місяців, захворює респіраторними хворобами або чимось ще, на тлі нового критичного моменту формування імунної системи.
Кризові періоди раннього віку - 1,5 і 3 роки
  • Малюк йде в новий колектив за межами сім'ї - зростає вірусно-бактеріальне навантаження на його організм.

— На жаль, лікарі часто стикаються з моментами, коли дитина недостатньо добре проходить перший критичний етап. Перинатальні центри переповнені зовсім ще маленькими пацієнтами з інфекційною патологією, внутрішньоутробними пневмоніями, різними септичними станами. Це означає, що з якихось причин материнських факторів новонародженому виявилося недостатньо, щоб вплинути на зрілість імунної відповіді.


— Коли у немовляти повинен сформуватися власний імунітет?

— У дитини є вроджений імунітет, який формується під час вагітності, і набутий імунітет, який повинен вже добре працювати в три-чотири місяці з початком продукування власних антитіл. На мій погляд, ці два періоди - найважливіші у формуванні імунітету, незважаючи на те, що дозрівання імунної системи йде протягом всього життя. Це вже доведений факт.

Фактори, що впливають на дитячий імунітет

Негативний перебіг вагітності:

  • гестози;
  • тривалі токсикози, токсикози другого і третього триместрів;
  • внутрішньоутробні інфекції, які пригнічують дитину і її імунітет;
  • генетичні вади розвитку дитини, які, як правило, несуть за собою дефіцит імунної функції.

Токсичні фактори:

  • несприятливе навколишнє середовище;
  • епідемії;
  • асоціальні батьки, алкогольні та інші залежності;
  • антисанітарні умови навколо дитини з перших днів життя.

— Якими хворобами дитина ризикує захворіти в грудному віці?

— Дітей, у яких не сформований імунітет, видно з народження. У них спостерігаються часті гнійничкові ураження шкіри, пневмонії, септичні процеси аж до остеомієліту. Це питання, які вирішує лікар, вони вимагають знаходження дитини в стаціонарі.

Крім того, в будь-якому віці з народження до року, дитина може переносити гострі респіраторні вірусні інфекції. Звичайно, добре, якщо вона не хворіє хоча б до місяця, в кращому випадку - до півроку: тоді можна говорити про хороший внутрішньоутробний розвиток імунної системи і достатній опір «викликам» навколишнього середовища. Але не все буває настільки сприятливо навіть на грудному вигодовуванні. Віруси та інші інфекції можуть принести в будинок старші діти з садочка або школи, тому хворіти можуть всі малюки, але по-різному.


За міжнародними стандартами дітей до шести місяців, які переносять бронхіти, намагаються лікувати антибіотиком, оскільки захворювання у немовлят часто ускладнюється. Але потрібно підходити до лікування вибірково, і за дитяче здоров'я можна поборотися без важкої медикаментозної терапії, оскільки бронхіти в 85% випадків мають вірусну етіологію.


— Чи можна робити щеплення в перший рік життя?

— Вакцинація потрібна, тому що вона дає той же набутий імунітет. З вакциною вводяться фрагменти бактерій або вірусів, і імунна система вчиться виробляти до них антитіла і клітини пам'яті. Потім, зіткнувшись з ними повторно, дитина не захворіє або легше перенесе хворобу.

МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.

— Як зміцнити імунітет малюка і чи потрібно приймати якісь профілактичні заходи?

— Найголовніше для дитини, звичайно, грудне вигодовування. При годуванні грудьми мама повинна харчуватися повноцінно. Це необхідно як для її власного фізичного і психологічного здоров'я, так і для того, щоб у неї були сили для спільного перебування з новонародженим.

Для імунної системи також важливий психологічний клімат в родині. На жаль, у деяких жінок після пологів на тлі гормональних вибухів в організмі розвиваються депресивні стани, тривожно-недовірливий синдром. Тому, чим більш сприятливе навколишнє оточення і чим вища підтримка сім'ї, тим менше мама буде хвилюватися, а дитина - менше хворіти. Ну, а знання того, що малюк здоровий і все йде нормальним фізіологічним шляхом, дуже важливе для мами.

Крім того, потрібно дотримуватися елементарних санітарних заходів, наприклад, мити пляшечки і соски (наприклад, шляхом кип'ятіння). Але не потрібно стерильних умов. Діти, які виросли в суперстерильності, хворіють частіше, ніж малюки, які росли в звичайних умовах.


— Ми вже торкнулися ролі харчування у формуванні імунітету. Грудне молоко допомагає його становленню природним чином. А як вибрати корисну для імунітету суміш?

— Чим більше суміш адаптована і наближена за складом і властивостями до грудного молока, тим швидше вона перетравлюється і краще засвоюється, а організм дитини витрачає менше енергії на процеси травлення - у неї з'являються сили для боротьби з впливом навколишнього середовища.


Адаптованість і склад суміші мають прямий зв'язок з формуванням імунітету дитини на штучному вигодовуванні.


— На прикладі високоадаптованих сумішей МАМАКО® Premium зазначу, що за рахунок козиного молока засвоєння макро- і мікроелементів відбувається краще, ніж з сумішей на коров'ячому молоці. Козиний білок легше сприймається організмом немовляти. Крім того, ця суміш містить таурин і інші речовини, які допомагають травленню і формування імунної системи, вона збалансована по білках, жирах, вуглеводах. І найголовніше - це харчування наближене до грудного молока навіть за часом засвоєння: на його перетравлення організму малюка необхідно два-три години, тоді як на переробку суміші на коров'ячому молоці йде по три-чотири години.


Вроджений імунітет дитина отримує внутрішньоутробно. І від того, наскільки добре протікала вагітність, залежить успіх закладення дитячої імунної системи. Чим менше інфекцій у вагітної жінки, тим сприятливіше мине виношування і буде більше позитивних очікувань від формування імунітету у новонародженої дитини. Становлення набутого імунітету починається в першому півріччі і долає два кризових періоду, коли дитина вперше зустрічається з вірусами і бактеріями і її організм вчиться виробляти власні антитіла. Від того, як малюк пройде ці періоди, особливо в перший місяць життя, багато в чому залежатиме робота його імунної системи в майбутньому.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору