Грудне годування і стрес

Грудне годування і стрес

10 хвилин
37672
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

Мами, які постійно відчувають стрес, можуть рано відлучати дитину від грудей. Як стрес впливає на грудне вигодовування, що відбувається з молоком і як малюк часом реагує на тривожність мами, розповіла лікар-неонатолог з Іспанії Валерія Максимівна Щелкунова.

— Валеріє Максимівно, через що у годуючої мами може виникнути стрес?

— Стрес - неспецифічний, найчастіше аномальний стан або реакція організму на різні несприятливі чинники. Причини стресу можуть бути різні, але всі їх можна розділити на ендогенні і екзогенні. Якісь викликають гострий стрес, якісь вводять в довгу стресову ситуацію. І для кожної жінки знайдуться свої чинники. Навіть карантин, який змусив багатьох сидіти вдома, для декого буде потужним фактором стресу.

Ендогенні стрес-фактори: будь-які захворювання - хронічні і що виникли під час вагітності та пологів. Дефіцитні стани: гіповітаміноз і авітаміноз, дефіцит мінералів і т. п.

Модель стресу: в організмі відбувається збій, порушення, дефіцит і після приєднується психологічний компонент, надаючи всьому більш яскраву картину.

Найчастіші причини:

  • стрес на тлі гормональної перебудови в організмі жінки після народження малюка, що може привести до зниження вироблення гормонів;
  • виявити дефіцити під час вагітності можна тільки за допомогою розгорнутого аналізу крові, який більшості вагітних не проводиться, а значить, і скорегувати їх вітамінними препаратами не є можливим.

Екзогенні стрес-фактори: будь-який дискомфорт, який змушує жінку переживати, - соціальні, економічні, побутові причини.

Модель стресу: спочатку виникає психологічна реакція на роздратування, потім приєднується реакція організму.

Найчастіші подразники:

  • сімейні відносини - сварка з чоловіком, відсутність підтримки і допомоги з боку сім'ї, важка втрата;
  • особисті переживання - невпевненість в собі, страх нашкодити малюкові, відсутність розуміння, що з дитиною і чому вона плаче;
  • дитячі ревнощі - боротьба старших дітей за увагу: в результаті бажання жінки бути хорошою мамою для всіх дуже вимотує;
  • відсутність повноцінного відпочинку, недолік сну.

— Як стрес впливає на лактацію годуючої мами? Що відбувається на гормональному рівні?

— Гормональна регуляція дуже специфічна. Кошти, виділені гормони стресу спрямовані на те, щоб підтримати роботу серця і головного мозку. Гормон стресу адреналін пригнічує секрецію пролактину і окситоцину, відповідального за лактацію. Вироблення гормону окситоцину стимулює скорочення молочних проток, стимулюючи його виведення.

Грудне годування та стрес

  • При раптовому стресі у годуючої мами виділиться гормон адреналін, який блокує окситоцин. У грудях молоко буде, але малюк не зможе його добути, бо блокований окситоцин не впливає на протоки молочної залози. У нормі окситоцин сприяє розслабленню спазмованих проток і витіканню молока. При відсутності окситоцину протоки не розслабляються і молоко не виходить. Але як тільки стрес припиниться, припиниться і дія адреналіну, лактація відновиться.
  • Коли стрес постійний, у мами якийсь час буде вистачати запасів поживних елементів для вироблення молока. Але як тільки запаси її організму вичерпаються, чи не буде енергії і субстратів для виробництва молока - лактація припиниться остаточно.

— Стреси і годування грудьми взаємопов'язані. Але тимчасовий, навіть сильний, стрес повністю лактацію не припиняє. А ось при хронічному тривалому стресі молоко не виробляється в достатньому для харчування дитини обсязі, лактація припиниться повністю.


— Що відбувається зі складом молока під час сильного стресу?

— Поява гострої ситуації або щойно пережитий стрес не вплинуть на грудне молоко. Після того, як мама знову почне годувати, лактація відновиться, і все прийде в норму. Навіть зникнення молока на 3-5 днів не змінить його складу. Але хронічний стрес вплине на вигодовування грудьми: склад молока буде змінюватися в залежності від дефіцитів вітамінно-мінеральних компонентів, особливо якщо мама і так відчувала їх нестачу.

Смак грудного молока може стати іншим. Солодкуватий смак, який діти так люблять, йому надають вуглеводи (лактоза). А це найцінніше джерело енергії, і якщо мама сама має дефіцит поживних речовин, то організм буде витрачати свої ендогенні вуглеводи в потрібній йому кількості.


— Які негативні чинники, крім стресу, порушують нормальну лактацію?

— Ми вже з вами говорили про лактацію, коли мама хворіє. Нагадаю, що все залежить від виду, ступеня тяжкості та тривалості захворювання.

  • Якщо при блювоті спостерігається сильне зневоднення, то продукування молока знижується. Якщо мама застудилася і у неї температура, то, навпаки, вироблення молока може бути збільшено, оскільки тепло надає лактогонну дію.
  • При депресії механізм зміни лактації подібний впливу хронічного стресу. Організм мами в цьому стані також буде працювати на ресурсі. І з часом дуже часто до психологічно пофарбованої депресії додається якийсь фізичний компонент (гіподинамія, хворобливі відчуття).
  • Негативно на лактацію впливає і нечасте прикладання до грудей. Чим більше молока піде, тим більше прийде. І якщо мама не дає дитині груди часто або так, як вона цього вимагає, то молока в належній кількості вироблятися не буде.
  • Необґрунтоване догодовування сумішшю, захворювання дитини і небажання мами годувати грудьми також перешкоджають нормальній лактації.

— Що небезпечніше для лактації: сильний короткочасний стрес або помірний хронічний стрес?

— Складно сказати, тому що все залежить від внутрішніх ресурсів людини і її здатності до відновлення. Якщо трохи ідеалізувати, то краще сильний короткочасний, ніж помірний хронічний стрес.

З вираженим, але нетривалим стресом мама справляється, і лактація, навіть якщо вона постраждає, відновлюється. До тривалого стресу організм звикає і пристосовується. Мами адаптуються до хронічного перенапруження і хронічної втоми, але це не позначається благотворно на кількості і якості молока, оскільки ресурси організму спустошуються. Причому це може бути погано не скільки для дитини, скільки для самої мами.


— Коли краще завершувати грудне вигодовування, а коли лікарі рекомендують відновлювати лактацію?

— Лікарі завжди будуть боротися за грудне вигодовування. Але до постійного прикладання, зціджування, годівлі по годинах, прикладання в нічний час жінка може бути не готова. Для багатьох – це дискомфорт, незручність і знову стрес.

На мій погляд, в цій ситуації рішення про припинення грудного вигодовування має виходити від мами. Вона повинна подумати про себе, як їй буде комфортно вибратися зі стресової ситуації і як вона може собі допомогти. І якщо жінка розуміє, що грудне вигодовування піде їй на користь і вона хоче продовжувати годувати грудьми в умовах стресу, завдання лікаря - максимально її підтримати і підказати, як це робити правильно.


— Чи може лактація порушуватися через стрес у дитини?

— Діти частіше відчувають ендогенний стрес, коли у них щось болить. Тому під час колік, прорізування зубів, температури вони можуть рідше прикладатися до грудей. Часто відмова від грудей відбувається після пляшок, тому що з них простіше смоктати. Серед екзогенних причин найяскравіший приклад - проблеми з режимом. Якщо дитина перегуляла, її не поклали спати вчасно, виділяються ті ж самі гормони стресу. Малюк якийсь час ще бадьорий і веселий, але потім у батьків починається головний біль: він неспокійно спить, не їсть, а тільки вередує і кричить. І такий стан може тривати кілька днів, тим самим посилюючи проблеми самої мами. Крім того, у немовлят є періоди регресу сну і періоди стрибків зростання, коли графік збивається і все йде не за сценарієм. У такі дні потрібно бути максимально уважними, щоб не допустити проблем з лактацією.


— Поява стресу у немовляти залежить від стану мами?

— Діти відчувають тривожність і хвилювання мам, через що теж починають хвилюватися і переживати. І дослідники знайшли цьому підтвердження. Вони досліджували матерів і їх молоко в період стресу і виявили, що підвищення в крові рівня кортизолу (гормону стресу) супроводжувалося його підвищенням в грудному молоці. Випивши такого молока, дитина ставала більш неспокійною і плаксивою. Можна сказати, що їй дійсно передавалося мамине хвилювання. Але є ще один цікавий факт. Чим більше турбувалася дитина, тим більше хвилювалася мама - тим вище був у неї рівень кортизолу і тим в більшій кількості він передавався малюкові: у відповідь він починав ще сильніше плакати. Тому на таке питання відповідь однозначна - дитині може передатися занепокоєння мами.


Основний міф в тому, що при сильному стресі молоко пропадає і не повертається. Це помилка, і вище я пояснила, чому так відбувається. Молоко повертається, як тільки гормони стресу перестають діяти. Через стрес може змінитися стрес молока.


— Коли мама, яка годує може впоратися з проблемою самостійно, а коли краще звернутися до консультанта з грудного вигодовування?

— Мама повинна оцінювати свої сили. Якщо через добу лактація нормалізувалася, вона може далі годувати сама. Але якщо мама не справляється, її щось турбує, вона не впевнена в правильності своїх дій, то краще звернутися за підтримкою і допомогою до будь-якого фахівця. І не варто чекати, сподіваючись на поліпшення, - правильніше йти на випередження, щоб максимально зберегти лактацію.


— Як перестати нервувати? Чи можна пити заспокійливі при грудному вигодовуванні?

— Перш за все потрібно з лікарем визначити причину стресу і провести профілактику негативних наслідків. Чи пити мамі гормональні або заспокійливі засоби, в тому числі на трав'яній основі, вітаміни і мінерали, повинен вирішувати лікар-терапевт або лікар-гінеколог, тому що прийом будь-якого препарату, особливо на грудному вигодовуванні, має побічні ефекти. Народні засоби і лактогонні чаї відносяться до недоказові медицині і не принесуть користі.

У мами, звичайно, повинно бути гарне збалансоване харчування, оптимальне споживання рідини - інакше не буде ресурсів продукувати грудне молоко. Також необхідно працювати над психологічним станом. І тут дуже важлива підтримка близьких людей. Якщо жінку щось турбує, не потрібно тримати це в собі, важливо розповідати про проблему і обговорювати її. Кожна мама буде в будь-якому випадку найкращою для свого малюка. І важливо навчитися делегувати домашні обов'язки, залучати до допомоги партнера і членів сім'ї.


— Як мамі відновитися, якщо після стресу пропало молоко? Чи правда, що «голодний» крик і вид голодної дитини, нічні годування збільшують кількість молока?

— Дійсно, голодна дитина і уявлення мами про те, що вона зараз буде годувати грудьми, будуть якимось стимулом. Навіть простий контакт з дитиною «шкіра до шкіри» без активного смоктання стане стимулом, тому що в головний мозок надходить інформація, що пора б синтезувати гормони окситоцин і пролактин і годувати дитину. Дослідницьким шляхом доведено, що жінка може зцідити молока більше в присутності дитини і думаючи про годування, ніж коли б вона зціджувати в кімнаті одна.

Нічні годування також добре допомагають. Фізіологічне вироблення пролактину, відповідального за лактацію, відбувається приблизно о 5-6 ранку. Доведено, що прикладання в цей час дуже стимулює лактацію. Тому нічні годування не рекомендують прибирати або радять припиняти їх з 24 ночі до 3 години ранку.


Часте прикладання до грудей - один з найдієвіших способів збільшення лактації. Смоктання - це природна стимуляція молочної залози, так як саме при цьому виділяються гормони, які дають сигнал головну мозку про запуск продукування молока. І навіть якщо дитина смокче нібито порожню грудь, через якийсь час у мами почне виділятися молоко.


— Які профілактичні заходи допомагають запобігти стресу і уникнути лактаційний кризів?

— Профілактика повинна здійснюватися ще в період вагітності: потрібно стежити за своїм станом, статусом вітамінів і мінералів, своєчасно приймати підтримуючі препарати. Після народження малюка не варто брати все на себе, треба делегувати обов'язки, займатися малюком спільно з партнером, а проблеми обговорювати з лікарем і близькими людьми. Важливо стежити за станом лактації та при необхідності звертатися за медичною допомогою. У нормі дитина повинна харчуватися грудним молоком, і кожна жінка здатна вигодувати свого малюка.


Стрес може бути гострий або хронічний, ендогенний або екзогенний. Ендогенні фактори визначаються легше, і на них відразу можна впливати, екзогенні можна і не помітити. Гострий стрес, як правило, менш небезпечний, ніж хронічний. Хронічний стрес найчастіше викликають тривалі сімейні проблеми, втома і недосипання. Все це на протязі тривалого періоду послаблює жінку і призводить до виснаження її внутрішніх ресурсів. Тому потрібно звертати увагу на найменші коливання в своєму настрої, фізичне самопочуття і негайно вживати заходів, щоб зберегти грудне вигодовування.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору