Чим корисне грудне молоко для дитини

Чим корисне грудне молоко для дитини

15 хвилин
5945
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

Мами знають, що користь грудного молока для дитини особлива, але не завжди знають, чим саме корисні його компоненти. Як вони впливають на дитяче здоров'я, чому навіть в одне і те ж годування дитина отримує різне молоко ... Розуміння поживної цінності грудного молока багато в чому визначає і вибір його замінників. Поговоримо про переваги грудного молока, вигодовування грудьми після року і відлучення від них до півтора років з неонатологом Валерією Максимівною Щелкуновою.

— Валеріє Максимівно, чому так важливо годувати дитину грудним молоком?

— Немає нічого кориснішого для дитини, ніж грудне молоко. Тому що його склад дійсно унікальний, і кожен компонент наділений особливою функцією.

Склад і корисні властивості грудного молока

Основні поживні речовини, що впливають на розвиток дитини
  • білковий компонент
  • жировий компонент
  • вуглеводний компонент

Вітаміни:

  • жиророзчинні A/D/E/K
  • водорозчинні C/B1-B2-B6-B12, фолієва кислота, В7 (біотин), В5 (пантотенова кислота), ніацин

Мінерали:

  • натрій/хлор/фосфор
  • кальцій/магній/залізо
  • калій/цинк/йод
Компоненти для імунітету
  • специфічні імуноглобуліни
  • специфічні імунні комплекси
  • імунні клітини крові
  • протизапальні речовини
  • олігосахариди грудного молока
Компоненти для травлення
  • ферменти
  • гормони, що регулюють травлення
Фактори зростання, які регулюють функції внутрішніх органів, допомагають рости і розвиватися
  • речовини з гормональною активністю
Інші нутрієнти
  • переносять поживні речовини і допомагають всмоктуватися мінералам і вітамінам
  • стабілізують і беруть участь в хімічних реакціях

Окремо хочеться сказати про поліненасичені жирні кислоти і L-карнитин - вони допомагають рости і розвиватися головному мозку.


— Чому материнське молоко поділяють на «заднє» і «переднє»?

— Заднє і переднє молоко розрізняються за складом і часом вироблення.

  • Переднє молоко: виробляється в перші 10 хвилин годування, може бути блакитного відтінку, містить велику кількість молочного цукру (лактози) і менше жиру. Воно призначене більшою мірою для задоволення спраги дітей.
  • Заднє молоко: виділяється через 10 хвилин від початку годування, від білого до жовтуватого відтінку, з високим вмістом жиру і білка, що тамують голод і забезпечують дитину енергією, необхідною для розвитку. Тому малюка не можна передчасно віднімати від грудей - йому потрібно дати висмоктати все заднє молоко.

Дуже часто мами годують з двох грудей відразу: малюк висмоктує переднє молоко з однієї і з іншої груді, а до заднього не доходить. Такий малюк буде дуже погано додавати у вазі. Іноді, щоб добути заднє молоко, потрібно трохи почекати і дати дитині посмоктати груди ще пару хвилин. Мама відчує приплив при виділенні заднього молока.



— Переваги годування грудьми дійсно багатогранні. А чи впливають властивості грудного молока на хороші ваго-ростові прирости?

— Якщо у мами адекватна лактація, вона сама правильно і збалансовано харчується, дитина здорова і з'їдає встановлену норму, то проблем зі збільшенням ваги ми не побачимо ніколи. Грудне молоко повністю покриває всі витрати немовля.


— Кажуть, що годування грудьми заспокоює дитину і формує її особливий емоційний зв'язок з мамою.

— Так, годування грудьми дарує малюкові почуття захищеності і комфорту. Він знає, що мама поруч, можна розслабитися, заспокоїтися. Між мамою і дитиною завжди дуже тісний зв'язок, а при грудному вигодовуванні він посилюється. Малюк може заспокоюватися не тільки в процесі годування, але і коли мама візьме його на ручки, адже вона буде пахнути молочком. До речі, це використовують тата. Якось, я приїхала на виклик і мене зустрів тато в маминому халаті, що здивувало. Але він пояснив, що халат пахне молоком і малюк заспокоюється, тільки відчуваючи це. Тому, звичайно, зв'язок існує - і безпосередньо при контакті «шкіра до шкіри» мами з дитиною і при асоціаціях - на запах молока, мамине тепло: комфорту і захищеності.

Ще один важливий факт - годування має подобатися в тому числі і мамі, інакше дитина буде відчувати хвилювання з її боку, і воно передасться малюкові. У такій ситуації важко говорити про емоційний зв'язок.


— Чи допомагає грудне молоко уникнути проблем з шлунково-кишковим трактом у грудничка або в цьому його роль перебільшена?

— Грудне молоко - це те, що задумала природа. У дитини є все, що потрібно для його засвоєння. В організмі присутні навіть спеціальні речовини, які допомагають переробляти грудне молоко.

Звичайно, штучне вигодовування не завжди тягне за собою проблеми з шлунково-кишковим трактом, але при такому типі харчування вони зустрічаються частіше, ніж на грудному вигодовуванні. Все залежить і від гестаційного віку дитини: так, у недоношених діток виникає дуже багато проблем, якщо їх починають годувати не маминим молоком.


— До якого віку рекомендують годувати дитину грудьми фахівці ВООЗ і російські педіатри?

— За рекомендаціями ВООЗ, годувати грудним молоком потрібно мінімум до 2,5 років, і чим довше, тим краще. При цьому після року має залишитися не більше двох годувань. Багато педіатрів з цим згодні.

Однак оптимально годувати до 1,5 років. І ось чому.

  1. Рекомендації ВООЗ орієнтовані не тільки на розвинені країни, а й на країни третього світу, в яких з міркувань безпеки краще довше годувати малюків грудьми, так як не всі забезпечені якісною водою.
  2. До півтора років пропадає смоктальний рефлекс, і смоктання з необхідності стає психологічною залежністю: груди асоціюється у дитини з заспокоєнням і захистом. Потім малюка складно відлучити від грудей. У деяких випадках навіть доходить до психологічної травми або безглуздих ситуацій, коли «доросла» дитина просить груди в громадських місцях.

— У чому особливості годування в перші шість місяців після року?

— При встановленні лактації склад грудного молока може змінюватися кожну добу. Є молозиво, перехідне і зріле молоко. Для порівняння: в одній краплі молозива поживних речовин - як в п'яти мілілітрах зрілого молока на третьому місяці лактації.

До року склад молока виходить на так зване плато за всіма поживними речовинами і вже не змінюється. До цього часу дитина перебуває «на повному столі» і в теорії вже може обходитися без молока. З цього моменту можна приступати до завершення грудного вигодовування - поступово, з комфортом для мами і малюка.



Плюси і мінуси грудного вигодовування після року

  • «За»

    Грудне молоко - це все ще джерело елементарних поживних речовин, вітамінів, мінералів.

  • «Проти»

    Зворотний бік - недосип у мами і її моральне виснаження на цьому тлі, проблеми з зубами, волоссям, нігтями, тому що все корисне вона віддає дитині: як правило, до цього часу всі депо поживних речовин виснажуються.



— Валеріє Максимівно, що робити, якщо дитина рано відмовилася від грудей або грудне молоко швидко закінчилося?

— Мамі потрібно звернутися до лікаря або консультанта з ГВ і постаратися налагодити грудне вигодовування. При високій мотивації це вдається часто і навіть у випадках, коли лактація повністю закінчилася. Звичайно, бувають різні життєві ситуації, коли немає можливості або бажання налагодити лактацію, - тоді під наглядом педіатра дитина переводиться на змішане або повне штучне харчування.


— Дитяче сухі суміші і мамине молоко: наскільки вони схожі?

— Дитячі суміші поки не можуть дати новонародженому фактори імунного захисту, протизапальні фактори, травні ферменти. Є відмінності і в мікробній флорі. Мікрофлора грудного молока унікальна і різноманітна. В суміші ж додають пребіотики і пробіотики: вони зазвичай представлені лакто-і біфідофлорою. Хочеться виділити залізо - в грудному молоці його менше, ніж в сумішах, але воно при цьому краще засвоюється. Але потрібно підкреслити, що компанії-виробники постійно працюють над поліпшенням замінників грудного молока, адаптують до віку вміст білка, включають в суміші вітамінно-мінеральні комплекси, жирні кислоти.


— Поговоримо про склад сумішей докладніше. Якими бувають жирні кислоти і білки?

  • Жирні кислоти

    Незамінними жирними кислотами називаються речовини, які організм людини не здатний синтезувати самостійно. При цьому вони необхідні для внутрішніх хімічних реакцій.
    Деякі виробники в деякій мірі нехтують незамінними жирними кислотами, не додаючи їх в дитяче харчування, тому що це дорого.

  • Молочні білки

    Білки складаються з амінокислот, однакових в грудному і коров'ячому молоці, але їх послідовність може бути різною. Саме послідовність амінокислот визначає структуру білка.


Білки молока матері

багато білків-альбумінів, імуноглобулінів
казеїн в іншій формі

Білки коров'ячого молока

багато білків-альбумінів,
переважає складний казеїн

Співвідношення сироваткових білків і казеїну

3:2

швидко розщеплюються
легко засвоюються

1:4

розщеплюються повільніше
вимагають значних зусиль з боку шлунково-кишкового тракту


Оскільки тваринний молочний білок відрізняється за структурою від білка маминого молока, він дуже часто стає алергеном. Крім того, в грудному молоці містяться речовини, які допомагають переварюванню білка.


— Педіатри рекомендують догодовувати дітей дитячими сумішами на козиному молоці, якщо у мами не вистачає молока. Чим такі суміші краще сумішей на коров'ячому молоці?

— Молочні білки поділяються на 2 види: сироваткові білки і казеїн. Зазвичай казеїн складніший для засвоєння малюком білок, але у випадку з козиним молоком інша ситуація. Казеїн козиного молока більше схожий з людським казеїном, ніж казеїн коров'ячого молока. Незважаючи на одну назву, всі три казеїнових білка (жіночого, козиного та коров'ячого молока) мають трохи різну будову. Але оскільки білки козиного молока більш схожі з людськими, це робить їх перетравлення більш легким. За рахунок цього ризик виникнення харчової непереносимості набагато нижче.

За вибором суміші треба завжди консультуватися з лікарем і враховувати наступне:

  • Виробник повинен мати всі ліцензії та сертифікати - це важливо, оскільки вони є не у всіх.
  • Склад суміші повинен повністю відповідати віковим нормам, потрібно збагачення її всіма необхідними вітамінами, мінералами. Також добре, якщо суміш насичена жирними кислотами і корисною мікрофлорою.
  • При проблемах з травленням у дитини суміш повинна відповідати лікувальній задачі: при зригуванні потрібна антірефлюксная, при алергії - гіпоалергенна або гідролізована і т. д.

— Які корисні речовини містять суміші МАМАКО® Premium?

— Суміші на козиному молоці добре засвоюються дітьми, оскільки вони менш алергенні. До їх складу включені всі необхідні вітаміни і мінерали згідно віковим нормам і потребам. Харчування МАМАКО® збагачене жирними кислотами і лютеїном, в ньому є комплекс пре- і пробіотиків, нуклеотиди, які зміцнюють імунітет. Це хороші збалансовані суміші без ГМО, пальмової і ріпакової олій.


Материнське молоко - найоптимальніше харчування в грудному віці. Воно неповторне для кожної мами і малюка, дуже мінливе протягом лактації і все ще зберігає багато невивчених компонентів. Грудне вигодовування може принести як фізичну, так і психологічну користь, а також зміцнити емоційний зв'язок між мамою і малюком. Але не потрібно картати себе, якщо з природним вигодовуванням не вийшло. Індустрія дитячого харчування не стоїть на місці, і можна підібрати суміш з максимально можливим на сьогодні набором інгредієнтів жіночого молока, які будуть допомагати травленню, посилювати імунітет і сприяти зростанню і розвитку малюка.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору