Вагітність і коронавірус

Вагітність і коронавірус

10 хвилин
3542
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

В Ухані медики підтвердили кілька випадків неонатальної коронавірусної інфекції. Чи означає це, що вагітні в особливій групі ризику, або коронавірус і вагітність сумісні і можна народити здорову дитину при вірусних симптомах у мами?

— Валеріє Максимівно, у вагітної вище шанси заразитися COVID-19 чи ні?

— Вагітна жінка, як і будь-яка інша людина, може заразитися коронавірусною інфекцією. Однак, на даний момент немає достовірних даних, які доводять, що вагітні жінки схильні до вищого ризику захворювання. Так чи інакше, багато країн віднесли їх до групи ризику, оскільки під час вагітності імунна система більш вразлива, відбуваються фізіологічні зміни, і вагітні стають більш сприйнятливими до респіраторних інфекцій.


— Як коронавірус впливає на вагітність?

— Відмітних особливостей протікання коронавірусної інфекції на тлі вагітності не виявлено. Найчастіше у всіх хворих спостерігаються ідентичні симптоми.


Зверніть увагу на найважливіші симптоми коронавірусу:

  • висока температура;
  • кашель, часто з відчуттям нестачі повітря;
  • м'язова слабкість;
  • біль в горлі;
  • загострення хронічних захворювань.


Але якщо розглядати коронавірусну інфекцію з точки зору респіраторних інфекцій, то, згідно з офіційними даними, вагітні жінки більш схильні до ризику захворювання в третьому триместрі, коли все в організмі готується до майбутніх пологів.

Окремо відзначу, що на останніх тижнях вагітності, а іноді і на початку гестаційного терміну, у жінки температура може бути трохи підвищена - до 37 і 37,5 градусів. На таку температуру не варто реагувати, якщо немає інших симптомів і самопочуття хороше.


— Чим небезпечний коронавірус при вагітності?

— Хвороба до кінця не вивчена. Невідомий справжній вплив коронавірусу на вагітність і плід, неможливо прогнозувати результат захворювання, особливо якщо вагітність ускладнена. Тому не потрібно втрачати пильність, важливо уважно ставитися до свого здоров'я і при будь-яких змінах в самопочутті негайно звертатися за консультацією.


— Чи може коронавірус передатися дитині під час вагітності?

— Згідно з ВОЗ, основним механізмом передачі інфекції залишається повітряно-крапельний. Внутрішньоутробне інфікування не доведено: в амніотичній рідині хворих пацієнток вірус не був виявлений.


— Як температура впливає на плід під час вагітності?

— Вчені довели, що лихоманка в першому триместрі вагітності може збільшувати ризик викиднів і деяких вад серця і лицьових деформацій, але як саме це відбувається і криється причина тільки у високій температурі або приєдналася інфекції, до кінця не ясно. Про вплив температури на здоров'я дитини на більш пізніх термінах не повідомляється.

Але ми знаємо, що будь-яка лихоманка супроводжується фізіологічними змінами в організмі, перш за все, тахікардією. Прискорене серцебиття може стати причиною порушення циркуляції крові і постачання організма киснем, в тому числі матково-плацентарного кровопостачання. Тому потрібно на все звертати увагу: не перечікувати високу температуру і приймати жарознижуючий засіб, який безпечний при вагітності.


— Що робити, якщо відчуваєш у себе симптоми COVID-19?

— При перших симптомах необхідно викликати дільничного терапевта, а в тяжких випадках, що супроводжуються лихоманкою вище 40 градусів, сильним задушливим кашлем, - швидку медичну допомогу.

При виклику бригади швидкої допомоги необхідно повідомити:

  • про поточні симптоми;
  • про термін вагітності;
  • про можливі контакти з коронавірусними хворими і з тими, хто недавно повернувся із-за кордону.

Інформація необхідна для маршрутизації в разі, якщо буде потрібна госпіталізація.


Обстеження на коронавірус
  • Експрес-тест, аналіз в лабораторії

    Виконується за призначенням лікаря з урахуванням симптомів захворювання, наявності небажаних контактів.

  • Рентгенографія, КТ легенів

    Не рекомендують вагітним. Дослідження проводять в крайньому випадку і з мінімальним рентгенівським навантаженням.

  • УЗД легенів

    Пріоритетний метод обстеження вагітних з підозрою на коронавірус.


Лікування коронавірусу при вагітності має свої особливості. До візиту лікаря краще не пробувати самостійно збити температуру парацетамолом, прийом препаратів без лікарського призначення не рекомендується, так як вони можуть приховати симптоми захворювання і бути небезпечними для матері і плоду.


— Валеріє Максимівно, збільшуються ризики передчасних пологів через стрес під час карантину або вірусоносіння?

— Родинні штами коронавірусу можуть викликати передчасні пологи. Але як діє сучасний вірус, на жаль, невідомо. Можливо, фактором ризику передчасних пологів можуть стати супутні захворювання. Імунно не скомпрометовані жінки з нормальним перебігом вагітності переносили захворювання в легкій формі.


— Підтверджена інфекція COVID-19 - показання для кесаревого розтину?

— За рекомендаціями ВОЗ, наявність коронавірусноЇ інфекції не є приводом для операції кесаревого розтину. Пріоритетом залишаються природні пологи. Однак, все більше країн дозволяють робити кесарів розтин жінкам з коронавірусом через їх незадовільний стан та ризик післяпологових ускладнень на тлі інфекції. Багато лікарів перестраховуються і пропонують жінкам саме такий шлях розродження.


— Як будуть проходити пологи при інфекційному навантаженні COVID-19? Що буде з дитиною після пологів, якщо мама заражена коронавірусом?

— Якщо у жінки підтверджений діагноз «коронавірусна інфекція», вона буде народжувати, як будь-який інший інфекційний хворий: створюються закриті умови, в яких мама не зможе більше контактувати ні з ким.


Особливості пологів у інфекційному стаціонарі або відділенні пологового будинку
  • окремий бокс;
  • окрема бригада медиків;
  • заборона на супроводжуючих по протоколу в Росії (в Європі, в тому числі в Іспанії, допускається присутність одного супроводжуючого при пологах і до моменту виписки).

При пологах наявність захворювання не позначається на перетисканні і перев'язуванні пуповини: це здійснюється відповідно до рекомендацій ВОЗ або після того, як пуповина перестане пульсувати, або через хвилину, але не пізніше ніж через 10 хвилин.

Після пологів жінка знаходиться в одиночній палату інфекційного типу. При цьому в Росії рекомендована ізоляція дитини від матері, хоча ВОЗ підтримує спільне перебування.


Як відбувається знеболювання пологів у жінок з коронавірусом
  • Епідуральна анестезія при пологах

    Для профілактики післяпологових ускладнень і патологічних змін в організмі, оскільки больова чутливість контролюється гормонами стресу і важливо не допустити гіперактивації.

  • Спинальна анестезія при кесаревому розтині

    Пріоритетний вибір в порівнянні з закисем азоту, особливо якщо жінка перебуває в стані дихальної недостатності. При неможливості проведення спинальної анестезії можна говорити тільки про внутрішньовенний наркоз.

  • Закис азоту при перймах

    Інгаляційний наркоз неефективний в силу роботи захисних механізмів, тобто легені не сприймають підвищений вміст азоту.


— У кінці березня ми говорили про те, що робити, якщо мати немовляти захворіла коронавірусом. Чи з'явилося щось нове в рекомендаціях?

Рекомендації ВОЗ щодо цього поки збереглися:

  • Рекомендується годувати грудьми, якщо жінка в задовільному стані, або зцідженим молоком - в разі шпиталізації.
  • Рекомендується використовувати донорський банк грудного молока або дитячу молочну суміш, якщо жінка в тяжкому критичному стані.

Як убезпечити себе від коронавірусу при вагітності:
  • носити засоби індивідуального захисту: маску, рукавички;
  • добре мити і обробляти руки спиртовмісними засобами;
  • дотримуватися дистанції не менше двох метрів від інших людей;
  • дотримуватися режиму самоізоляції і по можливості не виходити з дому;
  • проводити щодня вологе прибирання приміщення з використанням миючих засобів;
  • провітрювати приміщення до п'яти разів на день.


— Як проходить контроль вагітності під час карантину?

— Планові огляди вагітних в медустановах скасовані. З питаннями можна звернутися за телефонами гарячої лінії на базі консультацій, пологових будинків. Жінку віддалено проконсультують по її самопочуттю, проблемах. Іноді акушерки самі обдзвонюють і запитують майбутніх мам про вагову надбавку, просять виміряти тиск, температуру. Графік здачі аналізів крові і сечі змінений: тепер їх роблять рідше.

Проте, всі скринінгові УЗД обов'язкові. При зверненні в медустанову потрібно убезпечити себе індивідуальними засобами захисту, намагатися ні з ким не контактувати, нічого не чіпати і ні до чого не притулятися. Терміни очікування прийому зараз зведені до мінімуму, тому пацієнт може прийти на призначений час і відразу потрапити в кабінет.


— Поговоримо про харчування і вітаміни: як зміцнити імунітет при вагітності?

— Харчування впливає на організм в цілому. Якщо людина отримує всі необхідні білки, вуглеводи, жири, вітаміни, мінерали, це хороший будівельний матеріал, і для імунної системи в тому числі. Правильне харчування допомагає організму уникнути ризику зараження інфекціями і підтримувати імунну систему.

Вітаміни, БАДи для зміцнення імунітету вагітній жінці не потрібні. Останні наукові дослідження показують недоцільність їх застосування, тому що організму потрібно лише певну кількість вітамінів, і якщо давати їх понад норму, спрацьовує механізм насичення і корисні речовини не засвоюються.


Вагітна жінка приймає тільки той вітамін, за яким у неї спостерігається виражена картина дефіциту.


— Як уберегти себе від стресу під час вагітності в цей непростий період?

Стрес в умовах ізоляції охоплює багатьох. Важливо фільтрувати інформацію ззовні, тому що новини нерідко нагнітають ситуацію. Якщо жінка підтримує здоровий спосіб життя, правильно харчується, то вона не повинна сильно хвилюватися за себе.

Можна зайнятися приємними для вагітних справами - дізнаватися більше про дитину, відвідувати вебінари і майстер-класи онлайн. Цікаво буде подивитися фільми про вагітність і пологи та добре підготуватися до цього процесу. Перебуваючи вдома, можна облаштовувати місце для майбутнього малюка, займатися вибором речей і гаджетів - це завжди дуже приємні клопоти для мами, і так вона може відволіктися від ситуації, що склалася.



Вагітні жінки не входять в групу ризику по коронавірусу, і немає офіційних даних, які б підтверджували передачу вірусу від матері до дитини. Проте не варто забувати про вагітність як про фактор, що сприяє респіраторним захворюванням, особливо в третьому триместрі. Потрібно без паніки берегти себе, як при профілактиці грипу та звичайної застуди: підтримувати здоровий спосіб життя з щоденними зарядками і правильним харчуванням, залишатися вдома і провітрювати приміщення, зберігати позитивний настрій.

Читайте також

Вгору