Склад грудного молока

Склад грудного молока

2 хвилини
7011
Avatar

Грудне молоко – найкраще харчування малюка, створене самою природою. Його склад і властивості дивовижні.

Грудне молоко – найкраще харчування малюка, створене самою природою. Його склад і властивості дивовижні.

Це не тільки джерело всіх необхідних дитині поживних речовин. Воно містить велику кількість біологічно активних сполук і захисних факторів, які впливають на ріст і розвиток, імунітет та інтелект, поведінкові та психічні реакції дитини, і навіть, на її здібності до навчання.


Що до них належить?

В першу чергу, білки, жири і вуглеводи, що мають велику біологічну цінність. Їх склад повністю задовольняє потреби малюка і навіть змінюється разом з його зростанням. До числа білків відносяться також унікальні ростові фактори (спеціалізовані гормони, що покращують процес ділення клітин) та імуноглобуліни (передають новонародженому мамин імунітет.

По-друге, важливими компонентами грудного молока є вітаміни і мінерали. Ви тільки уявіть: в грудному поживному продукті знаходиться повний спектр усих вітамінів і мінералів, які надають хоч якийсь позитивний вплив на метаболізм. А це ні багато ні мало 25 видів! (13 вітамінів + 12 мінералів).

По-третє, в складі грудного молока багато функціональних компонентів. Вони містяться в дуже невеликій кількості, але виконують вельми важливу функцію.

Розгляньмо деякі з них:

  • Нуклеотиди – азотисті сполуки, що сприяють зміцненню імунітету дитини і, як наслідок, знижують частоту інфекційних захворювань.
  • Таурин – амінокислота, незамінна при формуванні нейросітчатки очей.
  • L-Карнітин – вітаміноподібні сполучення, що поліпшують засвоєння жирового компонента.
  • Пребіотики – харчові волокна, що сприяють формуванню в кишківнику корисної мікрофлори. Це поліпшує його моторику.
  • Пробіотики – корисні бактерії. Потрапивши в кишківник малюка, допомагають йому нормально функціонувати.
  • ARA і DHA – омега-6 і омега-3 кислоти, необхідні для формування головного мозку.
  • Лютеін – біологічний пігмент. Отримати його малюк може тільки з харчуванням. Він захищає сітківку ока, відіграє важливу роль у фізіології зору. Результати останніх наукових досліджень свідчать, що лютеїн міститься також в деяких відділах головного мозку, що відповідають за пам'ять і здатність до навчання.


А ще грудне молоко містить травні ферменти матері. Ці біологічні каталізатори не тільки допомагають засвоювати саме молоко, але і деякі види прикорму надалі.


Як бачите, склад грудного молока багатофункціональний і унікальний. Тому так важливо зберігати грудне вигодовування якомога довше!


Кожна історія грудного вигодовування має свої особливості. Іноді молока може бути недостатньо. Психологи радять прийняти цей факт і зробити усвідомлений вибір на користь харчування на основі природних компонентів і сучасних наукових досягнень. Сьогодні виробники приділяють велику увагу складу дитячих сумішей для змішаного і штучного вигодовування, щоб дитина отримувала повноцінне харчування в будь-якій ситуації.

Адаптовані суміші МАМАКО® Premium – це сила природної користі козиного молока і збалансований склад. Білки і жири козиного молока в складі суміші МАМАКО® Premium легко засвоюються, сприяють комфортному травленню малюка. Вітамінно-мінеральний комплекс забезпечує гармонійний ріст і розвиток, а сучасні функціональні компоненти (ARA і DHA, лютеїн, нуклеотіди, таурин, L-карнітин, пре- і пробіотики) наближують склад суміші МАМАКО® Premium ще більше до грудного молока.


МАМАКО® – рости здоровими смачно і легко!

Ідеальна пожива для немовляти – це молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 міс. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору