Як годувати грудничка, якщо мама захворіла

Як годувати грудничка, якщо мама захворіла

7 хвилин
29482
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

Від діагнозу і лікування мами, що годує, залежить харчування немовляти. Розбираємося, чи можна годувати грудьми, якщо мама захворіла на застуду, у неї температура або блювота, запалилися молочні залози. Чи безпечно мамі, що годує приймати антибіотики або потрібно тимчасово перейти на суміш, і чи може немовля заразитися від мами?

— Валеріє Максимівно, чи годувати грудьми, якщо мама захворіла? В яких випадках мамі не можна годувати грудьми?

— Існує ряд захворювань, при яких годувати грудьми заборонено. В інших випадках грудне вигодовування дозволене, але потрібно враховувати, яка терапія проводиться при цьому. І якщо немає можливості призначити лікування, сумісне з грудним вигодовуванням, то за життєвими показаннями для мами годування грудьми припиняється зовсім або на період прийому препаратів. Про можливість годування під час лікування потрібно завжди консультуватися з лікарем.


Годуюча мама захворіла: чи можна годувати
Можна годувати дитину, якщо мама захворіла
Потрібно тимчасово припинити ГВ до стабілізації стану і зникнення проявів захворювання
Категорично не можна годувати грудьми і зцідженим грудним молоком
  • висока температура
  • грип, ГРВІ
  • отруєння
  • хронічні захворювання в стадії ремісії
  • немає лікування антибіотиками, несумісними з ГВ
  • герпес на грудях
  • абсцес грудей
  • використання ліків, несумісних з грудним вигодовуванням
  • гонорея
  • ВІЧ-інфекція
  • туберкульоз
  • вроджені порушення метаболізму у дитини

— Хвороба впливає на вироблення молока?

— Все залежить від захворювання. Якщо при високій температурі вироблення молока може збільшитися, то при захворюваннях, що супроводжуються діареєю або блюванням, не виключено, що його вироблення помітно знизиться на тлі зневоднення організму. Але якщо проводити профілактику гіпогалактії, то, можливо, кількість молока скоротиться незначно.


— Після хвороби чи потрібно здавати грудне молоко на аналіз, щоб перевірити його стерильність і безпеку для дитини?

— Медичні аналізи проводять для оцінки перебігу захворювання. Молоко не такий вже стерильний продукт, як думають всі. Викликати захворювання у мами можуть патогенні організми, які можуть бути присутніми і в грудному молоці, але це не означає, що дитина захворіє.

При інфекційних захворюваннях в організмі жінки виробляються специфічні антитіла, які потрапляють в молоко і потім в організм малюка. Вони допомагають дитячому організму протистояти інфекції, але якщо дитина все-таки захворіє, то зазвичай хвороба протікає в легшій формі.



Грудне вигодовування і ліки


— Через якийсь час після прийому антибіотиків, якщо грудне вигодовування було призупинене, знову можна годувати грудьми?

— Кожні ліки мають свій час елімінації в кровотоці, період, коли речовина після закінчення прийому ще присутня в організмі. Орієнтуючись на це, лікар підкаже, коли мама зможе годувати дитину знову. Деякі можуть дати груди маляті на наступний день після відміни препарату, а комусь доведеться почекати тиждень, поки речовина повністю не виведеться з організму.


— Як лікувати застуду мамі, що годує, які ліки дозволені?

— Лікування ГРВІ нічим не відрізняється у годуючої і не годуючої жінки. На сьогодні противірусних препаратів, які рекомендувалися б при цьому захворюванні, немає.


Лікування простуди при ГВ
  • тепле пиття в великих кількостях, пиття молока
  • промивання носа розчинами стерильною морської води
  • ібупрофен для зниження температури


Важливо! Судинозвужувальні краплі з оксиметазоліном потрібно застосовувати з обережністю, оскільки ця речовина проникає в грудне молоко і має судинозвужувальний ефект.


Грип – більш серйозне захворювання, але його лікування схоже на лікування ГРВІ. Медикаменти призначаються в залежності від симптомів, потім вирішується питання, чи можна продовжувати грудне вигодовування або краще на час його припинити. У будь-якому випадку лікування призначає і контролює лікар.


Як не заразити грудничка застудою
  • постійно провітрювати приміщення
  • надягати маску в період годування або близького контакту з дитиною (не потрібно носити маску з ранку до вечора, вона має обмежений період дії)
  • немає сенсу постійно вмивати або переодягати немовляти
  • немає сенсу давати дитині препарати для посилення імунітету



Чим годувати малюка, якщо мама захворіла


— Валеріє Максимівно, як годувати дитину, якщо мама захворіла і їй потрібне тривале лікування, і що давати дитині, якщо мама п'є «сильні» антибіотики?

— Якщо мама знає, що її чекає тривале лікування, можна спробувати організувати персональний банк грудного молока. Це досить нескладно, особливо при налагодженій лактації, коли грудного молока виробляється рівно стільки, скільки потрібно.

Якщо такої можливості немає, особливо за раптово виниклій необхідності терапії, несумісної з грудним вигодовуванням, то, на жаль, в нашій країні дитина відразу переводиться на штучне вигодовування. У той же час в Європі і Америці створені донорські банки грудного молока, якими можна скористатися.


— Як зберегти лактацію при прийомі антибіотиків або лікуванні в лікарні? Чи можна після одужання повернутися до грудного вигодовування?

— При високій мотивації мами зберегти лактацію без дитини можна. В період лікування необхідно зціджувати кожні 2-2,5 години, особливо вночі, коли виробляється гормон пролактин, який стимулює лактацію. Має бути адекватне питво, по можливості – контакт з дитиною, навіть якщо вона не буде смоктати груди. Все це підтримує вироблення молока.


— Якими дитячими молочними сумішами краще годувати дитину, поки мама хворіє?

— Суміш підбирається індивідуально з урахуванням віку та особливостей дитини. Якщо є необхідність переведення малюка на штучне вигодовування, то може підійти, наприклад, суміш МАМАКО® Premium на козиному молоці. Вона комфортно засвоюється, має хороший склад, містить всі необхідні поживні речовини, вітаміни і мінерали, пре- і пробіотики.



Існує небагато захворювань, при яких строго протипоказано годувати грудьми. В інших випадках грудне вигодовування не заборонене або призупиняється до повного одужання мами і скасування ліків. Якщо мама змушена припинити годувати грудьми, але хоче зберегти лактацію, потрібно постійно зціджувати. В період скасування грудного вигодовування використовується індивідуальний банк грудного молока або молочна суміш. Вибір тактики лікування та дитячого харчування потрібно робити разом з лікарем.

Читайте також

Вгору