До якого віку потрібно годувати малюка сумішшю?

До якого віку потрібно годувати малюка сумішшю?

10 хвилин
74410
Avatar

До якого віку потрібно годувати дитину сумішшю? Чи залишати суміш на ніч? Чи небезпечне тривале годування з пляшечки? Відповіді на ці питання залежать від конкретних ситуацій. Розглянемо їх і розберемося, як правильно завершувати штучне вигодовування, як скорочувати кількість суміші і як переводити малюка на загальний стіл.

— Консультації педіатрів по вигодовуванню дитячою сумішшю і її вибору найрізноманітніші. Що буде корисно, а що ні для організму малюка, що розвивається?

— Батьки в першу чергу повинні звертати увагу на відсутність пальмової олії в складі молочної суміші - у великій кількості вона підвищує ризик запорів і перешкоджає засвоєнню кальцію, - а також на суміші без цукру і штучних ароматизаторів: їх не повинно бути в дитячому харчуванні. При цьому кожен виробник збагачує молочну основу суміші різними складовими. Серед них можуть бути різні про- і пребіотики, вітаміни і мінерали, IQ-комплекс. Тому для повноцінного дитячого харчування правильно спільно з педіатром вибирати суміш своєму малюкові в залежності від його вікових потреб і клінічної картини.


— До якого віку діти їдять суміш? Коли варто прибирати з раціону дитини молочну суміш?

— Згідно з рекомендаціями ВООЗ, овочеве пюре і каші вводяться в прикорм з півроку. До цього віку у дітей ще формується мікрофлора кишківника і дозріває ферментна система. Але до року молочна суміш при неможливості грудного вигодовування залишається основним харчуванням малюка.

Батькам варто пам'ятати про типи молочних сумішей в залежності від дитячого віку:

  • формула № 1 - з народження і до 6 місяців;
  • формула № 2 - з 6 до 12 місяців;
  • формула № 3 (дитяче молочко) - з 12 місяців.

Коли дитина перебуває на штучному або змішаному вигодовуванні, молочні суміші виключно складають її раціон до 4-6 місяців, обов'язково залишаються в харчуванні до 1 року і використовуються як рекомендований молочний продукт до 3 років.


— Які переваги і недоліки тривалого вигодовування з пляшечки?

— Існує думка, що дитина на тривалому харчуванні молочною сумішшю може зіткнутися з такою проблемою, як невміння жувати, кусати і їсти шматочки. Але яких-небудь значущих досліджень на цю тему я не знайшла. І вважаю, що якщо на тлі вигодовування сумішшю батьки пропонують дитині прикорм не тільки у вигляді гомогенного пюре, а й - поступово - з шматочками, то проблем не повинно бути ні з травленням, ні з подальшим переходом на загальний стіл.


— Як зрозуміти, що дитина готова до завершення штучного вигодовування?

— Допомагає тільки спостереження за малюком. Не існує єдиного віку і чарівної цифри, яка скаже, що зараз дитина готова завершити харчування з пляшечки. Так само, як і при годуванні грудьми.


— Тривале штучне вигодовування може подовжувати шлях переведення на загальний стіл?

— Звичайно, якщо проблема вже виникла, то краще обговорити її з психологом. Але я пропоную спочатку під час введення прикорму не годувати дитину окремо, а садити її поруч з собою, щоб вона бачила, як їдять дорослі. Часто для мами можливість поїсти на самоті - якийсь момент перезавантаження, відпочинку. Але немовля, яке весь час харчувалося грудьми або з пляшечки і не бачило, як приймають їжу по-іншому, може зазнавати труднощів і на початку введення прикорму, і в подальшому, при переході на загальний стіл. Пам'ятайте, спочатку саме ви вчите своїх дітей їсти і власний приклад прийому їжі стане одним з факторів успіху в переході на «доросле» харчування.


— Як правильно зменшувати кількість молочної суміші в дитячому раціоні?

— Я підтримую плавне відлучення від дитячої суміші, коли батьки поступово збільшують порцію каші в прикорм і тим самим м'яко зменшують обсяг суміші. Йдеться тільки про каші, тому що калораж овочевих пюре набагато нижчий: дитина залишиться голодною.

Від чого залежить термін годування дитячою молочною сумішшю

Дитина в півроку відмовляється від суміші
  • У 6-7 місяців прикорм ще не є основою раціону. Основним варіантом харчування повинна бути готова суміш (і / або молоко матері).
  • Прикорм дається паралельно з сумішшю. Наприклад, в обід мама ввела 50 г овочевого пюре і після нього догодовує малюка сумішшю.
  • Якщо більш старший малюк в обід з'їв достатній обсяг каші і суміші вже не вимагає, її можна залишити на нічне годування.
Дитина в два роки часто потребує суміш
  • Рідкісний випадок. В основному до такого віку суміш залишається тільки на полудень і / або в нічний час.
  • Якщо дитина ще потребує молочної суміші, то, можливо, недостатній калораж її денного раціону. Ситуацію потрібно обговорити з педіатром, і не виключено, що буде потрібно переглянути всі дитячі прийоми їжі.
Суміш довго залишається тільки на ніч
  • У ранньому віці дитина не може спати всю ніч безперервно в силу вікових особливостей, розміру шлунку. Вона буде прокидатися не просто від втрати соски, а й від голоду - і мама це побачить. Тоді нічна суміш не заборонена.

Дитячу суміш до 1 року не варто замінювати кисломолочними продуктами. Це повинні бути абсолютно різні прийоми їжі. Йогурти вводять з 8 місяців, кефір - ближче до 10 місяців. Після року кисломолочна продукція може бути запропонована на полуденок замість суміші.


— В який прийом їжі дитині краще давати дитячу суміш формули № 3?

— Час доби не має особливого значення. Прийоми їжі формуються в процесі введення прикорму, і часто після року молочна суміш залишається тільки на ніч або на вечір перед основним сном.


— Чи можна замінити дитячу пляшечку соскою-пустушкою, якщо дитина все одно просить суміш?

— Не варто замінювати пляшечку пустушкою, так як є ризик, що дитина недоїдає. Але якщо це психологічний фактор: малюк взяв соску, пожував і викинув, а мама бачить, що він ситий, - він легко перейде на запропоновану пустушку. Важливо враховувати набір ваги, оцінювати загальний стан здоров'я дитини, вік; стежити за тим, щоб він не переїдав і не відригував зайве.


— У чому користь козиних сумішей МАМАКО® Premium для дітей, як вони допомагають організму нормально розвиватися?

Адаптовані дитячі суміші на козиному молоці можна давати малюкам різного віку, але з урахуванням формули суміші і місяця розвитку. Їх склад розроблений у відповідності до усіх дитячих потреб, є безпечним для вживання. При цьому козине молоко ближче за змістом до грудного молока, ніж коров'яче. Завдяки своїм особливостям козине молоко в складі сумішей рідше провокує алергію і проблеми з травленням у немовлят.


При використанні молочної суміші важливо враховувати індивідуальні особливості малюка і обов'язково прислухатися до рекомендацій вашого педіатра. Ідеальним харчуванням для немовляти все-таки буде материнське молоко, і ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування до шести місяців. Але якщо батьки змушені вводити штучне харчування, то адаптовані молочні суміші - ідеальний варіант для цього. Їх вживання рекомендоване з народження, в період переведення на загальний стіл і до досягнення дитиною трьох років.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.Товар сертифікований.

Читайте також

Вгору