Чому у дитини пінисті випорожнення і чи небезпечно це?

Чому у дитини пінисті випорожнення і чи небезпечно це?

5 хвилин
110107
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Розбираємося, коли пінисті випорожнення у немовляти - норма, а коли слід звернутися до педіатра і здати медичні аналізи, щоб визначити причину появи піни і отримати лікування. Досвідом ділиться лікар-педіатр і дитячий пульмонолог Катерина Олександрівна Яновська.

— Катерино Олександрівно, які причини появи піни в випорожненнях малюка?

— Кал з піною у немовляти відображає збільшене бродіння в кишківнику, що часто буває у віці до року. Цікаво, що немовлята зазнають досить частих і серйозних змін випорожнень - від рідкого стану до пінистого, від зеленуватого кольору до жовтуватого, від запору до проносу. Але, як правило, все це норма, а не патологія. І пінистий кал часто фізіологічний. Тому батькам не треба бити на сполох і «діагностувати» кишкову інфекцію або щось інше, що вимагає негайного лікування. Тримати на контролі зміни випорожнень у немовляти повинен педіатр.

Пінисті випорожнення - норма

  • Ні крові.
  • Ні слизу.
  • Ні смердючого запаху.
  • Ні втрати рідини, випорожнення не часті.
  • Ні блювоти.

— Рідкі пінисті випорожнення на грудному вигодовуванні - не рідкість. У чому тут справа?

— Якщо у новонародженого піняться випорожнення, потрібно оцінити його харчування або життєдіяльність. Раніше вважалося, що пінисті випорожнення з'являються у дітей, які захоплюють тільки переднє, більш водянисте молоко і не отримують заднє молоко, більш збагачене жирами. Потім від цієї точки зору відійшли, але все одно потрібно намагатися, щоб дитина «виїдала» повністю одну грудь, а не чергувати кожні п'ять хвилин праву і ліву залози. Висмоктуючи все молоко з однієї груді цілком, малюк захоплює всі фракції молока, і ймовірність того, що зі випорожненнями все буде до ладу, вища.

Враховують і специфіку лікування при грудному вигодовуванні: деякі лікарські препарати, особливо антибіотики, можуть змінювати характер випорожнень немовляти.

Пінистий стілець - симптом захворювань

Дисбактеріоз кишківника У немовляти до року йде становлення функціонування шлунково-кишкового тракту, мікробіота і склад бактерій змінюються. Тому періодично може змінюватися і кал. Це нормально, далеко не завжди є патологією і не завжди вимагає втручання, введення пробіотиків.
Кишкова інфекція При захворюванні можуть з'явитися також температура, слабкість і млявість, примхливість, значне збільшення кількості випорожнень, слиз і кров у випорожненнях, зелений кал з неприємним запахом, блювання, болючість при пальпації живота. Така симптоматика частіше зустрічається у дітей другого півріччя життя і старшого віку.
Лактазна недостатність У дітей з транзиторною ферментативною недостатністю можуть бути пінисті випорожнення з кислуватим запахом, здуття животика. Такий стан викликаний нестачею ферменту лактази для засвоєння всієї одержуваної лактози. Але є спеціальні препарати лактази, які допомагають у засвоєнні суміші і грудного молока. Їх призначає тільки лікар.

— Поява піни в випорожненнях, найімовірніше, не означає загального нездужання і дуже часто трапляється на тлі прекрасного загального стану малюка.

Звертайте увагу на самопочуття дитини: важливо, щоб воно не відрізнялося від звичного. Якщо малюк веселий, добре контактує з мамою, зустрічається з нею очима, посміхається, це вже може говорити про те, що все непогано. Особливо коли температура в нормі, немає блювоти, ахолічного білястого калу, частих смердючих випорожнень з домішками.


— Які медичні аналізи дітям з підозрілими випорожненнями призначають педіатри?

— Рекомендується здати клінічний аналіз крові, клінічний аналіз сечі, кал на копрограму (говорить про склад калових мас). Призначаючи лабораторне обстеження, лікар розуміє, що він потім буде робити з його результатами і як це допоможе малюкові.


— Як лікувати пінисті випорожнення у немовлят? І чи так вже потрібні ліки?

— Велика кількість пробіотиків або антибіотиків дуже згубні для маленького організму. Пінисті випорожнення у немовляти на штучному або на грудному вигодовуванні на тлі гарного самопочуття досить спостерігати. Іноді треба переглянути харчування і дієту на прикормі: як правило, пінисті випорожнення через пару днів стають нормальними. Якщо це початок кишкової інфекції, то з'являться супутні симптоми, що вимагають лікування. Суть в тому, що пінисті випорожнення не лікують, - лікують тільки те захворювання, яке до них привело.


У немовлят буває багато станів на межі фізіології і патології, і кал до року на грудному молоці або дитячій суміші навіть в період прикорму змінюється дуже часто. І батькам потрібно пройти свій шлях, перестати нервувати там, де це не потрібно. Зачекайте кілька днів - випорожнення нормалізуються, і все буде добре. Але якщо проблема не йде, краще проконсультуватися зі своїм педіатром. Лікар добре розуміє особливості здоров'я малюків і дитячих станів і підкаже найкраще рішення.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.Товар сертифікований.

Читайте також

Вгору