Чому новонароджений так часто відригує

Чому новонароджений так часто відригує

7 хвилин
29289
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Чому немовля зригує? Розглянемо причини, безпечні і небезпечні стани, пов'язані з дитячими відрижками, і дізнаємося, як боротися з ними і запобігти їх появі. Консультує лікар-педіатр і дитячий пульмонолог Катерина Олександрівна Яновська.

— Катерино Олександрівно, чому новонароджений зригує?

— Зригування - це регулярне повернення грудного молока або молочної суміші в невеликій кількості після годування. Їжа може бути незвурдженою, але частіше дитина відригує сирком, оскільки повернення з'їденого, як правило, йде зі шлунку.

Непатологічні причини відрижки приховані в фізіології маленької дитини

  • Перший сфінктер між стравоходом і шлунком ще недостатньо добре розвинений і не так щільно прикритий, щоб їжа зі шлунку не поверталася назад в стравохід.
  • Кулястий шлунок не може утримати в собі великий обсяг з'їденого, коли малюк занадто жадібно смокче груди або йому дають занадто багато суміші в пляшечці. Тому все зайве він буде повертати.
  • Другий сфінктер повільно евакуює їжу зі шлунку до 12-палої кишки, тому в шлунку їжа проводить більше часу і у неї більше можливостей повернутися назад.

Якщо дитина відригнула, наступне годування можливе не раніше, ніж через півтора-дві години.


До регулярних зригувань можуть привести проблеми з годуванням і харчуванням

  • Неправильна поза біля грудей.
  • Неповне захоплення соска.
  • Перегодовування, нескінченне висіння на грудях.
  • Невідповідна дитяча суміш.
  • Лактазна недостатність.

— Коли немовля перестає зригувати після годування? Чи переросте воно відрижку?

— Дитина повинна перерости цей стан. У нормі відрижки складають не більше 3-5 мл за одне годування. І при правильній позі під час годування, правильному утриманні соска або соски дитиною, правильному відходженні зайвого повітря після їжі відрижки поступово відходять і часто припиняються до 12 місяців.

Важливий критерій розмежування нормальних і патологічних зригувань - набір ваги. Якщо дитина відригує і не набирає вагу - це тривожна ознака. Також відрижки потрібно диференціювати з блювотою.

Чим зригування відрізняється від блювоти

  • Зригування - це фізіологічний процес: дитина не відчуває себе погано, і для неї така реакція - щось звичайне.
  • Блювота - це патологічний процес: їжа евакуюється в великому обсязі за участю допоміжних м'язів, діафрагми, м'язів шиї. Часто буває блювота фонтаном, тобто викид вмісту шлунку в великому обсязі і з великою швидкістю.

— Якщо дитина сильно відригує, до якого лікаря слід звернутися?

— Спочатку потрібно звернутися до педіатра: він прийме рішення, куди направити дитину. Рясні відрижки можуть бути неврологічною, гастроентерологічної або хірургічної проблемою.

При яких захворюваннях немовля зригує фонтаном, багато і часто

Центральна блювота - у дитини можуть бути підвищений внутрішньочерепний тиск, гідроцефалія, менінгіт, менінгоенцефаліт. Пілороспазм - у немовляти сфінктер між шлунком і 12-палої кишкою занадто спазмований, коли порушена нервово-м'язова регуляція. Пілоростеноз - у немовляти вроджений анатомічний дефект, коли стінки сфінктера щільні або він погано відкривається, що вимагає хірургічної корекції в перші місяці життя.

— Як допомогти невомляті відригнути після годування? І що зробити, щоб дитина не зригувала?

— Крім того, що малюка потрібно тримати стовпчиком після годування і піднімати на 5-10 градусів узголів'я його ліжечка, ніхто нічого нового не придумав. Дитячі відрижки можна профілактувати. Важлива правильна поза під час годування, правильне захоплення соска, добре підібрана суміш, обсяги харчування за віком, контроль набору ваги.


— У яких випадках лікарі призначають антирефлюксні суміші?

— Спеціалізовані суміші з загущувачами створюють важкий прошарок в шлунку і перешкоджають рефлекторному викиду його вмісту. Їх призначають в проблемних ситуаціях:

  • дитина втрачає вагу;
  • дитина відригує нескінченно;
  • дитина відригує в обсязі, який не вкладається в фізіологічні поняття.

Антирефлюксна суміш, як правило, не замінює повністю звичайну суміш. Наприклад, протягом одного годування в звичну суміш або грудне молоко додають по 30 мл спеціалізованої суміші.

Зазначу також суміші на козиному молоці. Цілком ймовірно, вони рідше викликають відрижки, так як козине молоко легше сприймається організмом малюків. У козиних сумішах інша кількість казеїну, і вони краще і швидше засвоюються, менше затримуються в шлунку. Все це в якійсь мірі буде профілактикою зригування, в тому числі при використанні сумішей МАМАКО® Premium на козиному молоці.


Зригування у здорових новонароджених - це фізіологічний процес. Їх не потрібно боятися, головне - правильно годувати дитину. Спробуйте різні пози для прикладання до грудей, щоб малюкові було зручно захоплювати сосок і смоктати. А для годування з пляшечки підберіть відповідну соску і суміш. Але, якщо дитина недобирає ваги або є підозра на блювоту, тоді стежити за її станом повинен лікар. Інші випадки, навіть зі зригуваннями протягом одного годування, не є проблемою, якщо малюк залишається веселим, активним і добре росте.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.Товар сертифікований.

Читайте також

Вгору