Соска-пустушка: всі за і проти

Соска-пустушка: всі за і проти

10 хвилин
27455
Avatar

Останнім часом дитина все частіше вередує і хочеться купити їй соску? Не поспішайте з купівлею, вона може не знадобитися. Навіщо потрібна соска-пустушка, чи можна давати її новонародженим, коли і як правильно відучувати від звички постійно смоктати?

— Навіщо потрібні дитячі соски?

— Дитячі соски-пустушки допомагають малюкам задовольняти смоктальний рефлекс. Але соска не завжди потрібна новонародженому і іноді може принести більше шкоди, ніж користі.

Грудне годування

  • Діти задовольняють смоктальний рефлекс смоктанням грудей і часто відмовляються від соски.

Штучне вигодовування

  • Діти задовольняють смоктальний рефлекс і заспокоюються соскою.

— Якщо не дозволяти дитині задовольняти смоктальний рефлекс ні грудьми, ні пустушкою, вона може почати смоктати пальчики. Через це може порушитися прикус: будуть неправильно формуватися ясна і зуби. Також можливо деформування нігтьової пластини, і не виключено, що звичка смоктати палець збережеться і в більш старшому віці.


— У чому саме шкода соски для ГВ?

— При смоктанні грудей маляті доводиться широко відкривати рот, активно працювати щелепою. При смоктанні соски дитина не так широко відкриває рот і більше працює язиком і губами. Через різний механізм смоктання можуть виникнути проблеми з успішним налагодженням грудного вигодовування: у зв'язку із занадто раннім привчанням до соски, надалі дитина може не взяти або погано брати груди. Це загрожує появою тріщин на сосках у жінки, нервозністю дитини біля грудей, помилковими відмовами від грудного вигодовування.

Також слід відмовитися від пустушки при будь-яких проблемах з кількістю грудного молока у годуючої жінки, тому що молоко прибуває на запит дитини. Якщо вона смокче груди, молоко з'являється, а якщо смоктання немає, молока стає все менше і менше, і в результаті, грудне вигодовування припиняється.


— З якого віку педіатри рекомендують вперше давати соску і відучувати від неї?

— Новонародженому небажано давати соску до встановлення лактації, в цьому немає потреби як такої. З народження для дитини дуже важливо раннє прикладання до грудей і потім годування грудьми на вимогу. Якщо пропонувати їй пустушку, можуть розвинутися проблеми, описані вище. При цьому малюк буде засинати з соскою від втоми і виснаження, а його сон виявиться коротким. У періоді новонародженості дитина не кричить просто так - вона робить це, в основному, від голоду. Тому прикладаємо всіх зусиль для налагодження грудного вигодовування.

Коли давати пустушку дитині

  • На грудному вигодовуванні - тільки після повного становлення лактації, приблизно після 3 місяців, і при відсутності проблем з грудним вигодовуванням.
  • На штучному вигодовуванні - можна з перших днів харчування молочною сумішшю.

Коли відучувати дитини від пустушки

  • Починати відучувати дітей від сосок можна в період згасання смоктального рефлексу - у віці приблизно 1,5-2 років.
  • Дитину м'яко і поступово вчать заспокоюватися іншим способом.

— Деякі педіатри рекомендують починати відучення від соски після першого півріччя життя дитини, так як існує думка, що смоктальний рефлекс домінує над бажанням проявляти активність, а це може впливати на розвиток. Я вважаю, що пустушка розвитку не заважає. Зацікавившись чимось, малюк може виплюнути соску і потягнути в рот те, що йому цікаво. Пропоную не робити з пустушки культу, ставитися до неї простіше і знайти золоту середину.


— Якими бувають соски-пустушки?

— Соски різні за формою, складом та відповідності віку. Розглянемо властивості і можливості найпоширеніших моделей.

Соска з силікону
  • Більш стійка до високих температур, що важливо при стерилізації.
  • Силікон важче прокусити.
  • Термін придатності - до 3 місяців.
Соска з латексу
  • Латекс - натуральний матеріал, такі соски вважаються більш екологічними.
  • Шорсткий на дотик - тактильно приємніше.
  • Не можна залишати на сонці, біля нагрівальних апаратів.
  • Легко з'являються мікротріщини, що негігієнічно і призводить до розвитку бактерій.
  • Термін придатності - не більше 1 місяця.
Кругла соска
  • Дається дитині будь-якою стороною.
  • При тривалому смоктанні може спровокувати неправильний прикус.
Анатомічна соска
  • Має одну сплюснуту сторону, яка повинна бути спрямована до язика.
  • Дозволяє рівномірно розподілити тиск на піднебіння новонародженого і перешкоджає заковтування повітря, допомагає розвитку правильного прикусу.
Яким повинен бути диск соски-пустушки
  • Легким і нещільно прилеглим до лиця, оскільки інакше під ним може накопичуватися слина, викликаючи роздратування шкіри малюка.
  • Бути у вигляді однієї цільної деталі, щоб дитина не розібрала соску і не проковтнула її.
  • Мати безпечні вентиляційні отвори, мінімум два по 4 мм в діаметрі. Через гострий v-подібний кут дитина може травмуватися.
  • Не допускається деформування: в будь-якому напрямку диск повинен бути рівним.

— Як вибрати соску для свого малюка?

— Слід звернути увагу на всі перераховані вище критерії. Ідеальною буде така соска: силіконова, анатомічної форми, з рівним диском з двома дірочками з боків. Однак пустушку буває досить складно підібрати, оскільки навіть найякісніша може не сподобатися дитині. Тому іноді доводиться пробувати кілька варіантів.


— У чому користь дитячої соски?

— Велику користь від соски отримують батьки: дитина не плаче і зайнята смоктанням, у мами більше вільного часу для своїх справ і відпочинку. І це важливо, адже всі ми знаємо, що щаслива невтомлена мама - це запорука щасливої родини.

Соска може бути зручна на вулиці, коли малюк плаче, вдихає холодне повітря або якщо потрібно тимчасово заспокоїти його, щоб добігти додому. Коли малюка неможливо заспокоїти грудьми, також виручає соска, наприклад, під час ін'єкцій, вакцинації або одягання на вулицю. Сон з пустушкою може бути тривалішим і спокійніше.

Можлива шкода соски для новонароджених і дітей 1-2 років, в тому числі при тривалому смоктанні:
  • неправильний прикус;
  • звикання: спочатку йде задоволення рефлексу, потім виникає психологічна залежність, і дитина заспокоюється тільки соскою;
  • поступова відмова від грудей і, як наслідок, зменшення кількості молока;
  • алергічні реакції на склад предмета.

Шкоди може не бути, якщо правильно вибрати і використовувати соску:
  • купити безпечний і за віком товар;
  • своєчасно замінювати в залежності від складу;
  • дотримуватися правил гігієни: регулярно мити, стерилізувати мінімум раз на день, не облизувати - дозволяти це тільки немовляті;
  • зберігати в спеціальному контейнері;
  • своєчасно відучувати малюка від соски, вчити його справлятися зі стресом іншими способами. Наприклад, якщо мова йде про засинання з соскою, потрібно знайти інші ритуали - колисання улюбленої іграшки, читання казки, поцілунок мами.

— Коли процес відучення від соски проходить легше і успішно?

— Важливо відучувати дитину від пустушки плавно і без стресу, забирати її після засипання або коли малюк заграється, щоб він не починав пошуки в істериці. Коли дитина згадає про пустушки, потрібно спробувати відволікти її і зайняти чимось іншим, не акцентуючи увагу на час годування. Якщо малюк плаче і не заспокоюється, то з ним треба розмовляти, намагатися з'ясувати причину плачу і вирішувати проблему іншим шляхом. Якщо не виходить, дати пустушку. Важливо не здаватися, повторювати ці прийоми кожен раз, але без істерик, - і одного разу дитина сам не згадає про соску.


Соска-пустушка потрібна дитині для задоволення смоктального рефлексу. На грудному вигодовуванні на вимогу соска не знадобиться. На штучному вигодовуванні не бійтеся пропонувати соску малюкові, оскільки молочну суміш дають по режиму, і часто для заспокоєння і солодкого сну йому потрібно задовольнити рефлекс смоктання. Але тільки мама може вирішувати, давати соску чи ні. А ось починати відмовлятися від пустушки краще не пізніше 1,5-2 років. І тут варто подумати про те, чим замінити соску і як припинити залежність малюка від неї. Це може бути більш часте спілкування з батьками, дотики мами і тата, гра з улюбленими іграшками і на вулиці - все те, що дозволяє зайняти малюка і відвернути його увагу.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.

Читайте також

Вгору