Режим на штучному вигодовуванні

Режим на штучному вигодовуванні

10 хвилин
64952
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Режим харчування новонародженого на штучному вигодовуванні передбачає графік годування молочною сумішшю, якого потрібно дотримуватися постійно. Як часто дитина буде їсти, скільки суміші їй давати, як поєднувати суміш з прикормом і не порушувати режим, розповідає лікар-педіатр і дитячий пульмонолог Катерина Олександрівна Яновська.

— Катерино Олександрівно, чим режим годування немовляти на штучному вигодовуванні відрізняється від режиму годування на грудному вигодовуванні?

— Основна відмінність полягає в обсязі і кількості годувань на добу.

Грудне годування

  • До 1,5-2 місяців дитина отримує молоко на вимогу, не прив'язуючись до годинника, тим самим регулюючи лактацію і запобігаючи застої.
  • Після 2 місяців, коли вже налагоджене грудне вигодовування, рекомендується вибудовувати режим, інакше нескінченне перебування дитини біля грудей може призвести до психологічних проблем мами і малюка.

Штучне вигодовування

  • Режим годування встановлюється з народження: дитину годують кожні 3 години, в ідеалі з перервою на 6 годин вночі.
  • Годування відразу вибудовується за графіком: малюк з'їдає одну і ту ж кількість суміші за кожне годування.

— Але, звичайно, все одно є відмінності, тому що кожна дитина індивідуальна і індивідуальні її харчові потреби. Режими харчування при штучному вигодовуванні, змішаному і грудному вигодовуванні організовуються по-різному.


— Чому немовлят переводять на штучне вигодовування?

— Для того щоб вибудувати лактацію і уникнути лактостазу в перші місяці, мамі потрібно попрацювати над грудним вигодовуванням і побути з дитиною тривалий час. На жаль, не кожна жінка готова поборотися за грудне вигодовування, в тому числі посилаючись на неможливість бути постійно залежною від дитини, відсутність молока, поганий сосок і інші фактори. Звичайно, перехід на суміш - особистий вибір і право кожної мами, але в реальності не так багато ситуацій, коли жінка не може годувати грудьми.

Причини переведення на штучне вигодовування

Протипоказання до ГВ з боку матері:

  • ВІЛ та інші супутні захворювання;
  • важкі пологи;
  • медикаментозне лікування, яке не можна поєднувати з годуванням;
  • гострі психози та інші психіатричні розлади.

Категорії дітей, які не можуть смоктати груди:

  • недоношені новонароджені;
  • малюки з неврологічними порушеннями;
  • отримали травму під час пологів;
  • діти з хворобами обміну речовин (фенілкетонурія, галактоземія, лейциноз - так звана хвороба сечі із запахом кленового сиропу).

— Чим склад дитячих сумішей принципово відрізняється від складу грудного молока?

— Грудне молоко - саме повноцінне харчування, яке тільки можливо з народження. Склад грудного молока рідної мами найбільше підходить малюкові, його ферменти максимально пристосовані до повного засвоєння молочних компонентів. Крім того, молоко містить речовини, що допомагають в його перетравленні. Грудне молоко «розумне», і якщо змінюються якісь умови, наприклад, дитина або мама хворіє, воно підлаштовується під них: починає вироблятися більше тих чи інших речовин. Виробники дитячих сумішей здатні повторити не всі, але найпотрібніші дитячому організму компоненти грудного молока. Але треба, звичайно, вибирати високоадаптовану молочну суміш.


— Що важливо при виборі дитячої суміші?

— Раджу батькам підходити до цього питання не самостійно, а за участю педіатра або неонатолога. Лікар розуміє особливості малюка з перших днів життя і знає, на що звернути увагу, щоб суміш відповідала його потребам. Тут не може бути особистих переваг. Навіть якщо суміш не підійшла, не потрібно стрибати з однієї марки на іншу. Хаотична зміна харчування - це стрес для шлунково-кишкового тракту і несприятливий фактор для розвитку дитини.

При виборі суміші також враховують алергічний анамнез. Алергія до білків коров'ячого молока - проблема всіх розвинених і навіть країн, що розвиваються. І до цих білків наростає сенсибілізація, так що, на жаль, все більше дітей демонструють реакції на суміші з коров'ячим білком.

Високоадаптовані суміші MAMAKO® Premium зроблені на основі козиного молока. Багато в чому, це добре для малюків, тому що якщо алергічна реакція на коров'ячий білок пов'язана не з казеїном, а з іншими компонентами, то досить часто допомагають саме козині суміші. Доведено, що суміші на козиному молоці швидше перетравлюються і засвоюються, їх склад і властивості ближчі до грудного молока, ніж суміші на коров'ячому молоці.


— Які умови потрібно враховувати при розрахунку обсягу харчування і складанні режиму дня дитини на штучному вигодовуванні?

— Добовий обсяг їжі немовляти залежить від його віку. Годують малюка кожні три години, в кращому випадку з нічною перервою на шість годин.

Кількість суміші в одне годування з народження:

  • перший день життя - 10 мл;
  • другий день - 20 мл;
  • третій день - 30 мл;
  • четвертий день - 40 мл;
  • п'ятий день - 50 мл.

Далі не все так просто, працюють більш чіткі формули розрахунку обсягу харчування. На пакуваннях із сумішами вказана бажана кількість ложок порошку суміші на обсяг води, як готується суміш і скільки мілілітрів рекомендовано в конкретному віці. Ця інформація доказова, і якщо лікар не дав інших рекомендацій щодо організації режиму харчування дитини, то можна дотримуватися інструкції виробника дитячої суміші.


— Але на пакуваннях наведені усереднені дані. Як зрозуміти, що дитині вистачає харчування?

— Найголовніший критерій підбору суміші і розуміння того, наскільки добре харчується дитина, її фізичний розвиток: як він набирає вагу і зростає.

Середні норми збільшення ваги:
  • перший місяць - 600 г;
  • другий місяць - 800 г;
  • третій місяць - 800 г.

Далі кожного місяця - на 50 г менше, ніж попереднього, тобто:
  • четвертий місяць - 750 г;
  • п'ятий місяць - 700 г;
  • шостий місяць - 650 г і так далі до одного року.

Якщо дитина досить набирає вагу, це добре. Але на суміші малюки досить часто набирають зайву вагу, і основні причини цього в тому, що дитині частіше легше смоктати з пляшки, ніж з грудей, і тим самим вона випиває більше. Також часто суміш більш калорійна і солодша за смаком.


— Як правильно скласти режим годування з урахуванням віку і ваги дитини?

— У малюка має бути 7 годувань приблизно до 3 місяців і 6 годувань з 2,5-3 місяців до 5 місяців. З введенням прикорму з 6 місяців дотримуються 5-разового харчування. В деякі прийоми їжі крім основного харчування, тобто суміші, також спочатку дають страви прикорму.

Наприклад:
  1. Вранці лише суміш.
  2. Каша.
  3. Суп.
  4. Кефір з сиром.
  5. На ніч знову тільки суміш.

Це ідеальна схема, але не у всіх виходить саме так. До року дитина спочатку повинна отримувати прикорм, а потім обов'язково суміш, оскільки в цьому віці вона залишається основним харчуванням. Якщо у півроку малюк фізіологічно відмовляється від прикорму - йому складно справлятися з ложкою, не подобаються нові продукти, він не розуміє, чого від нього хочуть, і вередує, - то можна вводити прикорм на місяць пізніше.

Три основних види прикорму

  • 1 прикорм - овочеве пюре;
  • 2 прикорм (вводиться через місяць) — каша;
  • 3 прикорм (вводиться ще через місяць) - кефір, сир.

Решта продуктів харчування - м'ясо, масло, яйця і так далі - будуть добавками до основного прикорму. Раніше вважалося, що дитині на штучному вигодовуванні потрібно вводити прикорм раніше, ніж при природному вигодовуванні. Зараз графік введення прикорму не залежить від типу молочного харчування.


Каша MAMAKO® ORGANIC – це поєднання органічних злаків і 32% фермерського козячого молока ORGANIC.

— Назвемо питання, що регулярно надходять від батьків.

  • Дитина не з'їдає всю суміш - це погано?

— Основний критерій - набір ваги. Якщо малюк з'їдає менше норми, але при цьому вагу набирає добре, то не потрібно переживати. Якщо вага стоїть на місці або знижується, це вже привід звернутися до лікаря.

  • Чи потрібні нічні годування?

— Залежить від віку. Якщо новонароджений спить довго і не хоче їсти, це тривожний знак, який може бути пов'язаний з неврологічними ураженнями і іншими негативними станами. І якщо після пробудження малюк млявий або дуже примхливий, вранці його не нагодуєш, то краще періодично будити його вночі на годування.


Підбір суміші і режиму харчування на штучному вигодовуванні - це завжди цілеспрямований процес, який стосується конкретної дитини. І він повинен перекликатися з поясненнями та рекомендаціями лікаря, який знає особливості здоров'я вашого малюка. Від того, наскільки добре організм прийме суміш і грамотно організоване харчування, залежить фізичний і психомоторний розвиток дітей.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.Товар сертифікований.

Читайте також

Вгору