Штучне вигодовування: основні причини переходу

Штучне вигодовування: основні причини переходу

7 хвилин
7594
Avatar

Жінки рідко припиняють годувати грудьми, поки дійсного цього не захочуть, не з'являться серйозні причини або лікар не порадить перейти на штучне вигодовування за медичними показаннями. Проблеми природного харчування і причини переходу на штучне різноманітні. Про них і про те, чи є зворотний шлях від суміші до материнського молока або це неможливо, незважаючи на бажання годувати грудьми.

— Чому деякі батьки вважають за краще штучне вигодовування дітей?

— Найбільш обґрунтованими причинами відмови від грудного вигодовування є різні медичні проблеми у мами або у новонародженого.


Причини переходу на штучне вигодовування
Тимчасова відмова від грудей
Абсолютні протипоказання до ГВ
Введення суміші в залежності від тяжкості стану

З боку дитини:

  • вроджені вади розвитку, важкий стан і лікування в реанімації. Але навіть в умовах реанімації деякі батьки привозять зціджене молоко, і дитина отримує його замість суміші.

З боку дитини:

  • спадкові порушення обміну речовин, наприклад, галактоземія, при якій потрібна довічна дієта.

З боку дитини:

  • недоношеність; але навіть при штучній вентиляції легень кишківник може працювати добре і малюк може приймати зціджене грудне молоко;
  • лактазная недостатність у дитини може лікуватися спеціальними сумішами або додаванням ферментів в грудне молоко на початку годування з продовженням годування грудьми.

З боку матері:

  • інфекційні захворювання, що вимагають призначення противірусних та антибактеріальних препаратів, які потрапляють в грудне молоко.

З боку матері:

  • T-лімфотропний вірус людини 1 або 2 типу;
  • відкрита форма туберкульозу (допускається використовувати зціджене молоко після оцінки тяжкості прийнятих препаратів);
  • загострення психічних захворювань (за рішенням психіатра ГВ можливо під час ремісії);
  • наявність ВІЛ, СНІД (при антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованої можна годувати грудьми).

З боку матері:

  • важкий кесарів розтин - показання до переходу на суміш;
  • проблеми з грудьми - лактостаз, вузькі протоки, гіперлактація, травмування сосків можуть стати причиною введення суміші до вирішення проблеми.

— Чи може перевід на штучне вигодовування бути обумовлений не медичними або психологічними проблемами?

— Страх втрати краси і небажання давати груди я відношу до психологічних проблем. Тут допоможуть психолог, консультант з ГВ або педіатр. Небажання годувати самій рідко виникає через психологічний незручності, частіше це результат неправильно налагодженого режиму грудного вигодовування. Після бесіди жінку, як правило, вдається переконати і довести користь грудного харчування для малюка.


— Коли педіатри рекомендують мамам боротися за грудне вигодовування?

— Якщо у жінки немає абсолютних протипоказань, то боротися треба завжди.
З повним скасуванням грудного вигодовування дитина втрачає багато переваг: збалансоване харчування, найбезпечніше джерело поживних речовин, вітамінів, енергії, захист від деяких хвороб. Материнське молоко не містить забруднюючих і шкідливих речовин. Є дослідження про вплив грудного вигодовування на інтелект дитини в майбутньому. І, звичайно, грудне вигодовування - це контакт з мамою, почуття безпеки.


Що робити молодій мамі, якщо…
Раптово пропало/не прийшло молоко
  • У періоди лактаційної кризу лактацію можна відновити, важливо продовжувати часто і регулярно давати груди.
  • При нерозумній організації змішаного вигодовування згодом у жінки молока стає менше, і в підсумку воно пропадає. Важлива консультація педіатра або консультанта з ГВ.
Відчувається фізичний дискомфорт при годуванні грудьми
  • Найчастіше неприємні фізичні відчуття виникають при неправильній техніці годування, неправильному захопленні соска. Треба переглянути процес прикладання до грудей.
Не виходить справитися з психологічним дискомфортом
  • Допоможе звернення до психолога.
  • Важливо попросити допомоги вдома у близьких людей.
  • Можливо, потрібно зняти або зменшити домашні обов'язки мами і кількість її робочих годин.
Є необхідність виходити на роботу, постійно годувати грудьми не виходить
  • Проблему вирішить зціджування і заморожування грудного молока.
  • Іноді зціджування не так ефективно, як смоктання грудей дитиною. В цьому випадку вироблення грудного молока може зменшитися і виникне необхідність введення суміші.
Є страх обвислих грудей
  • Треба правильно підбирати білизну для жінок, що годують.
  • Відлучати від грудей слід поступово, спочатку прибираючи денні годування і залишати нічні, а в кінці зменшуючи об'єм, прибирати і нічні.
  • Варто враховувати спадковий фактор і стан шкіри, на які вплинути неможливо.
Важко впоратися з негативом і не піддатися переконанню, що вона «погана мати», тому що годує дитину сумішшю
  • Потрібно спробувати поговорити з близькими, довести важливість введення штучного харчування для мами і дитини.
  • Якщо мама не хоче годувати грудьми, ніхто не повинен її змушувати. Це може привести до безпідставних скандалів.
  • Можливо, потрібна підтримка психолога.

— Штучне харчування новонароджених має свої особливості. Як би ви його охарактеризували?

— З високоадаптованою сумішшю дитина на штучному вигодовуванні отримає нормальну кількість нутрієнтів. Але жодна суміш не зможе замінити грудне молоко, адже це не тільки харчування, але і психологічний розвиток.

У сучасному світі творці дитячих сумішей прагнуть максимально наблизити їх за складом до грудного молока. І побачивши трьох дітей одного віку, ніхто не здогадається, хто з них на грудному, а хто на штучному вигодовуванні. Між видом харчування і, наприклад, частотою респіраторних захворювань у дітей немає зв'язку. І якщо відсутні супутні захворювання, дитина народилася доношеною і без ускладнень, то в подальшому абсолютно ніякої різниці між вигодуваними грудьми і сумішшю дітьми немає.


— Правила штучного вигодовування починаються з визначення типу суміші. На що лікарі звертають увагу при підборі дитячого харчування?

— Підбирати суміш важливо в тандемі з педіатром, який добре знає історію розвитку дитини з народження. Ідеальна за складом і іншими критеріями суміш може не підійти конкретній дитині в силу органічних порушень, захворювань, смакових переваг.

Серед усього різноманіття молочних формул зазначу суміші з козиного молока, які завдяки особливостям основної сировини сприяють більш легкому засвоєнню харчування дитячим організмом. І якщо є можливість придбати харчування на козиному молоці, рекомендую робити вибір, наприклад, з лінійки дитячих адаптованих сумішей МАМАКО® Premium — харчування без пальмової олії з IQ-комплексом.



Незважаючи на те, що природне вигодовування пріоритетно і педіатри дбають за його збереження, існують абсолютні протипоказання для годування грудним молоком. Тому кожна мама приймає рішення про перехід на суміш в залежності від своєї ситуації, своїх бажань. Штучне харчування сумішшю адаптованої дитячої формули безпечне для здоров'я, імунітету та розвитку дитини.

Читайте також

Вгору