Дитина погано їсть суміш на козиному молоці – чим допомогти?

Дитина погано їсть суміш на козиному молоці – чим допомогти?

5 хвилин
13328
Avatar

Ситуація, коли дитина відмовляється від козиної суміші, насправді виникає рідко. І ця проблема має рішення. Чому дитина не хоче їсти суміш і що робити в такому випадку.

— Чому дитина погано їсть суміш?

— Малюк може відмовитися від суміші на основі як коров'ячого, так і козиного молока, особливо якщо до цього він був на грудному вигодовуванні. Всі суміші мають різні присмаки і запахи, деякі солодші, інші навпаки. І у кожної дитини, навіть зовсім маленької, є свої смакові переваги.


Часті причини, чому дитина погано їсть суміш:
  • отримувала грудне молоко і не звикла до незнайомої їжі;
  • не подобається смак, гіркота, запах молочної суміші;
  • проблеми зі здоров'ям: ГРВІ, болі в животі, ріжуться зуби;
  • суміш підібрана не за віком;
  • непереносимість компонентів суміші, що супроводжується розладами шлунково-кишкового тракту;
  • невідповідна пляшечка, соска.


На замітку мамі: існує скринінговий тест на гіркий смак, за результатами якого у дітей визначають чутливість до їжі з гірким смаком.


— Коли суміш можна частково замінити прикормом?

— ВООЗ рекомендує виключно природне вигодовування або вигодовування молочними сумішами до шестимісячного віку. У другому півріччі вводять прикорм як доповнення до молочної їжі. І якщо дитина з'їдає більше твердої їжі, ніж належить, вона може насититися і відмовитися від суміші з пляшечки або випити менше. Також в цьому віці відбувається зміна ступеня формули з 1 на 2, що теж може викликати у дитини поганий апетит, змінити її реакцію на суміш.


— Що робити, якщо дитина стала погано їсти суміш?

— Якщо дитина почала відмовлятися від суміші, не потрібно змушувати її їсти через силу. Важливо звернути увагу на те, за яких умов, в який час, при використанні якого посуду дитина відмовляється від їжі.

  • Можливо, причини такої поведінки пов'язані не з сумішшю, а з самопочуттям і настроєм, зміною смакових уподобань малюка.
  • Якщо причина дійсно в суміші, то спільно з лікарем приймається рішення про заміну формули.
  • Дитині може не підходити пляшечка або соска. Комусь подобається отвір маленький і тугий, але деякі діти смокчуть жадібно і люблять, щоб суміш бігла швидко. При виборі соски важливо враховувати вік і характер малюка, швидкість потоку. При необхідності до питання підключають педіатра або консультанта з грудного вигодовування.


— Як уберегтися від проблем при переході з суміші на суміш?

— Важлива поступовість, не можна різко міняти або вводити суміш. Цей процес займає в середньому від трьох днів до тижня, що залежить від віку дитини і з'їдаємого нею об'єму. Звичайно, спочатку потрібно підібрати хорошу суміш.


Зверніть увагу на особливості введення молочної суміші
Загальні принципи введення сухої молочної суміші
Перехід на суміш після грудного молока
Перехід з суміші з коров'ячого молока на суміш з козиного молока
  • Вводять в першій половині доби, щоб поспостерігати за переносимістю.
  • Пропонують на початку годування: спочатку дають, наприклад, 15 мл нової суміші і після догодовують звичною в потрібному об'ємі, наприклад, 60 мл. Догодовування пробують давати після прикладання до грудей, оскільки спочатку, наситившись сумішшю з пляшечки, дитина буде гірше брати мамині груди.
  • Бажано не відлучати дитину від грудей різко - це буде стресом для неї.
  • Важливо все робити поступово і годувати малюка у звичній для нього обстановці і позі.
  • Якщо немовля погано їсть козину суміш після суміші з молока корови, то, швидше за все, позначається звичка до іншого смаку і запаху.
  • При адаптації організму до нової суміші можуть з'явитися зміни стільця, проблеми з животиком. Зверніться зі скаргами до лікаря. Суміш, можливо, доведеться скасувати і спробувати дати її ще раз через якийсь час або повернутися до звичного харчування і шукати альтернативу.

— У моїй практиці зустрічаються найрізноманітніші діти, з різною чутливістю і сприйнятливістю до їжі. Деякі діти після суміші на основі коров'ячого молока не відразу приймають суміш на основі козиного молока. На жаль, буває, що доводиться перепробувати не одну марку, поки суміш не припаде до смаку малюкові. Правда, з молочним харчуванням від МАМАКО® таких проблем не зустрічала.


Дитячі суміші з козячого молока МАМАКО® Premium більшість дітей з першого дня приймають дуже добре завдяки їх ніжному молочно-вершкового смаку і аромату. На додаток суміші збагачені IQ-комплексом з лютеїном, не містять пальмової олії.


— Іноді малюки не допивають порцію суміші. Як поводитися батькам у такій ситуації?

— Коли об'єм разового годування відповідає розрахункам, а раніше немовля висмоктувало вміст пляшечки цілком, звертають увагу на умови годування і з'ясовують причини недоїдання. В кожному окремому випадку краще порадитися зі своїм педіатром, враховуючи:

  • загальний стан дитини;
  • вагові надбавки;
  • консистенцію стільця і кратність його відходження;
  • концентрацію і запах сечі;
  • кількість сечовипускань при нормі не менше шести разів на добу.


Зверніть увагу на тривожні ознаки: це висип, діарея, закрепи, відрижки, підвищення газоутворення, температури тіла, зниження апетиту, запах ацетону з рота, підвищена збудливість або, навпаки, млявість, плаксивість. Важливо виявити причину змін у здоров'ї та поведінці дитини - і при необхідності скоригувати харчування, підібрати іншу суміш.

— Молодим батькам раджу звертатися до фахівців з будь-якого питання, особливо якщо виникають сумніви. Самостійно не завжди виходить оцінити ситуацію або стан дитини - нехай це зробить лікар. І щоб не упустити небезпечний симптом, краще відразу йти до лікаря.



При виборі молочної суміші не дотримуються модних тенденцій і не роблять купівлю, керуючись ціною харчування або порадами знайомих. Важливо орієнтуватися на клінічні рекомендації, адаптованість суміші, смакові переваги саме вашої дитини, реакцію її організму на ту чи іншу суміш і, звичайно, враховувати наявність дитячих захворювань, які можуть вимагати спеціального харчування. У цьому питанні вам завжди допоможе ваш педіатр.

Читайте також

Вгору