Розбираємося у складі дитячих молочних сумішей

Розбираємося у складі дитячих молочних сумішей

6 хвилин
10383
Avatar

Кожна матуся знає, що основа харчування діточок першого року життя – молоко. До складу дитячих молочних сумішей входить безліч інших продуктів і речовин, зазначених на пакунку. Однак, навіть недосвідченим батькам доступно розібратися у всій термінології і властивості цих компонентів суміші. Що ж вони означають і як діють на організм малюка?


Як вибрати потрібну суміш?

Сучасні виробники пропонують безліч дитячих сумішей різних видів. Як розібратися у їхньому різноманітті і підібрати те, що потрібно саме вашому малюку? Підбором годування займаються педіатри, дитячі нутриціологи і дієтологи: для них існує безліч навчальної літератури. Більшість матусь, таких книжок і спеціальної освіти у своєму арсеналі не мають. Саме тому їм часто доводиться самотужки розбиратися у всих тонкощах. Що ж важливо знати, вибираючи суміш?


Відповідність нормам

Молочні суміші, які можна придбати в магазинах, проходять щільний контроль безпеки і можуть бути рекомендовані при змішаному і штучному вигодовуванні.


Склад дитячих молочних продуктів ретельно регламентується Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), Європейським науковим товариством дитячих гастроентерологів, гепатологів і нутриціологів (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, ESPGHAN), Комісією з Продовольчого кодексу (Codex Alimentarius Commission), Національною програмою оптимізації вигодовування дітей першого року життя в РФ1 і Технічним регламентом Митного союзу (ТР МС 033/2013. Про безпеку молока і молочної продукції).


Уважно вивчаємо пакунок з сумішшю

Завдання кожного виробника – максимально наблизити склад дитячих адаптованих сумішей до грудного молока за всіма компонентами. При цьому інгредієнти продукту повинні відповідати складу материнського молока з урахуванням вікових можливостей і потреб дитячого організму. На упаковках дитячої суміші слід звернути увагу на маркування:

  • для дітей першого півріччя життя – початкові суміші з маркуванням «1» або «від 0 до 6 місяців»;
  • для дітей другого півріччя життя – наступні суміші з маркуванням «2» або «від 6 до 12 місяців»;
  • для дітей першого року життя – суміші з маркуванням «0-12» на упаковці.

Щоб зрозуміти ступінь наближення до грудного молока, потрібно уважно прочитати склад продукту – він вказаний на зворотній стороні пакунку.


Розбираємося разом зі складовими дитячого продукту

Білки - це основний «будівельний матеріал» для клітин швидкоплинного росту організму дитини.

  • Важливо перевірити кількість білка. Останні рекомендації педіатрів зводяться до того, що в продуктах для малюків першого півріччя життя кількість цієї органічної речовини повинна складати 1,3-1,4 г/л, а для дітей другого півріччя - не перевищувати 1,8-2 г/л. Така ємність білка дозволяє знизити навантаження на нирки дитини і ризик появи алергічних реакцій.
  • Слід також звернути увагу на співвідношення сироваткових білків і казеїну. Оптимальні співвідношення – 60:40 або 50:50 в першому та в другому півріччі відповідно. Такий білок добре засвоюється малюком.

Вуглеводи – це основне джерело енергії в організмі дитини. Краще, якщо вуглеводна складова більшою мірою буде лактозою, подібно до молока мами.

  • Лактоза сприяє засвоєнню кальцію і заліза, поліпшує травлення. Частина вуглеводної складової може включати мальтодекстрин – таке співвідношення допомагає забезпечити більш тривале насичення малюка і збільшити проміжки часу між годуваннями.


Якісний жировий склад відповідає за процеси неврологічного розвитку немовлят, відіграє провідну роль у становленні зорового аналізатора і системи імунітету, регуляції метаболічних процесів, позитивно впливає на стан травної та серцево-судинної системи.

  • Жирова складова суміші повинна бути представлена лінолевою і ἀ-ліноленовою жирними кислотами. Це обов'язкові компоненти.
  • Важливо і додавання поліненасичених жирних кислот — докозагексаенової (DHA) і арахідонової (ARA): вони надходять в організм тільки з їжею і містяться в грудному молоці. DHA і ARA впливають на формування органів зору дитини і на її інтелектуальний розвиток.


Лютеїн для захисту зору. Корисний каротиноід, який має антиоксидантну властивість і здатність поглинати синє світло протягом перших трьох років життя малечі. Це створює захист сітківки ока від шкідливої дії ультрафіолетових променів.


Комфорт травлення забезпечують:

  • Пребіотичні волокна, представлені перважно олігосахаридами, наприклад, ГОС. Вони є поживним середовищем для створення корисної мікрофлори (в підручниках для медиків це називають мікробіотою), сприяють комфортному травленню малюка (в тому числі, утримуючи воду в просвіті кишок, попереджують закрепи) і допомагають становленню імунітету.
  • Пробіотики — не що інше, як живі мікроскопічні організми (наприклад, біфідобактерії). Вони позитивно впливають на формування корисної кишкової мікрофлори. Як наслідок – допомагають комфортному травленню.
  • Відсутність пальмової олії дозволяє уникнути проблем, пов'язаних із закрепами і порушенням обміну кальцію. Однак, при виборі суміші без пальмової олії, варто звернути увагу на продукт зі змістом молочного жиру – джерела важливої пальмітинової жирної кислоти. Це необхідний будівельний матеріал сприяє нормальному розвитку нервової системи малечі.
  • Для росту і сили малюка в складі суміші присутні нуклеотиди, L-карнітин, таурин, вітаміни та мінерали.


Як визначити, що суміш підійшла дитині

Правильно підібраний продукт добре переноситься малюком. Він із задоволенням їсть, добре додає у вазі відповідно до свого віку. У малюка відсутні відрижки, блювота, пронос, немає висипань на шкірі.



Дбайлива суміш для здорового харчування

Адаптовані суміші МАМАКО® Premium на козиному молоці розроблені з турботою про здоров'я малюка. Продукти нового покоління, до складу яких додатково входять:

  • IQ-комплекс (ARA і DHA + лютеїн). Ці компоненти захищають очі в період формування зору і покращують пізнавальну активність дитини. МАМАКО® Premium – єдині суміші на основі козиного молока, в складі яких є комплекс з лютеином.
  • Пробіотичний комплекс біфідобактерій B. Lactis. В поєднанні з пребіотиками і нуклеотидами позитивно впливає на стан мікробіоти кишківника, забезпечує м'який стілець і комфортне травлення.


Загалом в сумішах МАМАКО® Premium відсутня пальмова олія. В той же час джерелом незамінною пальмітинової жирної кислоти служать молочні ліпіди козиного молока – натуральної основи дбайливого харчування малюка. Завдяки властивостям козиного молока суміш утворює в дитячому шлунку м'які сирні пластівці невеликого розміру – вони легко перетравлюються, подібно материнському молоку.


Дитяча молочна суміш МАМАКО® Premium містить необхідну підростаючому організму кількість білків, жирів, вуглеводів, біологічно активних речовин і мікронутрієнтів. Кожен продукт відповідає віковим особливостям дитини.


Продукт не містить: барвників, підсолоджувачів, ароматизаторів, підсилювачів смаку, рапсової та пальмової олії, крохмалю, ГМО і консервантів.


Мамам на замітку

Коли з яких-небудь причин необхідно змішане або штучне вигодовування, докладне вивчення переліку інгредієнтів в складі суміші дає уявлення про всі необхідні речовини і їх властивості, а також про якість продукції. Аналізуючи склад дитячої їжі, кожна мама зможе зробити вибір на користь дитячого харчування, створеного на основі найсучасніших вимог медицини і досягнень науки для підтримки нормального розвитку дитини. Це дозволить в період вигодовування побачити прогрес в когнітивному розвитку малюка, наприклад, в навчанні.


*Молоко матері – це ідеальна пожива для немовляти. ВООЗ радить застосовувати виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон дитини нових продуктів обов’язково проконсультуйтеся з фахівцем.

Информационные источники

Читайте також

Вгору