Вибираємо пляшечки для немовля

Вибираємо пляшечки для немовля

10 хвилин
5019
Avatar

Скляні та пластикові, з анатомічної соскою і антиколіковою системою – вибір пляшечок для годування малюків величезний. Відповідь на запитання, як вибрати дитячу пляшечку, визначають потреби малюка і завдання мами.

Основні вимоги

Головний критерій при виборі кращої пляшечки для годування новонародженого –безпека дитини. Її гарантує обов'язкова сертифікація. Без сертифікату ніякий посуд для дітей не потрапляє на прилавки магазинів.

Звичайно, пляшечка не повинна протікати, збірні деталі повинні прилягати щільно. Зручно, якщо на ємність нанесена мірна шкала. Мітки фарбою з часом часто змиваються, тому краще віддати перевагу опуклим. Варто з'ясувати, чи підходять до вподобаної вам пляшечки соски інших виробників. Зазвичай соски різних брендів сумісні з більшістю пляшечок. Різниця в тому, що одні підходять для широких горлечок, інші для вузьких.



СКЛО ЧИ ПЛАСТИК?

Сучасні скляні пляшечки для годування виготовляють з термостійкого і ударостійкого скла, їх можна стерилізувати. Скло не виділяє ніяких шкідливих речовин і повністю безпечне для малюка. Однак такі пляшечки важкуваті для дитини, коли вона сама вчиться тримати ємність.

Пластик легкий і зручний в побуті. На пляшечках з нього повинен бути зазначений вид пластмаси. Він позначається цифрами 1-7 в трикутнику і першими літерами латинської назви. Безпечними для дітей пластиками вважають:

  • 2 PE-HD — поліетилен високої щільності,
  • 4 PE-LD — поліетилен низької щільності,
  • 5 PP — поліпропілен.


Зверніть увагу: 3, або PVC — полівінілхлорид, - визнаний найнебезпечнішим для людини і навколишнього середовища, оскільки може виділяти токсини: фталати, формальдегід, бісфенол А і інші. Виготовляти з нього харчові ємності для дітей заборонено.

На пластиковій пляшці для годування або упаковці обов'язково повинен бути присутнім значок «чарка - вилка». Ним позначають товари, які підходять для використання в харчових цілях. Вибираючи пляшечку з пластику, шукайте на виробі або упаковці напис BPA-free, тобто «Без бісфенолу А».

ОБ'ЄМ

Для самих маленьких потрібні пляшечки найменшого об'єму– 100-150 мл. Чим старшою стає дитина, тим більша потрібно пляшечка – до 300 мл. Мамі варто запастися двома маленькими пляшечками і чотирма більшими – об'ємом 2500-3000 мл.


ГОРЛЕЧКО І СОСКА

Пляшечки для годування немовлят діляться на два типи – з широким і вузьким горлечком. Відповідно соски бувають з широкою або вузькою основою. Соски з широкою основою за формою нагадують мамині груди, а годування з них – процес природного годування, коли малюк робить правильне широке захоплення. Варто вибирати пляшечки з широкою шийкою, якщо малюк знаходиться на змішаному вигодовуванні, або для догодовування дитини, якого мама зазвичай годує тільки грудьми. Багато виробників випускають анатомічні, або ортодонтичні, соски. Вони зручні, оскільки відповідають будові ротової порожнини крихти. Звичайні соски для пляшечок з вузькою шийкою виготовляють з латексу. Вони м'які, і міняти їх потрібно часто – раз в 2-3 тижні. Силіконові соски зазвичай з широкою основою і служать 3 місяці.



Важливо: інтенсивність потоку з сосок буває різною і залежить від кількості дірочок.


  • для самих маленьких (до 2-3 місяців) вибирайте соски з одним отвором,
  • для малюків 2-4 місяців потрібен повільний потік - соска з двома отворами1,
  • для діток 4-5 місяців підходить середній потік і соска з трьома отворами,
  • для немовлят з 6 місяців потрібен швидкий потік і соска з чотирма отворами.


ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ

Профілактичними вважаються антіколікові пляшечки. Вони запобігають заковтуванню повітря під час годування, яке буває причиною колік і зригування. Антиколіковою пляшечку робить соска з повітряним клапаном, який називають ще антивакуумною спідницею, або спеціальний пристрій. Деякі виробники йдуть далі і поєднують в пляшечці анатомічну соску, антіколіковий пристрій і регулювання інтенсивності потоку для максимального комфорту малюка. Такими є, наприклад, пляшечки зі смартсосками. Про необхідність антиколикової пляшечки варто проконсультуватися з педіатром.



ПРЕДМЕТИ-ПОМІЧНИКИ

До пристосувань, що допомагають мамі годувати маленьку дитину, відносяться ручки, ложки, трубочки. Пляшку з ручками варто купити, коли малюк вчиться тримати предмети самостійно. Хороший варіант – моделі зі знімними ручками: спочатку користуються пляшкою без них, а потім збирають зручну для малюка конструкцію. Пляшки з ложками підходять для початку прикорму і привчання малюка до «дорослого» столового прибору, коли йому виповниться 6 місяців.



ТЕПЛЕ МОЛОЧКО

Пляшечки-самогрійки і пляшечки-термоси, або термопляшечки, виручають мам на прогулянках, в подорожах і під час нічних годувань. У пляшечці, що самонагрівається, молоко або суміш можна нагріти до потрібної температури простим натисканням кнопки. Такі пляшечки забезпечені акумулятором, нагрівальним елементом і терморегулятором. Однак вони досить дорогі, тому для прогулянок, наприклад, годиться проста термосумка.




Краща пляшечка – та, що підходить малюку за об'ємом, інтенсивністю потоку і зручністю використання. І, звичайно, полегшує мамі завдання годування крихти. Буде це термопляшечка або пляшечка з ложкою – вирішувати вам.

Информационные источники

Читайте також

Вгору