Що таке рефлюкс у немовляти

Що таке рефлюкс у немовляти

7 хвилин
10180
Avatar

Що таке рефлюкс у немовляти, - коли це природний стан, а коли ознака серйозного порушення в організмі. Що корисно для дитини з рефлюксом, які питання, пов'язані з безпекою, батьки повинні тримати в фокусі уваги і коли звернутися до лікаря?

— Що таке рефлюкс і чому він буває у немовлят.

— Гастроезофагеальний рефлюкс у дітей - це переміщення їжі із шлунку до стравоходу. До найбільш поширених причин рефлюксу у новонароджених можна віднести наступні фактори:

  • немовлята більшу частину часу проводять в лежачому положенні;
  • практично повністю рідка дієта;
  • недоношеність.

Іноді дитячий рефлюкс може бути викликаний більш серйозними станами.



— Чи правда, що рефлюкс у немовляти може бути з народження?

— Рефлюкс з народження буває практично у всіх немовлят і проявляється відрижкою після годування. Але він може розвинутися і після двох місяців, коли збільшується обсяг харчування. При введенні прикорму після шести місяців, кратність неускладненого рефлюксу починає знижуватися і до 12-18 місяців проходить приблизно у 95% дітей.


— Чим рефлюкс відрізняється від відрижки і як відрізнити рефлюкс від блювоти?

— По клінічному прояву стан схожий з відрижкою і блювотою. Але в одних випадках дитині можна допомогти консервативними методами після консультації лікаря, без обстеження і лікування, а в інших буде потрібно серйозне медичне втручання - при певній ступеня тяжкості.

Неускладнений рефлюкс у немовляти:

  • відрижка нечаста і несильна, без тенденції до збільшення;
  • відбувається без зусиль з боку дитини;
  • не відбивається на розвитку і зростанні, апетиті дитини;
  • після відрижки малюк знаходиться в хорошому настрої, має задовільний стан.

Тривожні симптоми рефлюксу у немовляти:

  • дитина поводиться неспокійно, болісно, може відмовлятися від їжі, перестає набирати або втрачає вагу;
  • періодичний кашель без наявності ГРЗ, хрипи;
  • періодичні апное - короткочасні зупинки дихання;
  • епізод блювотного рефлюксу виникає різко, з великим обсягом викинутої рідини.


— З якими хворобами може бути пов'язаний рефлюкс?

— Рефлюкс може бути проявом харчової алергії, парезу шлунку, захворювань обміну речовин, небезпечних вроджених аномалій, хвороби центральної нервової системи. Часті епізоди блювоти можуть виявитися симптомом менінгіту. Тому і потрібно звернутися до лікаря і розповісти про своїх скарги, щоб виключити патологічні причини і при необхідності пройти своєчасне лікування.

Лікування рефлюксу у немовлят

Як і чим годувати
  • Вводиться дробове харчування невеликими порціями, але важливо стежити, щоб не зменшувався обсяг добової норми харчування.
  • Антирефлюксні суміші в залежності від віку даються в обсязі 15-20 мл на початку годування. Після мама догодовує малюка звичним способом: грудьми або сумішшю.
  • Іноді використовуються гіпоалергенні суміші для поліпшення спорожнення шлунку.
Медикаментозне лікування
  • Призначається дітям, які не реагують на модифікацію харчування, зміну положення тіла.
Хірургічне лікування
  • Може знадобитися, якщо діагностовано тяжкий перебіг рефлюксу.


— Як допомогти малюкові з рефлюксом під час сну?

— Після годування, дитину потрібно потримати вертикально 15-20 хвилин, але не в сидячому положенні, оскільки воно збільшує тиск в шлунку. Під час сну можна підняти узголів'я ліжка, але не більше, ніж на 15 см. Важливо простежити, щоб дитина не сповзала і не падала з ліжка - можливо, буде потрібно якось зафіксувати її положення.

Профілактика рефлюкс-езофагіту у дітей до року

Грудне годування: рефлюкс не залежить від грудного молока, в тому числі зцідженого. Дитина повинна правильно взяти груди і не заковтувати повітря. Штучне вигодовування: підбирають соски за віком або пляшечки з антиколіковою системою, яка спрямована на те, щоб дитина не ковтала повітря. Прикорм: важливо дотримуватися правил введення прикорму, щоб не перегодовувати малюка. Можливе застосування загусників і більш густого харчування, яке довше затримується в шлунку і не буде виходити так легко.

— Чому суміші на козиному молоці краще підходять для дітей, схильних до рефлюксу?

— Суміші на козиному молоці при рефлюксі можна вживати щодня. Легка засвоюваність козиного молока зменшує ймовірність і частоту зригування. Так що малюкам з рефлюксом можуть бути рекомендовані дитячі суміші МАМАКО® Premium.


Відрижки - дуже поширений стан немовляти. Якщо вони відбуваються без зусиль і не відображаються на розвитку і рості дитини, рефлюкс не вимагає подальшого обстеження. Досить модифікації харчування, як консервативного методу лікування і профілактики цього явища.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору