Користь дитячої рисової каші для малюка

Користь дитячої рисової каші для малюка

10 хвилин
4863
Avatar

Дитячі каші без глютену - основа прикорму, їх немовлята куштують першими після грудного молока і молочної суміші. Серед злаків найбільш популярні рис і гречка. Рис особливо, і перш за все тому, що він добре впливає на травлення. Яка користь рисової каші на козиному молоці, як поліпшити смак каші на воді і яку кашу краще вибрати, домашню або куплену в магазині?

— Чому саме з рисової каші починають перший прикорм?

— У рисі невелика кількість клітковини і відсутній глютен, тому він ніжно впливає на травний тракт, легко перетравлюється і засвоюється в грудному віці. Така каша особливо корисна малюкам, які повільно і погано набирають вагу або мають схильність до діареї. До того ж рис - одна з найбільш гіпоалергенних круп'яних культур, що дуже важливо для початку прикорму.


— Закріплюючі властивості рису можуть призвести до запорів у немовлят?

— Не дивлячись на наявність калію і клітковини, рис дійсно гальмує перистальтику кишківника, що допоможе при діареї, але не дуже добре при схильності до запорів: іноді ця крупа «кріпить».

Злаки рекомендується давати малюкові на сніданок. Так можна спостерігати реакцію організму на новий продукт протягом дня. І якщо дитина не вередує і нормально себе почуває, її животик не болить, не роздутий і немає запору після прикорму, з засвоєнням нового прикорму все гаразд.


— Якщо дитині не подобається рисова каша, як її нагодувати?

— Тут мами можуть схитрувати і додати в рис овочі або фрукти, які малюк вже отримує в прикорм. Наприклад, рисова каша смачна з банановим або яблучним пюре. Після восьми місяців можна підмішувати в рис м'ясне пюре або пюре з шматочками. При приготуванні каші, сіль додавати не потрібно, але можна обережно, в мікродозах, використовувати вершкове масло. У помірних кількостях також допускається сахароза або фруктоза.

Якщо дитина все ж відмовляється від рисового харчування, і ця відмова не пов'язана з хворобою, змушувати її їсти через силу не потрібно – це називається харчовим насильством. Слід тимчасово скасувати рис і повернутися до нього через один-два тижні, а в цей час знайомити дитину з іншими продуктами або давати звичні. Заміняти рис на постійній основі іншим продуктом не можна.


— Яку рисову кашу краще вибрати - домашню або куплену?

— На вибір продукту впливають смакові переваги малюка, фінансові можливості родини, а також те, чи є у батьків час готувати. Крім того, мають значення якість і доступність дитячого харчування.

Рисова каша, приготована самостійно вдома

  • Потребує великих витрат часу: потрібно подрібнити крупу, відміряти певну кількість води.
  • Доведеться експериментувати з приготуванням для отримання каші потрібної консистенції і в бажаній кількості; складно домогтися однорідності без грудок.
  • Немає 100%-ї гарантії, що рис вирощений без шкідливих обробок, без ГМО.

Спеціальна дитяча рисова каша

  • Продукт потрібно тільки розвести водою - це зручно і швидко.
  • Пропорції води і подрібненої крупи вже підібрані в інструкції; каша виходить гомогенної рідкої консистенції, яка підходить для першого прикорму.
  • Сертифікація дитячої продукції гарантує, що дитина отримає перевірений і якісний прикорм.

Як варити молочну рисову дитячу кашу

  • Подрібнену крупу варять в малій кількості води, щоб не зливати відвар. Крохмалистий відвар створює захисну плівку на слизовій шлунково-кишкового тракту і таким чином допомагає засвоєнню клітковини.
  • Розварений рис подрібнюють до гомогенного стану.
  • У готову кашу можна додавати грудне молоко або молочну суміш, яку отримує дитина. Йогурти, кефіри, пробіотичні культури не варто включати в кашу самостійно, так само як і незбиране молоко.

Куплена молочна рисова каша для дітей

  • Має адаптований склад, і її не потрібно розводити молоком.
  • Містить вітаміни і мінерали для активного зростання і розвитку малюків, деякі каші збагачені пробіотиками та пребіотиками.
  • Легко приготувати порцію або півпорції.

— Чим дитячі рисові каші на козиному молоці відрізняються від каш на коров'ячому молоці?

— Молочна рисова каша на козиному молоці більш поживна і гіпоалергенна в порівнянні з кашею на коров'ячому молоці. Вона легко засвоюється і буде особливо корисною малюкам, які мають проблеми з набором ваги і з випорожненнями.

При виборі дитячої каші рекомендую звертати увагу на відсутність цукру або мальтодекстрину - його виробники часто використовують замість цукру. Якщо мальтодекстрин вказаний в складі харчування, то він повинен бути не на першому місці, щоб його кількість була мінімальною. Також в рисовій каші не повинно бути рафінованих олій, глютену, консервантів, крохмалю та штучних ароматизаторів.


Рисова каша для малюка вважається гіпоалергенної. Зерно рису містить необхідні для кишкової мікрофлори харчові волокна. Але їх настільки мало, що рис засвоюється набагато легше в порівнянні з іншими злаками. Мами можуть самі готувати каші своїм малюкам, проте можуть і використовувати вже готові каші: наприклад, безглютенову рисову кашу на козиному молоці МАМАКО®. Важливо вибрати якісний продукт, який сподобається дитині, і створити атмосферу, щоб і мама, і малюк були в гарному настрої.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.Товар сертифікований.

Читайте також

Вгору