Як і чим годувати немовля, коли воно хворіє

Як і чим годувати немовля, коли воно хворіє

5 хвилин
6865
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Зниження апетиту є нормальним для хворіючих дітей при більшості неускладнених станів. Даємо загальні рекомендації, чим допоювати і годувати немовля, коли воно хворе. Консультує лікар-педіатр і дитячий пульмонолог Катерина Олександрівна Яновська.

— Катерино Олександрівно, як батькам визначити, що дитина захворіла?

— Батьки повинні проявляти підвищену увагу до поведінкових реакцій дитини до року. Про свій стан вона нічого не скаже, але покаже все своєю поведінкою.

Перші ознаки хвороби у немовляти

Активність Змінився загальний стан дитини, вона млява, почала більше спати або більше вередувати.
Температура Може з'явитися температурна реакція. Але деякі діти переносять вірусні і респіраторні захворювання без температури через особливості центру терморегуляції.
Дихання Симптомом багатьох респіраторних захворювань у дітей є важке дихання. Норма частоти дихання до півроку: 40 дихальних рухів за 1 хвилину. Можна навчитися рахувати їх частоту хоча б за 30 секунд - потім досить отримане число помножити на два, щоб дізнатися кількість дихальних рухів у хвилину.
Апетит Коли утруднене носове дихання через нежить або ковтання через запалення в ротовій порожнині, смоктати важко і боляче, тому малюк починає їсти неспокійно, нервує, кидає груди або пляшечку.
Травлення Зригування переросли у блювоту, в випорожненнях багато слизу, зелені, випорожнення занадто рідкі і часті.

— Давайте поговоримо про дитячі хвороби: чим хворіють немовлята?

— Маленькі діти хворіють на різні захворювання. Часто зустрічаються: ротавірусна інфекція, грип, ГРВІ, бронхіти, кишкові інфекції, запалення легень (пневмонія).

Не так все просто з ангіною: у малюків буває червоне горло і запалені мигдалини, вони можуть мати навіть гнійні фолікули. Але за всіма міжнародними критеріями діагноз «ангіна» дітям до року не ставлять. Існує думка, що анатомічні особливості мигдалин ще незрілі, щоб дати таке інфекційне захворювання. І тоді ставиться інший діагноз, наприклад, фаринготонзиліт. Але після року ангіна буває.

І батькам, і педіатрам хочеться, щоб діти не хворіли, адже навіть легка застуда може спричинити багато переживань про здоров'я малюка. І є така категорія дітей на грудному вигодовуванні, які при всіх добре сформованих факторах зовнішнього середовища до року не хворіють.


— Яка температура у немовляти не викликає побоювань?

— Температура до 37,4 ° C у немовлят вважається нормальною, тому далеко не у всіх дітей до року 36,6 ° - нормальна температура, а 37 ° - не є підвищеною. І тут важливо відштовхуватися від реакції дитини на цю температуру, її примхливості, стану шкірних покривів.

Чи потрібно збивати температуру, якщо дитина хворіє

Коли бажано не збивати температуру При температурі тіла 38 °C виробляються інтерферони - власні чинники боротьби з вірусною інфекцією. І якщо температуру почати збивати відразу, не сформуються природні фактори захисту, які потрібні малюкові.
Коли обов'язково збивати температуру Дітям з уродженою неврологією, які схильні до судомного синдрому, і дітям, у яких були судоми при підвищеній температурі. Цим малюкам 37,8 °C потрібно вже збивати. Знижують також температуру вище 38,5 °C на тлі вірусної інфекції.
Яке жарознижувальну дати немовляті У дитячій аптечці завжди повинні бути два препарати: основний - парацетамол і додатковий - ліки з ібупрофеном.

— Іноді стійкі лихоманки доводиться збивати двома препаратами, тому що одного жарознижуючого не вистачає. Раджу батькам мати один засіб в сиропі, а інший - в свічках для більш грамотного і гармонійного розподілу лікарського навантаження, оскільки дитина може зригувати розчини, і свічку поставити буде простіше. Давши жарознижувальне, потрібно обов'язково викликати лікаря.


— Як годувати немовля під час хвороби, якщо воно відмовляється від їжі?

— Це залежить від віку. Одна справа, коли дитині 1 місяць, і інше - коли 11 місяців. Це два абсолютно різних малюка. І якщо немовля в 1-2 місяці не їсть шість годин поспіль, це вже дуже тривожний знак. Треба звертатися до лікаря і з'ясовувати, що відбувається. Якщо дитина 10-11 місяців, хворіючи, вередує і відмовляється від прикорму, але просить груди, це нормальна реакція.

Чим годувати хвору дитину з температурою

— Якщо вже введений прикорм, при температурі можна годувати дитину тільки грудним молоком або молочною сумішшю. Коли малюк хворіє, потрібно намагатися не перевантажувати його їжею, тому що енергія повинна йти не на переробку їжі, а на боротьбу з інфекцією. Кількість їжі фізіологічно скорочується приблизно на третину, тобто дитина, як правило, сама їсть менше.

Чи потрібно допоювати немовля при хворобі

— Дітям до 6 місяців не пропонують воду, оскільки вважається, що їм вистачає рідини, споживаної з грудним молоком. Але що робити, коли дитина хворіє і навіть ще не вміє пити воду? Допоювати, особливо при лихоманці і кишковій інфекції, коли рідина втрачається з потом, проносом, блювотою.

Напувати дитину до року потрібно тільки водою.


— Що робити, якщо дитина не може їсти через блювання або зригування?

— Якщо у немовляти почалася неприборкана блювота, йому потрібно дати протиблювотний засіб і напоїти його. Дуже часто у батьків не виходить справитися з таким станом малюка вдома. Тому дитину до року з кишковою інфекцією і загрозою зневоднення, як правило, везуть в стаціонар.

Після хвороби апетит повертається: не буває такого, щоб здорова маленька дитина не хотіла їсти. Подібні поведінкові реакції зустрічаються у дітей старшого віку. Діти до року більш фізіологічні, вони не включають соціальні чинники «хочу їсти - не хочу» і якщо хочуть їсти, то їдять. Але коли годування йде важко, то, можливо, дитина нездужає і її треба обстежити.


З власного досвіду можу сказати, що діти на грудному вигодовуванні хворіють рідше, ніж діти на штучному вигодовуванні. Грудне молоко підлаштовується під потреби хворого малюка і дає йому природні фактори захисту, щоб він швидше видужав і не захворів знову. На жаль, такий захист не може відтворити молочна суміш. Але незважаючи на це, суміш буде основним типом денного і нічного харчування малюка-штучника. І при обох варіантах вигодовування, якщо під час хвороби дитина відмовиться від прикорму, маминого молока або суміші їй цілком достатньо.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору