Як правильно розводити дитячу суміш

Як правильно розводити дитячу суміш

7 хвилин
49735
Avatar

Рекомендації, як правильно розводити суміш, завжди можна знайти на пакуванні. Зі статті ви дізнаєтеся більше про воду для приготування харчування, про те, як визначити обсяг суміші на одну порцію в різному віці і температуру рідини для годування, а також про деякі важливі умови розведення і зберігання готової молочної суміші.

— Чим можна керуватися при розведенні дитячої суміші?

— Як розводити дитячу суміш, вказано в офіційній інструкції виробника. Тому в першу чергу батькам слід вивчити інформацію на пакуванні. Перед початком приготування суміші важливо вимити руки, простерилізувати дитячий посуд. Але бажано мати два набори пляшечок і сосок, так як в поспіху під плач малюка не завжди вдається розвести харчування правильно.


Пам'ятайте! Якщо ви виймаєте посуд із стерилізатора задовго до його використання, то зберігати всі предмети бажано в зібраному стані і щільно закритими в чистому закритому місці. Це оберігає внутрішню і зовнішню поверхню пляшечок і сосок від забруднення.


При приготуванні харчування також слід керуватися таблицею годування. У кожної марки суміші розраховані калораж, кількість мікроелементів, вітамінів та інших інгредієнтів з урахуванням дитячого віку і призначення дитячого харчування. Показники можуть варіюватися у різних виробників.

— Якою водою розводити суміш? Чи можна розводити дитячу суміш окропом, грудним молоком?

— Суміш не можна розводити зцідженим грудним молоком:

  • В цьому немає необхідності. Мама може годувати молоком і не використовувати суміш або давати суміш, розведену водою, в якості окремого прийому їжі при змішаному вигодовуванні.
  • Якщо ж розвести дитячу адаптовану молочну суміш грудним молоком, дитина споживає більше білків, жирів і вуглеводів, ніж необхідно.

Для приготування дитячої суміші можна використовувати і цільне коров'яче або козине молоко:

  • В даному випадку дуже складно прорахувати калораж, кількість білка та інших складових, яких вимагає дитячий організм.
  • Крім того, таке молоко не є продуктом, сертифікованим для харчування дітей з народження.

Правильним рішенням для розведення суміші буде використання води:

Краща вода для розведення дитячої суміші
В якій воді не можна або небажано розводити дитячу суміш
  • Спеціальна дитяча бутильована вода — проходить кілька ступенів очищення, відповідає стандартам якості, має занижений рівень мінералізації, що особливо важливо при розведенні суміші, так як виробник розраховує для формули оптимальну кількість мінералів.
  • Вода з-під крана — може містити бактерії і некорисні для дитячого організму речовини.
  • Вода з високою концентрацією мінералів — перевищить їх допустимий вміст в харчуванні, оскільки мінерали вже є в складі дитячої суміші.
  • Кип'ячена вода — не має корисних властивостей, тому сучасні педіатри не рекомендують її використовувати, але і не забороняють.

Якої температури повинна бути вода? На це питання точно відповість інструкція, так як деякі суміші розводять при 50 градусах, а потім охолоджують до кімнатної температури під струменем холодної води або в ємності з холодною водою так, щоб вона не потрапила всередину пляшки і не змішалася з харчуванням. Деякі суміші можна розводити у воді, що має температуру 37 або 40 градусів. Температура води вище або нижче заявленої виробником може привести до руйнування компонентів суміші і зниження її якості.


Як рекомендують розводити суміші MAMAKO® Premium, проілюстровано на упаковці і в описі продукту на сайті виробника.


Як розводити дитячу суміш для годування новонароджених та немовлят
  1. В пляшечку наливають воду тієї температури, яка вказана в інструкції на банці суміші.
  2. У воду мірної ложкою додають розраховану кількість суміші без гірки. Не навпаки, оскільки саме так порошок розчиниться без грудочок і батькам буде простіше не переплутати співвідношення води і сухої суміші.
  3. Опісля, горлечко пляшки щільно загвинчують соскою, закривають ковпачком і ретельно розмішують вміст, покочуючи пляшку між долонями до повного розчинення порошку.
  4. Перевірте температуру готової суміші, капнувши з пляшечки на внутрішню поверхню свого зап'ястя. Пропонуйте харчування акуратно і стежте за сприйняттям малюка. Пам'ятайте, що у немовлят різний поріг чутливості.


36-37 °C — комфортна температура харчування для годування немовляти. Допустимий і найшвидший спосіб перевірити температуру - капнути невелику кількість суміші собі на внутрішню поверхню зап'ястя. Результат вимірювання термометром буде точніше.


— Як правильно розрахувати, скільки суміші повинна з'їдати дитина в день?

— Мій досвід переконує, що для точності і зручності розрахунку краще дотримуватися рекомендацій МОЗ України. Це проста таблиця з розрахунком добового обсягу їжі в залежності від віку і ваги дитини.


Орієнтовний добовий об’єм їжі для дитини при штучному та змішаному вигодовуванні віком до 12 місяців (наказ МОЗ України №149)

Illustration

— Наскільки відрізняється кількість суміші на штучному і змішаному вигодовуванні?

— На змішаному вигодовуванні дитина спочатку їсть грудне молоко, потім догодовується молочною сумішшю. В такому випадку вона може висмоктувати різну кількість грудного молока протягом доби. Також кількість молока може змінюватися в залежності від часу дня і ночі, харчування та емоційного стану мами, що годує. Тому, на кожне годування складно розрахувати потрібний обсяг догодовування. Готують обсяг суміші відповідно до віку дитини, враховуючи особливості анамнезу та рекомендації лікаря. Але силою випоювати всю порцію суміші не потрібно: скільки дитина з'їсть, стільки їй і досить, щоб насититися.

  • Якщо дитина переїдає, вона буде часто і багато зригувати (але варто пам'ятати, що часті відрижки можуть бути також при хірургічній патології або синдромі зригування).
  • Якщо дитині не вистачає харчування, це буде виражене погіршенням її загального стану, недостатнім набором ваги, затримкою стільця, рідким сечовипусканням.

— Скільки можна зберігати розведену дитячу суміш і як її розігріти в пляшечці?

— Готувати суміш потрібно безпосередньо перед кожним годуванням, перевіряючи температуру готового харчування. Не раджу підігрівати приготовану суміш. Але існують різні життєві ситуації, і тоді кращий варіант підігріву - дістати з холодильника розведену суміш і помістити пляшечку в ємність з гарячою водою не довше ніж на 15 хвилин, періодично помішуючи для рівномірного прогрівання. Також існують нагрівачі для дитячого харчування з функцією підтримки заданої температури.

Як зберігати дитячу суміш після розведення:

  • приготувати заздалегідь в маленьких порційних пляшках;
  • швидко охолодити і зберігати в холодильнику при 5 ° C не довше ніж 24 годин.

Суміш, яку не дають дитині:

  • змішані стара і свіжа порції;
  • залишки після попереднього годування, оскільки підвищується ризик розвитку патогенних мікроорганізмів, що призведе як мінімум до шлунково-кишковому розладу.

— Для розігріву суміші не рекомендується мікрохвильова піч. Підігрів в ній може бути нерівномірним і привести до опіків, до того ж неконтрольований нагрів змінює структуру і властивості компонентів суміші. Зазначу, що розведену дитячу адаптовану молочну суміш, на відміну від грудного молока, не можна заморожувати і розморожувати. Завжди потрібно готувати свіжу порцію.



Грудне молоко, особливо в перші шість місяців, - особливо цінне і обов'язкове для забезпечення життя, нормального росту і розвитку харчування. З цією ж метою дитину догодовують сумішшю або переводять повністю на штучне вигодовування. Це може бути зроблено як за медичними показаннями, так і внаслідок вибору мами. Вид суміші і її кількість на одне годування і протягом доби обговорюється з лікарем. Знаючи елементарні правила гігієни і дотримуючись інструкції виробника, батьки легко впораються з розведенням суміші для дитини.

Читайте також

Вгору