Коли і з чого потрібно починати перший прикорм дитини?

Коли і з чого потрібно починати перший прикорм дитини?

10 хвилин
11197
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

Перед тим, як почати прикорм, рідко яка мама не запитає: «Чим мені годувати дитину, крім грудного молока і суміші, і коли можна перейти на іншу їжу?». Прикорм – це невичерпна тема, і при його введенні завжди враховуються здоров'я і смакові переваги малюка.

ПЕРШИЙ ПРИКОРМ ДИТИНИ


— Тетяно Володимирівно, що таке прикорм і навіщо його вводять в дитячий раціон?

— Введення прикорму - це перехідний період від лактотрофного до дорослого харчування. Дитина від народження фізіологічно і психологічно готова сприймати однорідну рідку їжу, якої є грудне молоко або його аналоги. І до певного часу вони повністю покривають енергетичні і нутритивні дитячі потреби.

Але дитина психологічно і фізично розвивається, потреби її ростуть, і ось уже потрібні додаткові джерела енергії. Це абсолютно нові за хімічним складом і консистенції продукти, які вимагають певних умов для перетравлення і засвоєння. Період знайомства з ними –приблизно з чотирьох-шести місяців і до року – називається періодом введення прикорму.


— А як щодо віку? Коли вводити прикорм на грудному і на штучному вигодовуванні?

— Раніше не було адаптованих сумішей, тому в педіатричній практиці передбачалося введення прикорму в більш ранні терміни. Сучасні молочні суміші, які вживають діти, відносяться до адаптованих. Сировина, молоко тварин, «переробляють» за особливою технологією і, наскільки це можливо, наближають його за хімічним складом до жіночого молока. Тому вік введення прикорму може бути різним. Прикорм на грудному, змішаному або штучному вигодовуванні починають тоді, коли дитина психологічно і фізіологічно готова до нього.


Прикорм – це не стільки харчування, скільки виховання.


— Як зрозуміти, що малюк готовий до першого прикорму?

— Існують деякі правила, які дозволяють оцінити готовність дитини до введення прикорму: вона прагне вивчати дорослу їжу, хоче їсти ложкою, пити з чашки. Все має відбуватися поступово. Організму треба бути готовим до зовсім інших способів вживання їжі.

Критерії готовності умовні і збірний, тому що одна дитина розвивається одними темпами, інша–- іншими.

Фізична готовність дитини до прикорму
Психологічна готовність дитини до прикорму
  • Починає згасати виштовхувальний рефлекс, коли дитина виштовхує те, що потрапляє йому в рот, язичком.
  • Вага при народженні подвоюється, тобто наростає м'язова маса.
  • Малюк сидить, хай не сам, але з підтримкою.
  • Є або намічаються зубки.
  • Проявляється харчової інтерес.
  • Якщо годувати незацікавлену дитину, правильного ставлення до їжі не формується. Втрата харчового інтересу призводить до поганого апетиту в подальшому.

Проява комплексу фізичних ознак і харчовий інтерес говорить про те, що дитина готова вчитися і приймати нові текстури і смаки. Найчастіше такі ознаки з'являються до шести місяців, тому і існує основна рекомендація – вводити прикорм не раніше шести місяців. У європейських і деяких інших країнах рекомендують починати прикорм не раніше чотирьох місяців. Але завжди потрібно враховувати ступінь готовності дитини і період «імунологічного вікна».

— Який підхід до введення прикорму вибрати – педіатричний або педагогічний?

— Дійсно, існують два таких поняття. Але педіатричний прикорм вже втратив те значення, яке йому надавали раніше, в порівнянні з педагогічним.

Педіатричний прикорм

Раніше різні продукти вводилися строго по віковим групам. Сьогодні таких жорстких рамок не існує.

Педагогічний прикорм

Заснований на знайомстві з різними продуктами через мікродози з акцентом на харчової інтерес, психологічне ставлення дитини до їжі.

Що в підсумку? Зараз лікарі рекомендують і дотримуватися певних терміни, і чекати харчового інтересу у дитини.


— За всіма ознаками малюк готовий до твердої їжі. Як правильно вводити перший прикорм в його раціон?

— Основна помилка молодих батьків - починати годувати їжею тієї консистенції, яка незвична дитині. Щоб вона не відмовилась, перша їжа повинна бути однорідною, дуже простою. Також не варто починати прикорм з таких продуктів, як м'ясо, сир і тих, що не потрапляють в категорію «дитяче харчування».


Illustration

Перший прикорм малюка: що давати і в якому вигляді
  • Пропонують не змішані з іншими монопродукти розрідженої текстури.
  • Введення прикорму відбувається в першій половині дня, щоб відслідковувати реакцію організму. Друга половина дня залишається за звичною їжею, яка заспокоїть кишківник і дозволить дитині провести ніч спокійніше, навіть якщо прикорм не підійшов.
  • Продукти ускладнюються в міру знайомства з ними дитини.
  • Їжа повинна бути однакової комфортної температури 36—37 °C.
  • Вибираючи об'єм прикорму, потрібно спиратися на інтерес дитини і вікові норми.

Найпростішими за хімічним складом для імунної системи є овочі або каші. Овочевий прикорм рекомендований більшості дітей. Він не містить великої кількості білків, які часто стають причиною алергічних реакцій, і переноситься легше. Злаковий прикорм частіше призначають дітям з малою вагою.


В якому віці і що дати дитині в перший прикорм, варто обговорити з педіатром.


Найчастіші помилки при введення прикорму
Прагнення нагодувати будь-що-будь
Годування через силу
Немає стимулювання харчового інтересу
  • Занадто ранній початок прикорму через уявну нестачу грудного молока.
  • Введення невідповідних продуктів (соків, фруктів, м'яса) в нерекомендовані терміни під тиском оточуючих.
  • Розвага планшетами, мультиками, розмовами для того, щоб нагодувати. Користі це не принесе.
  • Якщо дитині не подобається продукт, то, можливо, йому не підходить смак. Або у дитини ріжуться зуби, і їжа подразнює слизову, доставляючи їй дискомфорт.
  • Якщо годувати дитину одними і тими ж продуктами тривалий час, харчовий інтерес може знижуватися.
  • Діти легко відволікаються і швидко втрачають інтерес до одноманітних дій. Потрібно уважно стежити за тим, що і як їсть дитина.


СХЕМА ПЕРШОГО ПРИКОРМУ/h4>


— Тетяно Володимирівно, в якій черговості краще давати продукти?

— Якщо почали з овочів, слідуючий вид прикорму – каші. Після них фрукти, потім щось білкове в залежності від реакції і адаптації дитини – або м'ясо, або кисломолочна продукція. Після хлібобулочна продукція, риба.


— Чи можна давати в прикорм фруктові соки?

— ВООЗ, гастроентерологи та алергологи не рекомендують фруктові соки дітям до року, як і незбиране молоко. Існують рекомендації щодо вживання фруктових соків дітьми старше року. Їх дають в певних дозованих кількостях через велику кількості фруктових кислот і цукру.


— Що давати спочатку: грудне молоко і дитячу суміш або прикорм?

— При введенні прикорму спочатку дають нову їжу - прикорм, потім догодовують звичною – грудним молоком або сумішшю. У міру збільшення об'єму прикорму зменшується кількість суміші. Груди дитина смокче стільки, скільки хоче. Але є група дітей, які віддають перевагу смоктанню грудей перед прикормом. Для них ці процеси варто трохи роз'єднати: давати прикорм на кухні, а груди відразу ж, але в іншому місці.


— Як часто слід підгодовувати малюка?

— Можна годувати його як завгодно, якби лиш годувати. Але коли є система, можна відстежити і виявити причину порушення самопочуття дитини. Тому повинна бути регулярність введення прикорму: давати його щодня і на один вид прикорму відводити приблизно два тижні. У перший тиждень пропонувати з наростаючим об'ємом якийсь один продукт, в наступний тиждень вводити інший або дати організму звикнути до першого виду прикорму.


— Що робити, якщо дитина відмовляється від їжі, відвертається і відштовхує ложку?

— Якщо дитина втратила інтерес на 50-70 мл їжі, варто зупинитися на цій кількості і не намагатися нагодувати її через силу. Завжди залишаються груди або суміш, якою малюка догодовують. Він не буде голодний, і при цьому у нього сформується позитивне ставлення до їжі.

Крім того, у кожної дитини можуть бути свої смакові переваги, і вони не завжди збігаються з уподобаннями батьків. Дорослим несолона брокколі може здаватися несмачною, а дитина буде дивитися на неї зовсім іншими очима і їсти з апетитом. Тому, до року не використовуються сіль, підсилювачі смаку: малюка знайомлять з оригінальним смаком продукту. І якщо щось не подобається, потрібно вводити інші продукти з груп «овочі» і «каші».


Illustration

— Чи можна давати дитині готовий прикорм або слід обов'язково готувати каші і пюре самостійно?

— За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, право готувати або купувати баночне харчування надається мамі.

Баночне дитяче харчування сертифіковане і має гарантії якості та безпеки.

Це завжди зручно - відкрив і погодував, звільняє руки і час мами.

Домашня їжа повинна відповідати вимогам безпеки.

Сировина має бути високої якості, страва - свіжою і зберігатися відповідно до рекомендацій по зберіганню. Але, як правило, для маленьких дітей їжу готують перед вживанням.


— Чим корисні дитячі каші MAMAKO® на козиному молоці?

— На етапі введення молочних продуктів можна віддавати перевагу як коров'ячому, так і козиному молоку. Мамам подобаються молочні каші на козиному молоці. Зазвичай діти краще реагують на їх смак і активніше їх їдять, оскільки смакові якості таких страв завжди вищі. До того ж білок козиного молока трансформується у більш пухку грудочку, яка легше перетравлюється, дає гарне насичення.

Дитину знайомлять з кожної кашею окремо, починаючи з безглютенових каш з 1 виду крупи, а потім можна поєднувати їх як завгодно, пропонувати каші з п'яти злаків і ще більш складні за складом. Молочну продукцію діти повинні отримувати як до року, так і після цього віку. Але якщо до року незбиране молоко в якості основного харчування не рекомендовано дітям, то каші на адаптованому молоці цілком можуть бути в їх раціоні в якості повноцінного і легко засвоюваного сніданку.


Прикорм в житті дитини – дуже важлива подія, і потрібно визначити ступінь його готовності до нової їжі. Знайомлять з ним дитину поступово, переходячи від одного виду прикорму до іншого, при цьому зберігаючи основний вид харчування –грудне молоко або молочну суміш. Завдяки такому плавному підходу дитина знайомиться з новими продуктами, вчиться їх вживати і перетравлювати, отримує потрібне харчування і енергію, які необхідні йому для розвитку.

Читайте також

Вгору