Чи можна гріти грудне молоко в мікрохвильовій печі

Чи можна гріти грудне молоко в мікрохвильовій печі

5 хвилин
6229
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

У підігріву в мікрохвильовій печі є свої переваги, але дитячі фахівці не радять користуватися СВЧ-піччю. З'ясуємо, чи можна підігрівати грудне молоко в мікрохвильовій печі, у лікаря-неонатолога Валерії Максимівни Щелкунової, яка раніше розповіла про те, чи можна заморожувати грудне молоко.

— Валеріє Максимівно, чи можна гріти грудне молоко в мікрохвильовій печі, що з ним відбувається під впливом мікрохвиль?

— У мікрохвильовій печі молоко розігрівається нерівномірно - спочатку рідина гріється зовні, потім в центрі. При цьому багато батьків використовують мікрохвильовку не тільки для підігріву молока, але і для його розморожування, що зовсім неприпустимо.

Можна провести експеримент - при розігріві шматка льоду підтала вода виявиться на периферії, а в центрі залишиться шматочок льоду. Природно, з молоком відбувається те ж саме. Різні температури всередині і зовні впливають на якість грудного молока.


— Чому не можна гріти в мікрохвильовці грудне молоко - в чому причини? Або все ж це тільки міф?

— Основний міф полягає якраз в тому, що такий нагрів безпечний і не впливає на властивості грудного молока. Однак це не так. СВЧ-піч змінює властивості грудного молока: багато білків під впливом високих температур розпадаються. Це позбавляє грудне молоко багатьох характерних йому корисних властивостей. Наприклад, знижує його здатність захищати організм малюка від інфекцій.

При користуванні мікрохвильовкою складно вибрати оптимальний температурний режим - можна навіть дійти до пастеризації молока. Тому гріти грудне молоко в мікрохвильовій печі не рекомендується.


Переваги і недоліки використання мікрохвильовки для розігрівання грудного молока

Переваги мікрохвильової печі

  • швидкий спосіб підігріти грудне молоко:

Коли дитина кричить від голоду, досить почекати кілька секунд - не потрібно витрачати час на плавний розігрів молока в підігрівачі для пляшечок або на водяній бані.

Недоліки СВЧ-печі, як пристроя з різким перепадом температур:

  • грудне молоко втрачає корисні властивості
  • можуть зруйнуватися термочутливі білки, загине корисна жива мікрофлора
  • є ризик перегріти молоко і довести його до кипіння (пастеризація - потужний процес, який змінює властивості молока).

— Якими можуть бути наслідки регулярного годування дитини молоком, розігрітим в мікрохвильовій печі?

— Малюк може недоотримувати білки і амінокислоти, з яких воно складається, або зовсім відмовитися від годування, оскільки можуть змінюватися смакові якості молока. Також можуть виникнути проблеми з мікрофлорою кишківника, наприклад, дисбактеріоз на тлі недостатньої кількості корисних мікроорганізмів.

Сама по собі відсутність корисної мікрофлори, можливо, і не призведе до серйозних змін. Але вона допомагає засвоювати вітаміни, розщеплювати глюкозу. Це потужне протистояння поганій мікрофлорі: з дитиною все добре, якщо в її організмі домінує корисне мікросередовище. Як тільки баланс порушується і корисна мікрофлора кишківника зменшується, на її місці з'являється патогенна або умовно-патогенна мікрофлора, яка може викликати проблеми з животиком.


— Як правильно гріти грудне молоко і які альтернативні мікрохвильовці безпечні методи можна рекомендувати мамі?

— Існують спеціальні підігрівачі для пляшечок, які делікатно нагрівають молоко до потрібної температури. Водяна баня і струмінь теплої води, хоча і займають більше часу, також безпечніше для грудного молока, ніж мікрохвильовка.

На ринку представлено багато різних гаджетів для грудного молока. Кожна мама підбере те, що їй потрібно. Бажано звернути увагу на функцію розморожування і таймер, який визначає температуру, тому що більш старі моделі ним не оснащені і працюють за принципом водяної бані.

Водяна баня
Струмінь теплої води
Апарат для миттєвого підігріву грудного молока

класичний варіант для будинку:

  • пляшечка поміщається в каструлю з холодною водою кімнатної температури;
  • вода доводиться до необхідної температури, одночасно поступово підігрівається молоко.

Нешвидкий метод розігрівання. Завжди є ймовірність перегріти молоко або довести його до кипіння, тому за процесом потрібно стежити.

екстрений варіант в поїздках:

  • пляшечка підставляється під струмінь теплої води (не гарячою або окропу);
  • важливо постійно обертати пляшку, щоб молоко підігрівалося рівномірно.

Спосіб значно програє водяній бані, оскільки поступового нагрівання не відбувається - пляшка відразу поміщається під теплу воду.

найзручніший і простий метод:

  • виставляється потрібна температура, термостатичне пристрій (термостат) її контролює;
  • таймер сигналізує про завершення процесу - не потрібно постійна присутність поруч;
  • у ряду моделей є додаткова функція розморожування грудного молока.

Обов'язково потрібно читати інструкцію з використання, правила розморожування молока.



Грудне молоко не можна розморожувати і гріти в мікрохвильовці, тому що це тягне за собою втрату його корисних властивостей: руйнуються білки і амінокислоти, страждає корисна мікрофлора, яка дуже чутлива до перепаду температур. В екстрених ситуаціях можна разово застосувати СВЧ-піч, але краще цього уникати і використовувати метод водяної бані або спеціальні пристрої. Перед годуванням не забувайте перевіряти температуру молока. Найпростіший метод – нанести його краплю на зап'ястя.

Читайте також

Вгору