Перші безглютенові каші немовляти

Перші безглютенові каші немовляти

5 хвилин
8031
Avatar

Безглютенова дитяча каша є першим злакових блюдом, яке отримує дитина. Але існує всього кілька видів круп, з яких готують таку кашу. При цьому кожна з них допомагає малюкам справитися з різними проблемами – розрідженими вирожненнями, запорами, відмовою від домашніх та безмолочних каш, спадковою схильністю до алергії.

ЧОМУ НЕ МОЖНА ДАВАТИ ГЛЮТЕН У ПЕРШИЙ ПРИКОРМ


Що таке глютен

Глютен – це білковий компонент злакових культур, який має склеюючі властивості. Звідси його друга назва – клейковина. Подібно клею він з'єднує ворсинки на поверхні кишківника і порушує його всмоктувальну функцію, через що поживні речовини не засвоюються.

Генетична непереносимість глютену медичному мовою називається целіакія.

У немовлят частіше зустрічаються глютензалежні захворювання, зумовлені незрілістю органів травлення.

Травна система дитини дуже чутлива до незнайомих білків. І чим молодша дитина, тим вищий ризик непереносимості глютену – при попаданні цього білка з їжею, організм починає реагувати на нього болючим здуттям живота. Профілактикою алергії на глютен і проблем з травленням у малюків вважається виключення з раціону глютенвмістних круп – пшениці, ячменю, проса, жита.


Користь глютену для дітей до року

Глютен сам по собі – повністю натуральний харчовий інгредієнт, багатий вітамінами групи B, A, E, незамінними амінокислотами, легкозасвоюваними мінералами. Завдяки поживній цінності глютен все ж потрапляє в раціон дітей до року. Споживання таких продуктів добре урізноманітнює меню, а в адекватних обсягах тренує імунологічну толерантність до глютену і в майбутньому знижує ризик алергії. Глютен можна зустріти, наприклад, в багатозернових молочних кашах. Їх пробують з шостого місяця при добрій переносимості різних видів круп.

Однак, побоюючись небажаного впливу глютену, багато сімейних пар прописують своїй дитині безглютенової дієту, не питаючи думки педіатра. Це загрожує обмеженням надходження нутрієнтів, корисних для фізичного і розумового розвитку малюка. Тому подібні рішення повинні прийматися спільно з дитячим фахівцем і супроводжуватися підбором альтернативних продуктів або вітамінних препаратів.



БЕЗГЛЮТЕНОВІ КАШІ ДЛЯ ПРИКОРМУ


Що таке безглютенові каша

Повернемося до безглютенового прикорму. Для того щоб дитина добре звикала до злаків, рекомендується починати з каш з легкозасвоюваного зерна без глютену.

Безглютеновая каша для першого прикорму ідеальна:

  1. Не містить глютен – відноситься до продуктів з низьким ступенем алергенності.
  2. Складається з одного виду злаку – легше перетравлюється і засвоюється, можна своєчасно відстежити небажані реакції.
  3. Служить джерелом вуглеводів і клітковини – живить мозок, допомагає травленню, набору ваги.
  4. Представлена різноманітними крупами – дозволяє збалансувати харчування щодо вітамінів/мінералів, задовольнити різні смакові переваги малюків.


Кращі безглютенові каші для немовля:
Початок прикорму
Запор у немовля
Понос у немовля
  • гречка
  • спочатку овочі
  • потім гречка або кукурудза
  • рис
легко засвоюється
в овочах більше клітковини, яка стимулює випорожнення
має закрепні властивості

«Прикорм кашею до 6-місячного віку призначається лікарем при наявності показань або при сформованому харчовому інтересі».


Як вводити безглютенові кашу в прикорм

Годувати кашами починають в денний прийом їжі з мікропорцій. Отримуючи всього половину чайної ложечки на початку першого дня, до кінця тижня ваша дитина зможе вже з'їдати свою вікову порцію. Така поступовість необхідна, щоб і з'ясувати ставлення дитини до нового продукту, і відстежити відповідь організму на його введення. Як тільки малюк звикне до своїх перших кашок, можна переходити на більш складні злакові страви і вечірній прийом такої їжі.



ДОМАШНІ АБО ГОТОВІ ДИТЯЧІ КАШІ: ЗА І ПРОТИ


Більшість лікарів проти домашніх каш із зернової муки через «доросле» навантаження на дитячий організм. У домашніх умовах складно домогтися потрібної якості помелу крупи і зварити однорідну кашу без грубої зерновий оболонки. При цьому в багатьох сім'ях каші підсолоджують і підсолюють, що заборонено в період прикорму. Якщо шлунково-кишковий тракт і ферментативна система дитини не готові до такої їжі, переварювання буде ускладнене і можуть з'явитися різні диспепсичні розлади. Завдання кожного лікаря і батьків – допомогти дитині уникнути проблем з животиком та алергії.


МАМАКО® випускає як безглютенові однокомпонентні молочні каші, так і каші з різноманіттям круп і фруктово-ягідних добавок.

Каші збалансовані за харчовою цінністю і збагачені вітамінно-мінеральних комплексом.

Молочні каші без цукру і без глютену дозволені у віці 4-5 місяців.


Під час першого зернового прикорму краще віддати перевагу заводській каші в коробках. Вони не вимагають варіння, розводяться водою і добре розмішуються до гомогенної консистенції.

На пачках завжди вказана інструкція по приготуванню і вік, з якого кашу можна пропонувати дитині.

Після адаптації організму до нової їжі, напрацювання навичок ковтання і жування, прорізування зубчиків – тобто, при готовності до «дорослого» їжі – домашня каша буде доречніше. Малюк розжує її зубками і яснами, і нічого особливо подрібнювати не потрібно.


Як зварити кашу для прикорму

Якщо ви все-таки вирішили, що перша дитяча каша буде зі звичайної крупи, то її попередньо потрібно розбити в борошно, а після закинути в киплячу воду без солі і цукру та варити до готовності. Але чим довше час приготування, тим більше вітамінів втрачається. Крім того, підгодовування часто починається не зі звичної каші, а з загусклої рідкої субстанції (для цього продукт досить процідити), оскільки завдання першої ложки каші – познайомити дитину зі смаком і запахом нового продукту. Після цього вже отриману масу перемелюють в блендері до рідкуватого однорідного стану.



Перша каша – це їжа рідка і вільна від глютену, щоб діти могли легко її приймати і засвоювати. Рекомендовані педіатрами крупи без глютену – рис, гречка, кукурудза. Якщо ви готуєте самі, починайте з самих рідких каш, поступово підвищуючи в'язкість і густоту страви. Коли ви купуєте готові дитячі каші, не забудьте глянути на паковання. Краща безглютеновая каша для першого прикорму – та, що не містить цукру, крохмалю, але збагачена залізом та іншими вітамінами і мінералами.

*Ідеальним живленням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 міс. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору