Дитина гикає, чи нормально це?

Дитина гикає, чи нормально це?

5 хвилин
36814
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Чому дитина часто гикає і чи є тут привід для занепокоєння? Симптоми і причини гикавки, способи зупинити її у новонароджених і немовлят - в інтерв'ю з лікарем-педіатром і дитячим пульмонологом Катериною Олександрівною Яновської.

— Катерино Олександрівно, чому дитина гикає?

— Гикавка - цікавий феномен: хтось пов'язує його зі звуженням голосової щілини, хтось - з неконтрольованими рухами діафрагми. Гикавку можна спостерігати навіть внутрішньоутробно, а для новонароджених та немовлят це досить часте явище. У більшості випадків гикавка контрольована і не вимагає лікарського уваги.

Причини гикавки у немовлят

Короткочасна гикавка З'являється епізодично, спонтанно. Може бути пов'язана з переохолодженням, спрагою, голодом, переїданням, занадто частим годуванням і навіть зі стресом.
Тривала гикавка з'являється практично кожен день протягом одного-двох тижнів: періодично дитина гикає цілий день або кілька годин поспіль. Це нестандартна ситуація, яка потребує обстеження. Виділяють:
Центральна гикавка Пов'язана з ураженням центральної нервової системи і головного мозку. Можна підозрювати менінгіт і енцефаліт.
Периферична гикавка Пов'язана з діафрагмовим нервом і пов’язаним з ним патологічним процесом, коли діафрагма дає неприборкані рухи, які викликають гикавку.
Токсична гикавка Виникає на тлі прийому токсичних лікарських препаратів.

— С тривалої патологічної гикавкою потрібно обов'язково звертатися до лікаря. Такий стан може бути симптомом патологічних змін мозку і центральної нервової системи маленької дитини.


— Але і рідкісна гикавка лякає мам.

— Недосвідчених мам, у яких перша дитина, бентежить багато що. Однак, чим більше у жінки дітей, тим більш адекватним стає ставлення до дорослішання дитини, а така дрібниця, як гикавка, сприймається з розчуленням і не вважається тривожним симптомом.


— Гикавка, як симптом хвороби: що найнебезпечніше?

— При тривалій і неконтрольованої гикавці особливо тривожними наслідками є запальні захворювання головного мозку. Гикавка також може свідчити про важкі захворювання шлунково-кишкового тракту, пов'язані з порушеннями роботи діафрагми і сфінктерів.

Тривожні симптоми у немовлят:
  • Гикавка зі відрижкою і блювотою.
  • Тривала гикавка.
  • Гикавка кожен день по півгодини і більше.

— Що робити, якщо дитина гикає після годування?

— Часто новонароджений гикає, якщо батьки схильні його перегодовувати або не тримають стовпчиком після годування - або ж дитина смокче з пляшечки з соскою, захоплюючи повітря.

Немовля гикає - що робити

Якщо гикавка після їжі:

  • потримати стовпчиком і почекати, поки вийде повітря;
  • стежити за технікою годування, щоб при смоктанні дитина не ковтала велику кількість повітря;
  • змінити пляшечку і соску: можна купити аксесуари з системою відведення повітря.

Якщо гикавка в період неспання:

  • стежити за температурним режимом: наскільки добре одягнена дитина, чи не перегрівається і не переохолоджується вона;
  • викладати малюка на живіт мами чи тата, що зігріє його і приведе рефлекторну активність в норму;
  • робити масаж або гімнастику, також щоб заспокоїти рефлекторні реакції малюка.

— Батькам не варто занадто лякатися гикавки і починати трусити дитину або різко міняти положення її тіла. Ніяких безпечних ліків або домашніх народних засобів від гикавки у немовлят не існує. Можна використовувати фізичні методи допомоги своєму малюкові.


Гикавка вважається нормальним явищем у дітей менше року, і зазвичай нема про що турбуватися. За 15 років своєї роботи я не зустрічала патологічну гикавку у дітей до року. В основному це мила особливість, до якої так і треба ставитися, а звертати увагу на процес тільки тоді, коли гикавка затримується і є інші неприємні симптоми. Бажаю всім батькам ростити малюків в любові і з задоволенням!

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору