Дитина погано їсть прикорм

Дитина погано їсть прикорм

7 хвилин
25999
Avatar

«Малоїжки» і «нехочухи» можуть проявити свій характер вже на етапі введення прикорму. Розбираємося, як цього не допустити і що все-таки можна зробити, якщо дитина погано їсть прикорм.

ЯК ПОЗНАЙОМИТИ МАЛЮКА З НОВОЮ ЇЖЕЮ


Прикормом називаються продукти для годування дітей, які доповнюють грудне молоко або дитячу суміш. 4-6 місяців– віковий період, в якому малюки вперше можуть спробувати нову їжу незалежно від виду вигодовування.

Прикорм – обов'язковий перехідний етап від дитячої рідкої їжі до дорослого твердої їжі. Але його введення не означає, що вашій дитині більше не потрібно молочне харчування.


Основні цілі прикорму
  1. Компенсація нестачі поживних речовин, якими дорослу дитину вже не можуть забезпечити тільки мамине молоко або суміш.
  2. Підготовка дитини до різноманітного і збалансованого харчування з загального столу.
  3. Формування жувального рефлексу, розвиток смаку, виховання харчових звичок і культури поведінки за столом.


Починаємо з пюре

Підходи до початку підгодовування з медичної точки зору різняться. Одні фахівці починають прикорм з пюре або каш, інші не забороняють давати дитині те, що лежить в тарілці батьків. Друге допустимо, але тільки в мікродозах – для знайомства з новими текстурами, смаками – і без великих шматочків, які малюк просто не зможе осилити. Можна дати йому щось облизнути, посмоктати, забруднити губи, покласти трохи їжі в долоньку.

З повноцінними дорослими стравами варто почекати, щоб уберегти чутливий шлунково-кишковий тракт малюка. Приблизно до 1,5-річного віку його травна система не готова повноцінно перетравлювати дорослу їжу, така їжа не засвоюється і може викликати проблеми з животиком. Тому для немовляти в перші прикорми велику цінність становить пюрерована рідкувата однорідна їжа – вона по консистенції ближче до молока, її легко ковтати, легше перетравити і засвоїти.


Для кожного віку дитини існує своє дитяче харчування, тому не варто поспішати зі складними продуктами, які не адаптовані під дитячі потреби і можливості.



Перша тверда їжа дитини

Готовність дитини до тих чи інших груп продуктів визначається індивідуально на прийомі у педіатра. Залежно від віку, вагових добирань, стільця першими в дитячий раціон вводять однокомпонентні зелені овочі або безглютенові каші, які не містять солі та цукру. Фруктовий прикорм також іноді дають першим, але після його солодкого смаку діти складніше сприймають більш прісні овочі та злаки.


Будьте особливо обережні з тим, що не дозволено
  • Не додавайте сіль, цукор, спеції в їжу. Маленькі діти повинні познайомитися з чистими смаками, щоб визначитися з власними смаковими уподобаннями.
  • Не перестрибуйте з овочів на кисломолочні продукти. Різні групи продуктів вводяться в різному віці – це потрібно враховувати і дотримуватися схеми введення прикорму.
  • Не пропонуйте малюкам незбиране молоко, екзотичні фрукти або інші продукти, які можуть спровокувати діатез, атопічний дерматит, проблеми з животиком – пронос, здуття, відрижки, слиз із кров'ю в калі.
  • Не давайте їжу, якою можна вдавитися. На початковому етапі прикорму дитина смокче з ложечки. Шматочки вводяться з часом, коли малюк стає до них фізично готовий – не давиться, не проявляє блювотного рефлексу.


Як дати першу ложку прикорму

Ложка, як щось нове, сама по собі приверне увагу дитини. Але від її вмісту малюк може відмовитися, тому що смак і текстура йому незвичні. Може знадобитися не одна спроба, перш ніж дитина сама відкриє рот, перестане виштовхувати їжу язичком і з'їсть те, що йому пропонують. Це нормально, будьте наполегливі, і вона незабаром пристосується до нового типу годування. Щоб полегшити процес, краще пропонувати прикорм трохи зголоднілому до грудей або пляшечки малюкові, показувати своїм прикладом, що має відбуватися за столом, хвалити їжу.

Також важлива атмосфера – відразу привчайте дитину їсти на стільчику за столом, без мультиків та ігор. Тоді ніщо не буде відволікати її від прийому їжі і спілкування з вами. Беріть участь самі в процесі і їжте в один час з дитиною – це добре працює на асоціацію: «мама сіла їсти – я з мамою». До того ж коли дитина розуміє, що в даний момент він їсть, що їжа – це важливо, травлення протікає більш комфортно.



НЕ ЇСТЬ ОВОЧЕЙ, НЕ ЇСТЬ М'ЯСА, НЕ ЇСТЬ КАШІ: ЧОМУ ДИТИНА ПОГАНО СПРИЙМАЄ ПРИКОРМ


Таблиця. Немовля погано їсть прикорм – що робити
Пізно почали прикорм, харчовий інтерес згас
  • У 4-6 місяців дитині цікаво все, що відбувається за столом, і вона хоче того, що у батьків в тарілці/чашці. У цей час треба задовольнити її бажання - треба вводити прикорм.
Помилки в організації харчування
  • Крайній голод. Не доводьте дитину до цього стану і не тягніть з порцією прикорму, інакше вона буде вимагати тільки грудь або пляшечку.
  • Обмеження в часі. Малюк ще не розуміє, що якщо з'їсти ложку пюре або кашки, можна впоратися з дискомфортом від голоду, тому може їсти з ложки довше, ніж смоктати з грудей або пляшечки.
  • Безсистемність підгодовування. Якщо забувати давати прикорм, пропонувати його в різний час, то малюк важче буде до нього звикати. Також малюк може відмовитися від прикорму, якщо недавно їв або пив.
  • Прикорм не за віком. Дитина погано їсть прикорм, якщо не готовий перейти на нову консистенцію їжі і приймати більш густу їжу або їжу зі шматочками.
Годування при зовнішніх і внутрішніх подразниках
  • Мультики, ігри за столом перемикають на себе увагу дитини, і з часом годування без них перетвориться в боротьбу за кожну ложечку.
  • Може, малюк захворів. Новий прикорм взагалі не вводиться хворій дитині, а відмова від ложки улюбленої каші може бути викликана поганим апетитом, відсутністю сил під час хвороби.
Смакові переваги
  • Віддати перевагу кукурудзяній каші з гарбузом і абрикосом, а не гречаній – справа малюка, тут все індивідуально.
  • Домашнє пюре і пюре в баночках з однакових компонентів будуть абсолютно різними за смаком. Тому якщо дитина погано їсть кашу, приготовану мамою, він може з задоволенням уплітати готові дитячі каші, або навпаки.


Можна поміняти прикорм – в ньому немає незамінних і обов'язкових продуктів. Головне – різноманітність і поступовість розширення раціону. Навіть якщо немовля погано їсть прикорм, його все одно необхідно пропонувати, але в інших варіаціях і формах - замість броколі дати кольорову капусту, замість домашньої рисової каші — дитячу готову кашу.


Каша MAMAKO® ORGANIC – це поєднання органічних злаків і 32% фермерського козячого молока ORGANIC.




Що ще можна зробити, якщо малюк погано їсть прикорм


Щоб зробити прийом їжі цікавим і «як у дорослих»:
  1. Сервіруйте дитячий стіл столовими приборами – кольоровими тарілками з зображеннями тварин, яскравою ложечкою, красивою чашкою-поїльником. Дитячий посуд повинен бути зручним й легким для малюка, особливо під час самостійних трапез.
  2. Приберіть пляшечки, щоб малюк їх не бачив і не пропонуйте в них прикорм, тим більше одночасно з сумішшю. Інакше малюк не навчиться відрізняти процес дорослого прийому їжі від того, що у нього було раніше. Крім того, для правильного травлення тверда їжа вимагає посиленої обробки слиною, чого при ссанні соски практично не відбувається.
  3. Станьте прикладом для своєї дитини. Діти швидко зчитують емоції, дії своїх батьків і намагаються всім наслідувати. Їм навіть грати цікавіше не з іграшками, а з каструлями, пультами і телефонами. Так само і з їжею – проявляйте харчовий інтерес, саджайте дитину за стіл вже після трьох місяців (для цього є спеціальні дитячі «лежачі» стільчики), готуйте в її присутності, говоріть, яка їжа смачна і красива.


Як бачите, причин для відмови від прикорму досить. Малюкові може просто не подобатися смак продукту, він може вередувати через погане самопочуття і не цікавитися прикормом зовсім. Для формування харчового інтересу, гарного апетиту і навичок поведінки за столом дуже важливий батьківський приклад. Садіть малюка разом з вами, дозволяйте чіпати їжу в тарілці і пробувати її, не забуваючи про небажані продукти, демонструйте інтерес до страви і нахвалює її смак. Не варто поєднувати годування як зі своїми справами - наприклад, готувати, гортаючи планшет, так і з малюковими – дивитися мультфільми або грати. Як хороші, так і погані звички в їжі виникають рано. І ще один секрет – не годуйте дитину насильно, дочекайтеся її інтересу до продукту, і тоді все буде набагато легше.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 міс. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору