ГМО в дитячому харчуванні: як вибрати корисний продукт

ГМО в дитячому харчуванні: як вибрати корисний продукт

10 хвилин
2936
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

ГМО і діти - чи легко вибрати дитяче харчування без генно-модифікованих компонентів? Про те, звідки з'явилися ГМО, шкідливі вони для дитячого здоров'я і як батьки можуть зробити найбільш безпечний вибір дитячих сумішей, каш і пюре.

— Катерино Олександрівно, розкажіть, будь ласка, що таке ГМО?

— Абревіатура ГМО об'єднує будь-які організми рослинного і тваринного походження або мікроорганізми, ДНК яких була штучно перебудована. Тобто, це якась генетична конструкція, яка не створена природою. Зміна генотипу цілого ряду зернових, плодових і овочевих культур дозволило знизити активність хімічної обробки при їх вирощуванні, отримати продукти з більш високою харчовою цінністю, які тривалий час зберігають свій зовнішній вигляд.


— Що кажуть педіатри та ВООЗ про вплив ГМО на здоров'я?

— Про генно-модифіковані організми дуже багато міфів, і найпопулярніші з них звучать так: вживання продуктів з ГМО викликає мутації, призводить до безпліддя і новоутворень, а ГМО - це змова корпорацій. Однак, у лікарів і вчених немає переконливих доказів того, що харчування з ГМО якимось чином впливає на здоров'я людини і корелює із захворюваннями нирок, шлунково-кишкового тракту, аутизмом, алергіями, ожирінням, діабетом, раком або іншими патологіями. Про це говорять і результати наймаштабнішого аналізу сучасних досліджень в області впливу ГМ-культур на людський організм і навколишнє середовище, проведеного Національною академією наук1.


— Чи правда, що дитяче харчування не виробляють без ГМО?

— Це не відповідає дійсності. Деякі виробництва повністю звільнені від ГМ-культур, не виняток і заводи на території Європейського союзу.

— Чим страшні ГМО в ранньому дитинстві?

— Теоретично, якщо впровадити в морквину ген арахісу, малюк з алергією на арахіс, що з'їв таку морквину, може випробувати всі «принади» алергічних реакцій. Щоб застерегти покупців, лабораторії, зайняті подібними дослідами, заздалегідь запропонували додатково заявляти про вміст у продукті навіть слідів ГМ-компонентів. Варіації фраз такі: «Може містити сліди арахісу, кукурудзи» або «Модифікована соя», «Модифікований крохмаль».


— Де батькам брати достовірну інформацію про ГМО?

— У вивченні даних важливо спиратися на доказові джерела, а не на рекламну інформацію. Читайте, що пишуть лікарі, дивіться наукові передачі. Наприклад, на сайті geneticexperts.org опублікований звіт про ГМО обсягом в чотириста сторінок, який підготовлений після аналізу тематичних статей півсотні наукових співробітників, дослідників і експертів в галузі сільського господарства і біотехнологій. Незалежне рецензування документа провели майже три десятки рецензентів. Це дуже солідна база.


Перелік гмо в дитячому харчуванні

Найбільш поширені:

соя, рис, кукурудза, пшениця, арахіс, кабачок.

Доведено, що соєві суміші при тривалому вживанні шкідливі для дітей.

Можуть міститися в таких продуктах, як:

пшениця, канола, томати, картопля, солодкі сорти буряка, полуниця, плоди динного дерева, цикорій.

Молочну сироватку, що входить до складу дитячих молочних сумішей, які не модифікують.

Виявити ГМО в продуктах харчування дозволяють тільки сучасні методи лабораторної діагностики - візуально ми цього зробити не можемо. Що стосується нашої країни, то всі продукти для дітей раннього віку, які перебувають у продажу, зареєстровані і перевірені на відсутність ГМО.


Порада батькам: уважно читайте етикетки і купуйте харчування для немовлят в межах України - тут воно проходить обов'язкову сертифікацію і перевірку на ГМО. На зарубіжних сайтах ви ризикуєте придбати не відповідаючу вашим очікуванням продукцію.



— Дитячі суміші без ГМО і дитячі каші без ГМО - як їх розпізнати?

— Вивчити склад і маркування. Згідно з українським законом «Про захист прав споживачів», виробники зобов'язані маркувати продукти, що містять ГМО. Відповідальність за правомірність розміщення етикетки «Без ГМО», а також за відповідність маркування харчового продукту результатам лабораторних досліджень несе заявник-виробник.


Все дитяче харчування МАМАКО® — без ГМО. У виробництві використовується сировина тільки від перевірених постачальників. Продукція сертифікована, компанія має дозвіл на використання маркування «Без ГМО».


Каша MAMAKO® ORGANIC – це поєднання органічних злаків і 32% фермерського козячого молока ORGANIC.




Як вибрати дитяче харчування без ГМО для новонароджених: на що звернути увагу


ЩО ПОВИННО БУТИ НА ЕТИКЕТЦІ
Дозволені додаткові компоненти
Дозволені E-добавки
Правильна маркування продукції
  • білок
  • пребіотики
  • біфідобактерії
  • Омега-3 жирні кислоти
  • залізо, йод, вітаміни B12, C, A, D, B4
  • Е290 (діоксид вуглецю)
  • Е300 (аскорбінова кислота)
  • Е330 (лимонна кислота)
  • ГМО > 0,9 % — «Містить генетично модифіковані організми»
  • ГМО < 0,9 % — «Без ГМО»

ЯКІ НАПИСИ ПОВИННІ НАСТОРОЖИТИ
Небажані та небезпечні компоненти
Заборонені українськими законами
Заборонені стандартами виробництва дитячого харчування
  • харчові добавки Е270, Е123, Е510, Е513, Е527
  • ароматизатори, ідентичні натуральним
  • синтетичні вітаміни Е101, Е101А (В2, рибофлавін)
  • смакоароматичні речовини (за викл. арованілона, ванільного екстракту)
  • речовини, що підсолоджують їжу (за викл. функціональної їжі)
  • колірні харчові добавки, стабілізатори
  • консервуючі речовини, які стримують розвиток бактерій
  • маргарин, спред
  • бавовниковий, сезамову (кунжутну) олію
  • смакові добавки, що містять незареєстровані або заборонені для використання в роботі

— Сьогодні батькам доступно органічне дитяче харчування. Що в ньому особливого?

— Процес створення цієї продукції тривалий і трудомісткий. Специфічні вимоги пред'являються як до підприємства, що випускає продукцію, так і до умов вирощування і переробки сировини для харчування з позначками organic або bio.

Наприклад:

  • Заборонене використання антисептичних речовин, штучне підсолоджування.
  • Завод-виробник проходить сертифікацію за міжнародними стандартами безпеки харчових продуктів.
  • На кожну упаковку наноситься відмітний знак органічних продуктів: «Евроліст».

Інші розпізнавальні ознаки продуктів без «хімії» і ГМО - біологотіп ЄС, IFOAM і ін. Деякі країни мають національні системи сертифікації.


— Чи можна знайти екологічно чисті овочі та фрукти для приготування харчування дитині в домашніх умовах?

— Навесні, коли фруктів і овочів нашого регіону немає, всі ми боїмося щось купувати і думаємо, які кабачок і картопля лежать на прилавку. Батьки, які прицільно займаються цим питанням і мають у своєму розпорядженні час, теоретично можуть знайти «чистий» продукт і приготувати натуральне дитяче харчування. Наприклад, моя дитина буде отримувати прикорм з продуктів, які вирощені на власній ділянці. Для мене як для батька найголовніше, що вони не оброблялися пестицидами, гербіцидами.



ГМО — одна з соціальних фобій. У науковому співтоваристві широку доказову базу має той факт, що така їжа не так шкідлива, як про це часто говорять. Але навіть якщо зараз генетично модифікована їжа вважається безпечною, гарантувати її безпеку в майбутньому важко: необхідний тривалий процес оцінки її впливу на організм. Судити про те, чи є в дитячому харчуванні ГМО, ми можемо тільки за сертифікатами якості або вибираючи перевірені органічні овочі та фрукти, які потрібні дітям.

Информационные источники

Читайте також

Вгору