Що робити, якщо грудна дитина подавилася молоком

Що робити, якщо грудна дитина подавилася молоком

7 хвилин
75107
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

Надлишок молока в грудях, неправильна поза під час годування, перегодовування – все це лише мала частина причин, через які немовлята давляться молоком. Що робити, якщо дитина подавилася, і які маніпуляції не можна проводити до приїзду швидкої?

— Валеріє Максимівно, які симптоми підказують батькам, що новонароджений подавився?

— Ситуацію часто описують як «тихий жах», але дорослі можуть легко розпізнати її, тому що з усіма таке траплялося не раз. Коли дитина давиться грудним молоком або сумішшю, з'являються характерні для цього симптоми:

  • вона перестає смоктати;
  • можуть з'явитися кашель, ознаки задухи;
  • немовля починає червоніти і синіти;
  • на обличчі малюка гримаса страху – очі широко розкриті, він не видає ні звуку.


— Подібні ситуації відрізняються від стану, коли діти давляться водою?

— Вода простіше всмоктується при попаданні в дихальні шляхи навіть в більшій кількості, ніж молоко. Дитяча суміш і грудне молоко складаються з водної частини, а також білків, жирів, вуглеводів та інших великих молекул, які всмоктуються набагато складніше. Від води не буде наслідків, характерних для ситуації, коли дитина подавився при годуванні грудьми або з пляшечки.

Якщо молоко потрапило в дихальні шляхи, навряд чи воно відкашляється повністю. Маленька його кількість пройде в легені. Далі все залежить від малюка, імунної системи, інтенсивності всмоктування рідини. На жаль, при попаданні молока або суміші може виникнути асептичне запалення, яке призведе до аспіраційної пневмонії. Варто також побоюватися рясного потрапляння молочного харчування в дихальну систему немовляти, при якому блокування дихальних шляхів може привести до того, що воно захлинеться.


— Що робити, якщо немовля подавилося молоком: перша допомога врятує завжди або потрібно терміново викликати швидку?

— Все залежить від об'єму, яким подавилася дитина. Найчастіше батьки справляються самостійно в секундний період, коли потрібно надавати першу допомогу. Однак, якщо все пройшло і дитина почала дихати, але чути хрипи, спостерігаються довгі видихи або вдихи, видно, що їй складно, вона червонувато-синювата – потрібно терміново викликати швидку допомогу. Краще перестрахуватися, ніж пустити все на самоплив.


— Спосіб очищення дихальних шляхів немовляти залежить від віку. Як допомогти дитині, якщо вона подавилася в 2 місяці, і як – якщо в 5? Який порядок дій при наданні першої допомоги?


Дитина молодша трьох місяців

— Малюка грудиною кладуть собі на руку, голову його трохи опускають вниз і поплескуючими змахуючими рухами від куприка до голови починають постукувати, створюючи невелику вібрацію. Можна також використовувати прийом Геймліха – ритмічно натискати дитині між лопаток, щоб було чутно, як виходить повітря.


Дитина віком від трьох місяців

— Дитину більш старшу, яка за розмірами не поміщається на руці, кладуть через коліно на рівні живота і натискають на поперекову область, щоб був звук видиху. Дуже схоже на прийом Геймліха у дорослих, коли натискають кулаком під мечовидним відростком в районі сонячного сплетіння. Рухи повторюють у дітей з деякою модифікацією і чекають, коли дитина почне плакати. Плач означає, що вона набрала повітря, дихальні шляхи стали прохідні. На цьому моменті всі дії можна зупинити.


— Скільки часу є у батьків, щоб допомогти дитині і видалити рідину з дихальних шляхів?

— Все залежить від того, скільки рідини туди потрапило, наскільки сильні прояви. Дитина трохи закашлялась – досить почекати кілька секунд, при необхідності створити вібрацію спинки, і все пройде.

При дуже великому обсязі потрібно вживати заходів негайно. Рахунок йде на секунди, тому що дитина без повітря може втратити свідомість за 10 секунд. Потрібно діяти злагоджено, дуже швидко і знати всі варіанти допомоги, щоб вчасно їх застосувати і не розгубитися.


— Валеріє Максимівно, уявімо неприємну ситуацію, що дитина подавилася молоком. Перша допомога надана, але нічого не допомогло, а швидка ще в дорозі. Яку екстрену допомогу можна надати дитині і що категорично не можна робити батькам, якщо немовля захлинулося молоком і не дихає самостійно?

— Оскільки проблема виникла з дихальними шляхами, спочатку робиться штучне дихання, далі йде непрямий масаж серця. У дорослих трохи по-іншому: у всіх тренувальних центрах спочатку наказують робити масаж серця, потім – вентиляцію легень. Але потрібно себе перебудувати і запам'ятати, що у маленьких дітей все завжди починається з штучного дихання.

  1. Повітря два рази вдихається через рот, при цьому голову потрібно трохи закинути. Потрібно затиснути ніс і притримувати підборіддя дитини, щоб нижня щелепа не закидалася.


  2. Роблячи вдих, важливо пам'ятати, що це маленька людина, тому не потрібно вдихати в неї весь обсяг своїх легень: досить, щоб грудна клітина трохи підіймалась.


  3. Після вдиху два великих пальці ставляться посередині між сосками малюка. Робиться 15 або 30 рухів на глибину 1/3 від грудної клітини. Не потрібно старатися, щоб не натиснути занадто сильно. Краще подивитися навчальні відео з послідовністю дій, тому що потрібно створити певну частоту серцебиття.


Якщо дитина подавилась, не можна:
  • тримати її стовпчиком і при цьому плескати по спині, тому що таким чином весь вміст з легень може просунутися ще далі по дихальних шляхах;
  • перевертати її догори ногами і намагатися все витрусити: так можна заробити інші наслідки;
  • панікувати, оскільки за статистикою більшість поганих результатів зумовлені переляком панікуючих батьків.

Не зайвим буде проходження курсу першої допомоги.


— Чи проводиться амбулаторна профілактика негативних наслідків того, що дитина подавилася?

— Все залежить від ступеня ураження. Якщо дитина подавилася, трохи покашляла, все стало добре, то їхати в лікарню не має сенсу. Потрібно просто спостерігати за немовлям і не допускати повторення подібних ситуацій.

Якщо дитина подавилася дуже сильно, посиніла, довелося проводити реанімаційні заходи, то потрібно спостерігатися у лікаря, зробити рентген легень, пройти неврологічне обстеження. Залежно від ступеня тяжкості ситуації все може закінчитися по-різному.


Профілактичні заходи допоможуть запобігти потраплянню молока в дихальні шляхи дитини:
  • вибирайте правильні пози для годування: не треба сильно закидати голову малюка і не варто давати груди, коли дитина лежить на спині;
  • при годуванні через пляшку дитина повинна бути в піднесеному становищі або на боці; пляшечка підбирається за віком;
  • після годування необхідно потримати малюка стовпчиком, для того щоб він відригнув зайве молоко і випустив зайве повітря. В іншому випадку дитина зригне в положенні лежачи – і тоді є ризик захлинутися блювотної масою;
  • дотримуйтесь режиму годування, уникайте перегодовування, активних занять і масажу після годування;
  • дитячі поїльники треба підбирати за віком (кружки пронумеровані) і поїти малюка під строгим контролем.


Годування – серйозний процес, і під час прийому їжі не варто веселити дитину, базікати або грати з нею, тому що вона повинна спокійно поїсти. Якщо малюк подавився невеликою кількістю молока, нічого страшного, потрібно лише поспостерігати за її станом. При великій кількості молока потрібно негайно надати дитині першу допомогу, а в разі потреби викликати бригаду швидкої.

Читайте також

Вгору