Як годувати з пляшечки: поради і хитрощі

Як годувати з пляшечки: поради і хитрощі

7 хвилин
28399
Avatar

Молоко матері – найкраще харчування для немовляти*. Але грудне вигодовування можливо не для всіх жінок.

Найкраще, коли дитина знаходиться на руках, в ідеалі – в контакті «шкіра до шкіри». Така поза при годуванні з пляшечки, як і при грудному вигодовуванні, створює тісний взаємозв'язок між мамою і малюком, допомагає їм зблизитися, посилити емоційний контакт.


Час годування – це час бути разом і спілкуватися з малюком (і для тата теж).

В перші дні життя крихітка пристосовується до навколишнього світу. І перше, що вона шукає, — захист і комфорт. В момент прикладання до шкіри малюка зігріває тепло маминого тіла, заспокоюють і втішають її запах і серцебиття, так добре знайомі дитині ще до народження. Ніжні дотики, спокійне дихання, посмішка і м'який голос мами, тепла, як грудне молоко, суміш дають малечі все, що потрібно – безпеку, тепло і їжу.

Тому любов і контакт вважаються найважливішими «інгредієнтами» в процесі будь-якого годування, а насичена вітамінами та поживними речовинами дитяча суміш допоможе вам відчути впевненість у своїй здатності піклуватися про дитину.


В теорії годування дитини дитячою сумішшю – це лише кілька простих кроків. Але якщо ви ніколи не готували пляшечку з дитячим харчуванням або на годиннику третя ночі, задача ускладнюється. Будьте терплячі, щоб увійти в ритм.


Для більшості мам годування з пляшечки стає частиною дитячого харчування. І це не залежить від того, чи знаходиться в пляшечці зціджене грудне молоко, чи молочна суміш. Важливо, що дотримуватися годування виключно грудним молоком з часом може бути важко або неможливо. Тоді мама починає догодовувати дитину сумішшю або переводити її на повністю штучне вигодовування.

Далі – відповіді на запитання батьків про те, як правильно і безпечно годувати дитину з пляшечки сумішшю.


1. Як приготувати пляшечку з молочною сумішшю

Пропонуємо разом крок за кроком пройти процес приготування першої пляшки для вашого малюка.

  1. Гігієна рук: ретельно миємо їх з милом в теплій воді перед тим, як торкатися пляшечок і годувати дитину. Також перевіряємо чистоту столу і мірної ложки.
  2. Стерилізація: пляшечки і соски бажано простерилізувати заздалегідь.
  3. Підготовка води: дитячу бутильовану воду слід прокип'ятити та охолодити до температури 40 ˚C. Визначимо потрібну кількість води, потім заповнимо нею пляшечку до потрібної позначки (пропорційно кількості мірних ложок сухої суміші відповідно вазі та віку вашої дитини).
  4. Визначити обсяг суміші: на банці, в блоці «Таблиця годування» зазначено, скільки ложок потрібно на одне годування. Мірна ложка повинна бути повною і без гірки. Надлишки знімаємо за допомогою спеціального куточка банки. І вдень, і вночі краще заглядати в таблицю годування (якщо іншого не визначив ваш лікар), щоб випадково не додати занадто багато або мало продукту. Надмірно розбавлена суміш або її надлишок можуть перешкодити правильному харчуванню малечі.
  5. Змішуємо по інструкції: в пляшечку з підготовленою водою засипаємо потрібну кількість продукту без гірки, закриваємо кришкою. Пляшку катаємо між долонями. Якщо її трусити, може утворитися багато піни.
  6. Перевірка температури готового харчування: капаємо краплю суміші на внутрішню сторону зап'ястя, де шкіра так само чутлива, як і слизова в роті немовляти. Банка з дитячим харчуванням щільно закривається відразу після приготування суміші. Починаємо годувати малюка.
  7. Дозволяємо татові дати пляшечку і побути наодинці з малям. Їм теж потрібно спілкування і час, щоб подружитися. Реальність така, що багато татусів відчувають себе обділеними під час грудного вигодовування, але цього можна уникнути при годівлі молочною сумішшю. Покажіть, як тримати малюка і пляшечку, підтримайте партнера під час перших годувань. Ця допомога буде корисна і для вас. Додаткова пара рук при годуванні з пляшечки дає мамі трохи більше дорогоцінного часу.


2. Яку воду використовувати для приготування дитячої суміші

В пляшечку повинна потрапляти тільки кип'ячена бутильована дитяча вода. Це ефективний спосіб переконатися, що вода, яку ви використовуєте, безпечна для дитини.

Вся вода реєструється Росспоживнаглядом відповідно до СанПіН 2.1.4.1116-02. Вона відповідає показникам вищої категорії, збалансована по мінеральному складу і характеризується низькою загальною мінералізацією в межах 200-500 мг/л (вищі концентрації мінералів і солей організм малюка просто не здатний засвоїти).

Вода у пакуванні може виглядати однаково. Але деякі виробники поділяють її на дві категорії – для пиття і для приготування сумішей. У складі питної води більша концентрація мінеральних речовин, корисних для дитячого організму, але вони можуть порушувати збалансованість поживної суміші. Тому на етикетках присутня інформація про різне призначення води: підходить для приготування дитячого харчування або для годування немовлят і дітей молодшого віку.

Робити великі запаси дитячої води немає сенсу. Рідина у відкритих місткостях стає непридатною вже через 24-48 годин в залежності від виробника. Водопровідна або джерельна вода також не підходить для годування немовлят. Вона може містити різні домішки, бактерії і мікроби, небезпечні для дітлахів. Кип'ятіння «звільнить» рідину від шкідливих мікроорганізмів, але не від домішок важких металів і хімікатів.


3. Як правильно користуватися мірною ложкою

Мірна ложка допомагає точно відміряти кількість суміші і отримати правильне дозування. Наповнюйте повну ложку, але знімайте гірку. Це робиться без використання кухонного ножа – у кожної банки з сумішшю є зручний широкий куточок для зняття надлишків. А в економічних банках об'ємом 800 г, наприклад, в МАМАКО® Premium, ложечка кріпиться до кришки. Це зручно, бо не треба перед кожним годуванням шукати її у великому пакунку. Пальці рук і ножі не можуть бути абсолютно чистими. На них завжди багато бактерій, здатних зіпсувати суміш і нашкодити здоров'ю малюка. Антибактеріальне кріплення ложечки, куточок банки захищають суміш і дитину від шкідливих бактерій зовнішнього середовища.


4. Якої температури повинна бути вода і готова суміш

Кип'ячену воду остуджують до 40 °C. Така температура збереже всю користь дитячого харчування на козиному молоці. Найпростіше отримати воду відповідної температури – дати їй закипіти в чайнику, а потім охолонути протягом 20-30 хвилин. Чайник для кип'ятіння води вимагає окремого догляду. Він покривається мінеральним нальотом, який потім легко видаляється під час кип'ятіння лимонної кислоти. Це клопітна процедура, оскільки після очищення потрібно близько 3-4 кип'ятінь, щоб прибрати сліди мийного засобу. Створіть ритм підготовки посуду: вночі або з заплаканим малюком на руках вам буде не до цього. Готова суміш повинна бути теплою: 37 ˚C. Перед годуванням не забувайте перевіряти, чи не занадто суміш гаряча. Для цього нанесіть пару крапель на зап'ясток руки. Якщо гаряче, можна трохи потримати пляшку під холодною водою, попередньо закривши соску кришкою. Якщо ж суміш трохи охолола, досить підігріти її під теплим струменем води.


5. Змішане вигодовування: спочатку груди або пляшечка

Краща схема годування, це коли мама після грудного молока догодовує дитину молочною сумішшю. Якщо дитині спочатку дати пляшечку, вона може почати відмовлятися від грудей. Пояснення просте. Через соску смоктати легше, чим при природному вигодовуванні, коли малюкові доводиться багато «працювати», щоб отримати молоко мами.


6. Скільки дитячих пляшечок знадобиться на один день

Річ у тім, з якого віку малюк перебуває на штучному вигодовуванні, скільки ви даєте суміші, і як часто їсть дитина. Краще тримати під рукою від шести до десяти пляшок. Так у вас завжди буде чистий посуд. До того ж, чим пляшок більше, тим рідше їх доведеться стерилізувати. Купіть пляшечки по 125 мл для немовляти. Потім переходьте на 150 мл і 240 мл, коли апетит і потреби вашої крихітки зростуть. Пляшечки меншої місткості прекрасно підходять для догодовування і води, тому не поспішайте розлучатися з ними.


7. Чому пляшечку не можна тримати горизонтально під час годування

Мама нахиляє пляшку, щоб соска завжди була наповнена молочною сумішшю. Кут нахилу збільшується в міру спустошення пляшки. Тому важливо бути поруч з малечею, не залишаючи її одну під час годування ні на хвилину. Якщо не нахиляти пляшку, дитина почне заковтувати повітря. Його бульбашки можуть спровокувати зригування під час або відразу після годування. Крім того, коли повітря потрапляє в шлунок малюка, він швидше відчуває насичення, а значить, менше з'їдає і виявиться голодним вже через невеликий проміжок часу.


8. Яку соску вибрати для дитячої пляшечки

У комплект багатьох пляшечок з широкою і вузькою шийкою вже входить набір дитячих сосок. Майже всі вони з силікону. Яка форма соски (анатомічна або кругла), який розмір отвору сподобаються вашій дитині, можна зрозуміти по його реакції в процесі годування. Якщо суміш капає з куточків рота, то розмір отвору занадто великий, тому потік рідини занадто швидкий. Якщо малюк старанно смокче, суміш надходить занадто повільно. Рекомендуємо не збільшувати отвір соски, бо вона може порватися, а її мікрочастинки потрапити в організм дитини. Можливо, дірочка просто закупорилася, таке теж іноді буває. При необхідності соски можна міняти, купивши їх окремо від пляшечок.


9. Чи потрібно стерилізувати дитячі пляшечки

Так, щоб обмежити поширення бактерій. Перш ніж стерилізувати важкодоступні місця, посудину спочатку відмивають від суміші (досить йоржика і теплої води). Ідеально для цього підходить стерилізатор - ультразвуковий, електричний або паровий для СВЧ-печі. У ньому можна стерилізувати всі дитячі аксесуари ­ пляшечки, соски, ковпачки, йоржики. Звичайно, замінити прилад можна простим кип'ятінням. Але спостерігайте, щоб вода не википіла. Інакше пляшечки, соски будуть зіпсовані та стануть небезпечними.


10. Чи можна використовувати мікрохвильову піч для підігріву суміші

Не піддавайтеся спокусі поставити суміш в мікрохвильову піч і заощадити час. Рідини СВЧ-печі нагрівають вкрай нерівномірно. Навіть, якщо пляшка не гаряча, суміш всередині прогріватиметься досить сильно, що ризиковано, і може обпекти малюка. Крім того, нагрівання в мікрохвильовій печі може призвести до розщеплення поживних речовин в молочній суміші.


11. Чи можна зберігати залишки суміш після годування

Якщо ваша дитина наситилася так і не доївши повністю порцію суміші, відмовтеся від її залишків. Не потрібно нагрівати і використовувати їх повторно. Це небезпечно для малюка. Через деякий час в готовій суміші починають розмножуватися бактерії. Готуйте свіжу порцію суміші кожен раз, коли дитина голодна.


12. Як приготувати пляшечку в подорож

Якщо ви будете далеко від дому або в дорозі кілька годин, можна взяти дві пляшечки з теплою кип'яченою водою у термосумку, яка зберігає тепло. Перед кожним годуванням залишиться насипати в пляшку потрібну кількість продукту (зручно відміряти заздалегідь порції по числу годувань в дозатор для дитячої суміші). Якщо вода в пляшці охолола, досить підігріти її під теплою водою (на це знадобиться трохи часу). Пляшечок і сосок має вистачити до наступної можливості їх вимити і простерилізувати. Пам'ятайте, що термосумка – хороший варіант для підтримки температури кип'яченої води, але її не можна використовувати для зберігання готової суміші. Це зашкодить здоров'ю малюка.


MAMAKO® повністю підтримує грудне вигодовування, але оскільки воно не завжди можливо, ми розповіли, як годувати з пляшечки з любов'ю. До того ж приготування дитячої їжі стане усвідомленою і важливою справою. Сплине зовсім небагато часу, і ви розчулено будете згадувати ці дорогоцінні хвилини ніжного віку, а час годування стане початком теплого, тісного зв'язку з малюком.


МАМАКО® – рости здоровими смачно і легко!

*Ідеальним живленням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 міс. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору