Як і скільки можна зберігати дитячу молочну суміш

Як і скільки можна зберігати дитячу молочну суміш

5 хвилин
24662
Avatar

Деякі мами вважають, що холодильник може зберегти свіжість дитячої суміші. Фактично в межах терміну придатності суху суміш тримають при кімнатній температурі. Але за яких умов і скільки зберігається розведена суміш?

— Як зберігати дитячу суміш в домашніх умовах?

— Кожен виробник вказує умови зберігання, термін придатності дитячої суміші. І тут все не так просто. Порушення норм може призвести до різних наслідків: від легкого незасвоєння їжі до важкого отруєння дитини. Тому потрібно добре вивчити це питання і строго дотримуватися інструкції, заявленої компанією-виробником дитячого харчування.

Правила зберігання сухих і рідких молочних сумішей відрізняються. Порядок зберігання сухої дитячої суміші до і після відкриття банки наочно продемонстрований на малюнку. Дві важливих умови – температура і вологість: харчування не повинно зберігатися поруч з нагрівальними приладами (плитою, духовкою, витяжками) і джерелами вологи і конденсату (мийкою, холодильником). У холодильнику допустимо зберігати тільки нерозкриті банки, а ось пакування може відсиріти.

Illustration
Illustration

— У чому можна зберігати дитячу суміш і чи допускається її пересипання з однієї ємності в іншу?

— Спочатку важлива цілісність упаковки. Якщо банка (пакування) пом'ята, надірвана, з вкрапленнями іржі, від такого продукту краще відмовитися. Просто так пересипати суміш небажано, тим більше у банки інших виробників.

Якщо потрібно пересипати харчування екстрено, то підбирається підходяща тара:

  • герметично закривається стерильна ємність, яка вбереже суміш від зовнішнього впливу.
  • стерильний контейнер-дозатор для порційного зберігання суміші на кілька годувань.

Витрати дитячої суміші: нюанси розведення
  • Приготована суміш повинна бути однорідною, без грудочок.
  • Суміш не повинна бути занадто густою або рідкою.
  • Не можна використовувати звичайні ложки або мірні ложки з інших пакувань.
  • Мірна ложка зберігається в заводській банці, а не з загальним посудом.
  • Для розведення порошку бажано використовувати спеціальну дитячу воду.

— Скільки можна зберігати готову суміш?

— Зберігати розведену суміш в пляшечці не потрібно ні при кімнатній температурі, ні в холодильнику. Кожен раз готується свіжа порція в об'ємі, який потрібен для одного годування в даний момент: приготували і зразу погодували. Розглянемо дві типові ситуації.

Ситуація перша: мама готує пляшечку заздалегідь

Суміш не потрібно розводити завчасно, навіть збираючись в дорогу. Окремо беруться кип'ячена вода в термосі і контейнер з сумішшю. У всіх закладах, літаках харчування зможуть підігріти або надати кип'ячену теплу воду.

Ситуація друга: дитина не доїла суміш

Залишки суміші краще вилити, тому що після попадання слини в ній починає розвиватися патогенна мікрофлора, що після при догодовуванні може привести до отруєння.


Якщо мама готує суміш поза домом, бажано знайти затишне містечко, щоб менше контактувати з джерелами бактерій. Якщо ситуація екстрена, то готову пляшку з сумішшю перевозять в спеціальному холодильнику не більше 3-4 годин.


— Кажуть, що в пологових будинках приготовані суміші зберігають протягом дня.

— Це абсолютний міф. Я працюю в пологовому будинку, і розповідь про те, що суміш розводять «із запасом», чую вперше. Ми підтримуємо грудне вигодовування, але при проблемах у дитини або зі здоров'ям мами новонароджений отримує суміш на вимогу, і вона готується медичним персоналом в стерильних ємностях.


— Чи впливають кліматичні умови на якість і терміни зберігання суміші?

— При зміні клімату змінюються температура, вологість, що може позначитися на властивостях суміші: її компонентах, смаку, запаху, кольору. Тому і в дорозі, і на відпочинку необхідно по максимуму забезпечувати відповідний температурний режим.


— Як перевірити, чи зіпсувалася суміш в пляшечці?

— Якщо неможливо визначити часовий проміжок зберігання, оцінюють зовнішній вигляд і смакові якості харчування. Суміш може взятися грудочками, покритися плівкою, віддавати кислим запахом. Зазвичай суміш солодкувата, якісь з них з гірчинкою, і мама, як правило, знає, яке харчування на смак в нормальному стані. І якщо суміш змінилася або зіпсувалася, не дасть її дитині. Але мені б хотілося ще раз акцентувати увагу на тому, що не слід зберігати суміш в пляшечці для годування.


— Які технології використовуються при пакуванні дитячої молочної суміші MAMAKO® Premium?

— Сучасне виробництво дозволяє наповнювати банки сумішшю в стерильних умовах і закупорювати їх в захисному середовищі за відсутності кисню. З метою дотримання гігієни для розведення суміші передбачена спеціальна кришка з антимікробним кріпленням мірної ложки.

Як правильно зберігати дитячу молочну суміш MAMAKO Premium®
  • термін придатності до відкриття — 24 місяці
  • термін придатності після відкриття — не більше 1 місяця
  • температура — 0…+25 °C
  • вологість повітря — не більше 75 %
  • місце зберігання — сухе, прохолодне, затемнене
  • не зберігати в холодильнику
Номер партії (LOT), дата виготовлення (PROD) та термін придатності (EXP) вказані на дні банки.

Раджу дотримуватися всіх правил і умов зберігання суміші, про які пише виробник, і не використовувати суміш після закінчення терміну придатності. Вплив простроченого дитячого харчування на дитяче здоров'я непередбачуваний. Також краще не купувати суміші з коротким залишковим терміном придатності за знижками і акціями, якщо ви не впевнені, що малюк встигне з'їсти їх в такій кількості.



Важливість теми зберігання дитячого харчування незаперечна. Дітей потрібно годувати тільки свіжоприготованою молочною сумішшю. Це не та сфера, де потрібно економити. Від дотримання нескладних правил зберігання та використання сумішей, а також елементарних правил гігієни буде залежати здоров'я травної системи і інших життєво важливих систем організму дитини. Правильне харчування з народження –це запорука здоров'я і в дорослому житті.

Читайте також

Вгору