Як зберігати грудне молоко

Як зберігати грудне молоко

5 хвилин
3474
Avatar

Зберігати грудне молоко важливо, щоб малюк отримував оптимальне для нього харчування, коли мама не може дати йому груди. Наприклад, вийшла на роботу, змушена виїхати на час або пройти курс лікування. Як і скільки можна зберігати грудне молоко, залежить від способу створення молочного запасу.

Вибираємо ємність


Зціджене молоко рекомендується зберігати в чистій посудині, переважно – в стерилізованій, яка щільно закривається. Матеріал підходить будь-який – ні скло, ні пластик на смакові якості і харчові переваги грудного молока істотного впливу не чинять1. Головне – зручність. Охолоджене молоко можна тримати і в скляних пляшках, і в термостійких контейнерах із пластика, кришки яких легко міняти на насадки з соскою, а для заморозки краще використовувати спеціальні пакети.


При кімнатній температурі

Спосіб підходить мамам, які планують відлучитися з дому ненадовго. Скільки можна зберігати грудне молоко без холодильника, визначають температура в приміщенні і ступінь свіжості продукту. Умови зберігання свіжого зцідженого, інакше кажучи, нативного молока такі:

  • при +26…+32 градусів - 2-3 години,
  • при +22…+25 градусів — 4—6 години,
  • при +19…+21 градус — до 10 годин з моменту зціджування.

Молоко з морозилки, розморожене в холодильнику, при аналогічних умовах зберігається менше - до 1, 2 і 4 годин відповідн1.


В холодильнику

Якщо зберігати молоко планується кілька днів, краще холодильник. Варіант оптимальний для працюючих мам, які хочуть зберегти грудне вигодовування. Якщо дозволяє кількість зцідженого вранці молока, розділіть його на порції. Одну можна залишити в приміщенні, а залишок прибрати до холодильника. При температурі 0...+4 градуси в добре закритій тарі грудне нативне молоко можна зберігати до 8 днів, розморожене – біля доби1.


заморозка

Замороження – спосіб зберегти молоко надовго, тобто створити індивідуальний банк грудного молока. Він виручить в непередбачених ситуаціях. Наприклад, мамі необхідно лікування препаратами, несумісними з грудним вигодовуванням, або вона змушена розлучитися з малюком на кілька днів. Для заморожування молока краще використовувати спеціальні пакети або контейнери. Пакети займають небагато місця, зроблені зі щільного матеріалу і продаються стерильними. Їх легко запечатати.

Не варто наповнювати ємності повністю: замерзаючи, рідина розширюється. Найзручніше порційне заповнення тари - не доведеться виливати залишки. Щоб зафіксувати «вік» молока, використовуйте стікери. На них вказують дату і час зціджування, щоб легко визначати термін зберігання.


Важливо: дослідження показали, що охолоджене, правильно заморожене, розморожене і підігріте грудне молоко повністю зберігає корисні властивості. Якщо у мами немає можливості дати груди, для крихти зціджене молоко краще суміші2.


Скільки можна зберігати грудне молоко в морозилці, залежить від її типу.

— В морозильній камері холодильника старого зразка з одними дверцятами при температурі до -15 градусів - до 2 тижнів;

— У камері сучасного дводверного холодильника при температурі приблизно -18 градусів - 3-6 місяців;

— В морозильній окремо розташованій камері глибокої заморозки при температурі приблизно -20 градусів - 6-12 місяців1.

Для правильної заморозки молока дотримуйтесь принципу поступового охолодження. Спочатку охолодіть його до температури в приміщенні, потім в холодильнику і тільки після цього помістіть в морозилку до задньої стінки, щоб уникнути перепадів температури при відкриванні дверцят. Розморожувати молоко рекомендується у зворотному порядку.


Загальні правила
  1. Перед зціджуванням обов'язково вимийте руки.
  2. Мінімізуйте контакт свіжого зцідженого молока з навколишнім середовищем, щоб уникнути розмноження патогенної мікрофлори. Відразу після зціджування помістіть молоко в стерильні герметичні ємності.
  3. На ємностях для тривалого зберігання вказуйте дату і час зціджування. Використовуйте спочатку молоко з більш раннім терміном зціджування.
  4. Розморожене молоко повторному заморожуванню не підлягає.
  5. Розморожувати молоко рекомендується поступово, щоб зберегти його харчову цінність. Спочатку його «переводять» з морозильника в холодильник, потім дають зігрітися до кімнатної температури і тільки після цього підігрівають перед годуванням.
  6. Не підігрівати розморожене молоко в мікрохвильовій печі або на плиті. Для цього підійде струмінь теплої води, водяна баня або спеціальні прилади.
  7. Підігріте молоко зберігати не рекомендується.


Зберігати грудне молоко за правилами нескладно. Поєднуючи варіанти зберігання і дотримуючись правил, мама може бути впевнена, що її малюк отримає найкорисніше харчування в будь-який непередбаченої ситуації.

Читайте також

Вгору