Як змінюються випорожнення дитини від народження до року

Як змінюються випорожнення дитини від народження до року

5 хвилин
49016
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Розповідаємо, як змінюються випорожнення дитини від народження до року на грудному молоці або дитячій суміші та як за кольором і регулярністю випорожнення дізнатися, здоровий чи хворий малюк. У статті - пам'ятка батькам і поради лікаря-педіатра і дитячого пульмонолога Катерини Олександрівни Яновської.

— Катерино Олександрівно, про що говорить кал немовляти?

— Це тема цікава і наболіла. Я, як педіатр, часто стикаюся з тим, що батьки не розуміють особливостей випорожнень дітей до року, не розрізняють норму і патологію. Причому, незалежно від того, знаходиться дитина на грудному чи штучному вигодовуванні.

Випорожнення у немовляти дуже мінливі, оскільки в перший рік йде становлення травної системи. Часто батьки не те що приймають патологію за норму - навпаки, норма сприймається, як щось нехороше, в тому числі рідкі випорожнення у новонародженого. Це призводить до гіпердіагностики і гіперлікування з боку батьків і лікарів.


Які нормальні випорожнення у немовля
Нормальні випорожнення у немовля на грудному вигодовуванні
  • Грудне молоко засвоюється практично повністю, тому випорожнень може не бути до 7 днів. Випорожнення жовті, водянисті.
  • Зі зміною харчування, дозріванням частин травного тракту до року характер випорожнень змінюється.
Нормальні випорожнення у немовля на штучному вигодовуванні
  • Суміш гірше засвоюється, тому випорожнення регулярні, густіші і темніші. Зелені випорожнення на штучному вигодовуванні може бути варіантом норми.
  • Частота в нормі до 2-3 разів на день; головне, щоб не було слизу і інших симптомів кишкової інфекції.

— При повному або частковому переході з грудного молока на суміш можуть бути запори, тобто випорожнення стають щільнішими, не такими жовтими і частими, як на грудному вигодовуванні, іноді з неперетравленими грудочками.

На прикормі, випорожнення починають бути схожими на «дорослі»: вони більш оформлені і щільні, темніші за кольором. Випорожнення можуть бути з неперетравленими частинками їжі, з чим дитина поступово починає справлятися.


— Як по випорожненням дізнатися, що дитина нездужає?

— Зміни випорожнень різноманітні. І в багатьох випадках потрібно звернутися до свого педіатра для консультації. Давайте розберемо, від чого залежить стан випорожнень, які хвороби можуть вплинути на його характеристики.

Рясний і частий пронос у немовля
Якщо до рідких випорожнень приєднується зелень, слиз, неприємний запах, підвищується температура, виникає блювота - це може бути кишкова інфекція з несприятливим перебігом на тлі швидкого зневоднення.
Випорожнення з вкрапленнями жиру, який залишає сальні сліди
Це ознака захворювань печінки і жовчовивідних шляхів. Зверніться до педіатра!
Слиз в випорожненнях у немовля на прикорму
Слизова кишківника не справляється з новим продуктом, але при цьому виключена кишкова інфекція.
Яскраво-зелені пінисті випорожнення у немовля
Може бути ознакою лактазной недостатності.
Білі, сірі випорожнення у немовля
Можливі проблеми з боку жовчовивідних шляхів, печінки.
Чорні випорожнення у немовля
Слідство прийому препаратів заліза, недостатності харчування. Обов'язково потрібно виключити кровотечу з шлунково-кишкового тракту.
Кров в калі немовляти

Можлива при ураженні слизової кишечника через алергію, а також при тривалому запорі, хворобі Крона, неспецифічному виразковому коліті.

Тріщинка в задньому проході - найсприятливіша ситуація з можливих, але і її треба відстежити: кал нестерильний, і відкрита ранка може призвести до негативних наслідків.

Кислий запах випорожнень немовляти
Може бути проявом інфекції, лактазної недостатності.

— Крім віку і здоров'я, випорожнення дитини залежить від її особистого раціону. Наприклад, прикорм важливо поступово розширювати кількісно і якісно. Навіть овочі не вводять разом: спочатку пробують кабачок, потім додають кольорову капусту і так далі. Так само вводять каші та інші продукти прикорму. Це дозволяє відстежити загальну реакцію дитини, уникнути блювоти, алергії та інших нездужань.

— Розкажіть, будь ласка, докладніше про частоту випорожнення в перший рік життя.

— Частота випорожнення змінюється нерідко. Запор у немовля - дуже дискутабельне запитання. Одні фахівці вважають дефекацію раз в три дні патологією і рекомендують прагнути до випорожнення один раз в день. Інша група фахівців вважає рідкі випорожнення абсолютною нормою, якщо дитині комфортно, і називає запором стан, коли у немовляти тверді випорожнення, роздутий животик і виражене занепокоєння.


— Педіатри рекомендують акуратно ставитися до народних засобів в лікуванні проблем травлення. Чому?

— До народної медицини в дитячому віці бажано взагалі не звертатися. З приводу кропової води не можу сказати нічого доброго і нічого поганого. Все інше - це втручання. Наприклад, раннє введення кислого соку призводить до запальних реакцій з боку шлунково-кишкового тракту, що непросто піддається відновленню. Тому введення прикорму повинно відповідати графіку або трохи відрізнятися від нього на розсуд лікуючого лікаря і нікого іншого.


— Катерино Олександрівно, ми з Вами обговорили, що, в порівнянні з грудним молоком, засвоєння сумішей в деякій мірі ускладнене. А які компоненти дитячої суміші сприяють нормалізації дитячого травлення?

— У сумішей на козиному молоці краща засвоюваність, ніж у сумішей на коров'ячому молоці. Це можна сказати і про суміші МАМАКО® Premium на козиному молоці. Крім того, це харчування містить пробіотики-біфідобактерії і ДОС-пребіотики, що сприяє більш регулярним випорожненням у дітей на штучному вигодовуванні і тому, що він буде максимально наближений до випорожнень немовлят на грудному вигодовуванні.



Дитячі випорожнення змінюється так само швидко, як швидко зростає і розвивається організм дитини. Це хороший критерій стану його здоров'я. Надумані діагнози, гіпердіагностика та самолікування вкрай небажані. Тому батькам потрібно вміти відслідковувати особливості дитячого випорожнення, а лікарям - бути підкованими в цьому питанні і правильно оцінювати зміни.

Читайте також

Вгору