Як відрізнити алергію від інших хвороб

Як відрізнити алергію від інших хвороб

7 хвилин
5121
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Дерматити, мілії і харчова алергія у немовляти мають схожі симптоми, але все ж це різні захворювання. Як визначити харчову алергію, на які продукти найчастіше бувають реакції до року і коли вони проходять, дізнаємося у лікаря-педіатра і дитячого пульмонолога Катерини Олександрівни Яновської.

— Катерино Олександрівно, чому розвивається харчова алергія у немовляти?

— Основна причина всіх алергічних реакцій - спадковість, тобто схильність до алергії передається у спадок. А ось її прояв і симптоми залежать від навколишнього середовища і харчування, яке малюк отримує до року.

Алергія у дитини діагностується:
  • в 25% всіх випадків, якщо є алергія у одного з батьків;
  • в 50—80% всіх випадків, якщо є алергія у обох батьків.

Вигодовування дітей до року і прояв алергічних реакцій

Харчова алергія при грудному вигодовуванні
  • У дітей з атопічним дерматитом має місце алергічний генез. І, як правило, він пов'язаний з білками коров'ячого молока.
  • Мамі, що годує лікарі радять зменшити кількість споживання тваринних молочних білків: виключити незбиране молоко і надмірне споживання коров'ячого білка з іншими продуктами. У більшості випадків дозволений ферментований молочний білок. Однак, дослідження достовірно не підтвердили ефективність цих обмежень.
Харчова алергія при штучному вигодовуванні
  • Дитячі суміші переважно вироблені на основі коров'ячого або козиного молока. Але, як правило, алергія розвивається до білків коров'ячого молока.
  • Для профілактики алергії, лікарі вибирають гіпоалергенні суміші, в яких білок розщеплений частково. У важких випадках призначають суміш з розщепленням молочного білка до амінокислот, щоб забезпечити здорове зростання і розвиток дитини з важкою формою алергії на коров'ячий білок.

Залежність алергічних реакцій від харчування є, але не така пряма, як вважали багато років. При цьому годуючих мам тотально обмежували у вживанні їжі або ж переводили дитину з грудного молока на суміш, думаючи, що від цього покращиться стан її шкіри.


— Як проявляється харчова алергія у дітей до року?

— Харчовий аллергоз у немовлят може бути виражений сильно або помірно. Шкірні прояви харчової алергії у немовлят:

  • рясна висипка по всьому тілу;
  • висипання на згинальних поверхнях рук і ніг;
  • молочні струпи на щічках;
  • почервоніння щік аж до ерозії;
  • себорейні скоринки на голові (гнейс).

Міліі у новонароджених і пелюшковий дерматит потрібно диференціювати з харчовою алергією, оскільки часто при висипаннях на обличчі і стійкому подразненні шкіри під підгузком є і алергічна проблема.


— На які продукти у немовлят найчастіше буває харчова алергія?

— З народження і до року, це білки коров'ячого молока, тому так складно підібрати суміш. Причому у дітей з алергією до коров'ячих білків, як правило, є перехресна алергія до білків козиного молока.

Як лікар, раджу вважати, що діти до одного року спочатку схильні до аллергозу на білки коров'ячого молока. Третина випадків - це алергія в цілому, а частина цих випадків - реакція на коров'ячі білки. Також невеликий відсоток дітей має алергічні реакції на інші продукти: є питання з введенням прикорму. Тому нюанси харчування своєї дитини краще завжди обговорювати з педіатром.


— Як довго проходить харчова алергія у немовлят? Чи потрібно її лікувати?

— Яскравий харчовий аллергоз повинен знаходитися під контролем лікарів. На цьому будуватиметься подальший прогноз.

Скільки триває алергія у дитини

  • Для дітей-алергіків прогноз щодо вживання молока несприятливий. Рідко, але зустрічаються анафілактичні реакції на молоко і в 10, і в 15 років.
  • Але на всі молочні білки є і транзиторні реакції. Зазвичай після 1 року (особливо, якщо з прикормом давати в невеликій кількості молочні каші) діти стабілізуються і надалі нормально «спілкуються» з білками коров'ячого молока і споживають молочні продукти.

— Як визначити, що у дитини харчова алергія на коров'яче молоко, а не просто харчова непереносимість?

— Непереносимість молока, або, правильніше, непереносимість лактози (молочного цукру), і алергія до білків коров'ячого молока - два різних стани.

Як проходить захворювання

Непереносимість лактози частіше проявляється шлунково-кишковими синдромами, недобором ваги, відрижками, проблемами з випорожненнями. Алергія до білків коров'ячого молока може мати шлунково-кишкові симптоми, але шкірні прояви - основні. І, на жаль, можливі реакції негайного типу - анафілактичний шок, кропив'янка, набряк Квінке та набряк гортані.

— Відсутність правильного діагнозу може позначитися на здоров'ї дитини в майбутньому. Якщо не боротися з харчовою алергією в грудному віці, пізніше відбувається атопічний марш, коли алергія переходить зі шкіри на дихальні шляхи і вже розвиваються алергічні риніти і бронхіальна астма. Крім того, лікарі завжди насторожі, побоюючись алергічних реакцій негайного типу, що можуть мати небезпечні наслідки.


— Чи може харчова алергія бути накопичувальною?

— З власного досвіду і з літературних джерел можу сказати, що, зіткнувшись зі стійкими алергічними реакціями у дитини, батькам досить складно вводити прикорм. І якщо вони сумніваються, чи є у дитини алергія на продукт, можна його давати в невеликих кількостях раз в три дні. За цей час організм може вивести потенційний алерген і надалі почне правильно з ним контактувати. Якби дитина одержувала цей продукт всі три дні, то у неї виник би сильний аллергоз.


— Існує поняття псевдоаллергії: чим вона відрізняється від істинної харчової алергії?

— Це складне питання. Атопічна реакція може бути віднесена до помилкової алергії, оскільки вона пов'язана з генетичною особливістю шкірних покривів. І дуже часто дітям-атопікам приписують алергію, хоча в більшості випадків її немає.

Те ж саме можна сказати про міліі в 1-3 місяці, коли дитина «цвіте». Як правило, це рясні прищики на обличчі, іноді по всьому тілу. І їх часто плутають з алергічними.


— Чи можуть батьки в домашніх умовах розібратися в тому, яка у дитини алергія?

— Харчову алергію з шкірним синдромом можна переплутати з контактним дерматитом, який розвивається під впливом на шкіру алергену. Це може бути синтетичний одяг, пральний порошок, покриття на ліжечку. До контактних дерматитів відноситься і пелюшковий дерматит з частою індивідуальною реакцією на підгузок.


— Яка профілактика допомагає уникнути харчової алергії?

— Грудне вигодовування - основний метод профілактики, так як грудне молоко захищає дитину від багатьох захворювань, і від алергії в тому числі. Але якщо у мами немає можливості годувати грудьми, тут вже стоїть питання про необхідність введення суміші. За рекомендацією педіатра можна почати з гіпоалергенної суміші або з суміші на козиному молоці, в тому числі з лінійки MAMAKO® Premium.


Алергічними реакціями у маленьких дітей займаються лікарі в усьому світі. З кожним роком зростає кількість звертань з алергічних проявів, і є тенденція до зміни в спостереженні таких дітей. Якщо ще 15 років тому їм давали соєві суміші, то зараз це харчування не рекомендується. Тому хотілося б, щоб батьки звертали на дітей з алергією більше уваги, а лікарі використовували досягнення молекулярної алергодіагностики і правильно вели маленьких пацієнтів по міжнародним протоколам. Тоді від лікування буде ефект, а якість життя дитини-алергіка не постраждає.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору