Як заспокоїти малюка: причини, симптоми, лікування колік

Як заспокоїти малюка: причини, симптоми, лікування колік

7 хвилин
9784
Avatar

Для того щоб зрозуміти, як лікувати коліки у дитини, необхідно визначити особливості плачу і симптоми, які його супроводжують. Дитячі лікарі називають кілька можливих причин колік і пропонують відповідну їм терапію. Тому при появі занепокоєння, викликаного станом животика, завжди важлива консультація з педіатром.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЩО У ДИТИНИ КОЛІКИ


Як визначити коліки

Кишкові коліки у дітей – типова захисна реакція цілком здорових малюків на подразники в кишківнику, такі як зайві газики, утворення яких пов'язують з незрілістю травної системи і мікробіоти, зі знайомством з новою їжею після народження.

Напади колік проявляються такими симптомами:

  • щодня і раптово виникає плач;
  • хворобливий плач і крик три години поспіль;
  • метеоризм і помітно кругленький твердий животик;
  • притиснення ніжок до тулуба;
  • стиснення ручок в кулачки;
  • червоний, майже фіолетовий колір шкіри.


Коли починаються коліки у новонародженої дитини

Коліки пов'язані з фізіологією новонароджених. За спостереженнями, коліки частіше починаються на 2-6 тижні життя і зникають самі по собі ближче до 3 місяців. В сучасній педіатрії цей час ще називають періодом фіолетового плачу. Деякі прояви колік можуть виникнути у відповідь на введення прикорму, але це рідкість.

Коліки бувають у більшості дітей незалежно від способу народження, вигодовування грудним молоком або молочними сумішами, пори року за вікном. У них немає нічого особливого і тим більше поганого, крім неприємних відчуттів, які турбують дитину. При цьому вона швидко заспокоюється, коли відходять гази або вдається покакати, а в цілому добре їсть і набирає вагу.


Якщо картина інша, то не коліки будуть причиною порушення дитячої поведінки. Так, плач може бути викликаний підвищеним внутрішньочерепним тиском, патологічними захворюваннями органів травлення. Що не так в організмі дитини, які існують проблеми, має прозвучати в педіатричному кабінеті на прийомі у лікаря, а не на сімейній раді.



ПРИЧИНИ КОЛІК У НОВОНАРОДЖЕНИХ НА ГРУДНОМУ І ШТУЧНОМУ ВИГОДОВУВАННІ


Оскільки коліки фізіологічні і характерні для першого триместру життя дитини, можна розглянути ряд факторів, що провокують цей стан. Узагальнимо їх в три великі групи.


I група. Особливості травлення новонароджених

Незріла підшлункова залоза ще не здатна виробляти в необхідній кількості ферменти для переробки грудного молока або молочної суміші.

Наприклад,

  • Коли не вистачає ферменту лактази, який допомагає засвоювати молочний вуглевод лактозу, розвивається лактазная недостатність. Непереносимість лактози призводить до підвищеного газоутворення і колік. Як тільки підшлункова залоза підросте, її ферментативна активність нормалізується, і лактазна недостатність пройде, а разом з нею зникнуть і коліки.


II група. Харчові аспекти грудного та штучного вигодовування

Існує мамина прикмета: якщо у дитини висипання на щічках – значить, вона щось не те з'їла. Часто немовлята не переносять білки коров'ячого молока, не засвоюючи їх, що призводить до болю в маленьких животиках.

Наприклад,

  • Реакція на грудне молоко. Звідки вона на грудному вигодовуванні? Від мами, що годує або навіть від тата. Якщо хтось із членів сім'ї страждає алергією, то немовля потрапляє в групу ризику по розвитку алергічних реакцій. Алерген – білок коров'ячого молока – може потрапити в організм немовляти разом з грудним молоком, а в грудне молоко – з молочних продуктів, які їсть мама.

Звичайно, лікарі активно допомагають мамам і малюкам впоратися з харчовою непереносимістю. І суть лікування – це безмолочна дієта для мами з обмеженням або повним виключенням молочних продуктів.

Продукти, що викликають метеоризм – капуста, горох, квасоля, газовані напої – можуть привести до підвищеного газоутворення у мами, але на виникнення колік у дитини вони не вплинуть.

  • Реакція на молочну суміш. Якщо малюк занадто активно реагує на суміш – висипаннями на шкірі, проблемним стільцем, – то, можливо, вона йому не підходить. Звичайно, все залежить від вихідної причини кишкового розладу. Коли причина в молочних білках, лікарі підбирають лікувальну суміш з розщепленим білком, яку легше перетравлювати і засвоювати.


III група. Зовнішні фактори, що оточують немовлят

Періодичні коліки можуть бути пов'язані з неправильною технікою годування і психологічним станом мами і дитини.

Наприклад,

  • Якщо ви годуєте грудьми. Діти, які неправильно захоплюють сосок або занадто жадібно смокчуть, разом зі смачним маминим молочком заковтують багато повітря, яке, потрапляючи у кишківник, продукує бульбашки газу і метеоризм. Позначається на ссанні і незручна поза мами або маляти. Важливо переглянути позу прикладання і спостерігати за поведінкою і диханням дитини на грудях.
  • Якщо ви годуєте з пляшечки. Повітря також може потрапляти в організм дитини, якщо соска не повністю заповнена сумішшю. З цією проблемою допомагають впоратися пляшечки, які мають антиколіковий клапан для захисту від повітря. Або ж можна стежити за нахилом пляшечки і подачею суміші в соску. Годування вашого малюка з пляшечки з невідповідною соскою також може привести до колік. Виправити захоплення допоможе зміна форми соски.
  • Психологічний настрій на годування. Спокій мами і малюка, тісний візуальний контакт і положення «шкіра до шкіри» створюють сприятливу затишну атмосферу. Годування тоді асоціюється з позитивними емоціями. У нервовому, стресовому, галасливому оточенні немовля може відчувати страх і дискомфорт, що сприяє аерофагії і кишковим спазмам.


Аерофагія – заковтування великої кількості повітря при годуванні. Через це малюк плаче після смоктання і ввечері, коли газиків накопичується дуже багато. Тому так важливо правильно прикладати малюка до грудей і годувати з пляшечки.



ЩО РОБИТИ ПРИ КОЛІКАХ У НОВОНАРОДЖЕНОЇ ДИТИНИ


Дієтотерапія на природному вигодовуванні

Про випадки, коли харчування годуючої мами стає причиною колІк у дитини, ми вже поговорили. Безмолочна дієта не означає жорсткого обмеження в інших продуктах. Щоб годувати грудьми і ростити здорового малюка, важливо харчуватися збалансовано і різноманітно.

Що їсти мамі при колІках у немовляти:

  • зелень і овочі;
  • фрукти і ягоди;
  • круп'яні страви;
  • макаронні вироби;
  • дієтичне і червоне м'ясо (за винятком яловичини і телятини – це той же коров'ячий білок);
  • яйця;
  • рибу;
  • горіхи і сухофрукти;
  • рослинні масла і т. д.


Якщо у старших дітей була або є алергія, то при вигодовуванні молодшого грудним молоком треба тримати руку на пульсі і відстежувати свій раціон на наявність потенційних алергенів – перш за все, білка коров'ячого молока.


Дитячі суміші дитині при коліках

Вид лікувально-профілактичної або лікувальної суміші визначається лікарем після діагностики стану дитини та оцінки інтенсивності прояви колік. Головне завдання – допомогти травленню немовляти.

Чи можна давати суміші на козиному молоці при коліках? Для профілактики алергії здоровим дітям і дітям, які належать до групи ризику, суміш на козячому молоці дозволена. Вона не належить до лікувального харчування, але знижує ризики алергічних реакцій на молочний білок.


Профілактувати проблеми з животиком, в тому числі коліки, може суміш на козиному молоці для комфортного травлення, наприклад, МАМАКО® Premium. Гіпоалергенні, безлактозні і інші спеціалізовані суміші призначаються дитячим лікарем для лікування дітей з розладами шлунково-кишкового тракту.


Ліки – що дати новонародженій дитині від колік

Фармація ще не запропонувала ліки від колік – інакше мами і педіатри давно забули б про них. Однак, за допомогою деяких фармпрепаратів можна зменшити неприємні прояви колік. Наприклад, краплі симетикону розганяють великі бульбашки газів, перетворюючи їх в більш дрібні, що знімає здуття. Пробіотичні засоби позитивно позначаються на мікрофлорі, що також може сприяти зменшенню вираженості колік і тривалості плачу. Звичайно, в аптеку слід йти тільки після консультації з лікарем.


Народні засоби – як допомогти дитині при коліках в животі

Ставлення до народних засобів полегшення кишкових колік і допомоги в відходженні газів серед фахівців різниться. Тому, перед їх використанням, краще поговорити з педіатром вашого малюка. Всі дітки різні, причини колік численні, так що і народні методи на всіх діють по-різному.


Як заспокоїти дитину при коліках і зменшити ризик кишкових спазмів:
  • потримати стовпчиком після годування, погладжуючи спинку, до відрижки повітря;
  • використовувати газовідвідну трубочку;
  • покласти теплу пелюшку на животик;
  • частіше викладати на животик до годування;
  • проводити «мамину гімнастику» – купання, перевдягання, погладжування, згинання-розгинання ніжок;
  • здійснювати масажні точкові дії навколо пупка;
  • відволікати від болю лагідним спілкуванням, пісенькою, яскравими брязкальцями.



Для діагностики дитячих колік і плачу не існує медичних аналізів. Вони можуть бути викликані різними причинами, в тому числі хворобами травної системи. Але не варто піднімати паніку без приводу і лікувати малюка від неіснуючих проблем. При невластивій для дитини поведінці краще завітати до педіатра, а взагалі що й як робити, залежить від інтенсивність плачу, супутніх симптомів. І завжди пам'ятайте, що болі в животі в перші місяці життя, як правило, фізіологічні, що дитина здорова і, цілком ймовірно, розпрощається з коліками через кілька місяців.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 міс. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору