— Навіщо заморожувати грудне молоко? І чи можна це робити повторно?
— Сучасні мами одночасно з навчанням, роботою, подорожами намагаються зберегти лактацію, що не може не радувати. Заморожування якраз допомагає в будь-який час давати малюкові дорогоцінне мамине молочко. Якщо жінка не перебуває постійно поруч з дитиною, а також якщо грудного молока залишається дуже багато після годування і малюк при цьому наїдається, рекомендовано заморожувати і зберігати зціджене грудне молоко.
— Чи втрачає заморожене молоко корисні властивості?
— Краща якість у свіжого зцідженого молока. Охолоджене не втрачає своїх поживних властивостей, але чим довше воно зберігається в замороженому вигляді, тим нижчий в ньому вміст вітамінів, жирів, антиоксидантів і корисних бактерій.
Скільки зберігається заморожене грудне молоко: термін придатності
до 2 тижнів в морозилці всередині холодильника при -15 °C |
до 3-6 місяців в морозильній камері при -18 °C |
до 6-12 місяців в морозильній камері при - 20 °C |
Температура зберігання повинна бути постійною, без перепадів, інакше грудне молоко може зіпсуватися.
— У продажу є різноманітні контейнери для заморозки і зберігання зцідженого грудного молока. Чи є більш економічні способи заморозки?
— Спеціальні ємності купувати необов'язково. Можна зберігати зціджене грудне молоко в пакетах і будь-якій термостійкій герметичній тарі після обов'язкової стерилізації. Але навіщо ускладнювати собі життя і додавати зайвої роботи, коли виробниками все зроблено для мами? Одноразові стерильні ємності набагато зручніші, і за ціною завжди є вибір.
У чому можна заморозити грудне молоко в морозилці: |
Що не підходить для зберігання зібраного молока: |
|
|
— Як правильно заморожувати грудне молоко?
— Заморожувати грудне молоко необхідно не пізніше 24 годин після зціджування невеликими порціями по 30-60 мл для зручності використання в подальшому.
- 1 крок: заповнити контейнер на ¾ об'єму або залишити порожнім на два сантиметри від верхнього краю, так як при заморожуванні обсяг молока буде збільшуватися.
- 2 крок: підписати дату і час зціджування. При зберіганні молока, отриманого з декількох зціджувань поспіль, підписують час отримання першої порції.
- 3 крок: охолодити молоко до +4…6 °C в холодильнику.
- 4 крок: заморозити і зберігати, враховуючи температуру в певному відсіку холодильника.
Термообробку грудного молока не проводять. Також слід уникати світлового впливу на заморожене і розморожене молоко, наприклад, прикриваючи його рушником. Світло може руйнувати вітаміни, впливає на властивості жирних кислот, особливо поліненасичених жирних кислот.
Зберігати можна молоко, зціджене руками і молоковідсмоктувачем. Найголовніше - все повинно бути чистим: від рук людини, яка займається заморожуванням або розморожуванням харчування (найчастіше це мама), до робочого місця і посуду, а також холодильника, де повинні дотримуватися всіх умов підтримки температурних норм.
— Який процес підготовки молока для годування? Чому молоко не можна гріти в мікрохвильовці?
— Заморожене молоко потрібно поставити в основну камеру холодильника до повного відтавання. Розморожувати його слід нешвидко, з розрахунком приблизно 2-3 години для 100-200 мл. Щоб молоко не зіпсувалося, його потрібно використовувати протягом 2 годин зберігання при кімнатній температурі або не пізніше 24 годин зберігання в основній камері холодильника.
Перед використанням молоко підігрівають до +37 °C:
- з використанням водяної бані;
- в приладі, що підігріває дитяче харчування;
- під струменем теплої води (для невеликих обсягів).
Для рівномірності температури продукт акуратно перемішують, не струшуючи. Мікрохвильовку використовувати для розморожування і нагрівання грудного молока не можна категорично. Нерівномірний розігрів може привести до опіків у дитини, а в деяких випадках - змінити склад молока.
— Чому молоко для годування повинно бути теплим - дитина не захоче пити холодне?
— Температура молока нижче +32 °C викликає більш повільне випорожнення шлунку. Смак грудного молока може змінитися при порушенні правил заморозки, зберігання або відтавання, і це не сподобається малюкові. Також молоко, яке довго стояло в холодильнику, може увібрати в себе запах сусідніх продуктів. Тому при найменших підозрах на зіпсованість, зміну властивостей або інфікованість продукту краще його не використовувати.
— Що робити, якщо у мами мало молока при зціджуванні?
— В першу чергу потрібно всіма силами постаратися налагодити грудне вигодовування. Якщо молока настільки багато, що і дитині вистачає, і залишається в грудях, то краще його зцідити і заморозити. Але слід пам'ятати: чим більше мама зціджує, тим більше молока буде прибувати.
При відсутності замороженого молока і неможливості годувати грудьми з яких-небудь причин дитину догодовують молочною сумішшю, рекомендованою лікарем. У таких випадках відмінно підходить і суміш МАМАКО® Premium на козиному молоці. Вона легко засвоюється, сприяє формуванню м'якого стільця, подібного стільцю дітей на грудному вигодовуванні, і містить всі необхідні поживні речовини для розвитку дитини.