Як заморозити зціджене грудне молоко

Як заморозити зціджене грудне молоко

5 хвилин
8829
Avatar

Час зберігання грудного молока залежить від правильного заморожування і температури зберігання. І важливо знати не тільки як заморозити грудне молоко, але і як повернути його в рідкий стан, коли воно буде потрібне для годування малюка. Розбираємося в умови заморожування, контейнери, терміни придатності та властивості зцідженого молока.

— Навіщо заморожувати грудне молоко? І чи можна це робити повторно?

— Сучасні мами одночасно з навчанням, роботою, подорожами намагаються зберегти лактацію, що не може не радувати. Заморожування якраз допомагає в будь-який час давати малюкові дорогоцінне мамине молочко. Якщо жінка не перебуває постійно поруч з дитиною, а також якщо грудного молока залишається дуже багато після годування і малюк при цьому наїдається, рекомендовано заморожувати і зберігати зціджене грудне молоко.

— Чи втрачає заморожене молоко корисні властивості?

— Краща якість у свіжого зцідженого молока. Охолоджене не втрачає своїх поживних властивостей, але чим довше воно зберігається в замороженому вигляді, тим нижчий в ньому вміст вітамінів, жирів, антиоксидантів і корисних бактерій.


Скільки зберігається заморожене грудне молоко: термін придатності
до 2 тижнів в морозилці всередині холодильника при -15 °C
до 3-6 місяців в морозильній камері при -18 °C
до 6-12 місяців в морозильній камері при - 20 °C

Температура зберігання повинна бути постійною, без перепадів, інакше грудне молоко може зіпсуватися.


— У продажу є різноманітні контейнери для заморозки і зберігання зцідженого грудного молока. Чи є більш економічні способи заморозки?

— Спеціальні ємності купувати необов'язково. Можна зберігати зціджене грудне молоко в пакетах і будь-якій термостійкій герметичній тарі після обов'язкової стерилізації. Але навіщо ускладнювати собі життя і додавати зайвої роботи, коли виробниками все зроблено для мами? Одноразові стерильні ємності набагато зручніші, і за ціною завжди є вибір.

У чому можна заморозити грудне молоко в морозилці:
Що не підходить для зберігання зібраного молока:
  • спеціалізовані контейнери, пакети для заморозки;
  • міцні мішечки, посуд для зберігання харчових продуктів;
  • баночки з-під дитячого харчування;
  • ємності для збору біоматеріалу.
  • нестерильна тара;
  • посуд, який може деформуватися, тріснути.

— Як правильно заморожувати грудне молоко?

— Заморожувати грудне молоко необхідно не пізніше 24 годин після зціджування невеликими порціями по 30-60 мл для зручності використання в подальшому.

  • 1 крок: заповнити контейнер на ¾ об'єму або залишити порожнім на два сантиметри від верхнього краю, так як при заморожуванні обсяг молока буде збільшуватися.
  • 2 крок: підписати дату і час зціджування. При зберіганні молока, отриманого з декількох зціджувань поспіль, підписують час отримання першої порції.
  • 3 крок: охолодити молоко до +4…6 °C в холодильнику.
  • 4 крок: заморозити і зберігати, враховуючи температуру в певному відсіку холодильника.

Термообробку грудного молока не проводять. Також слід уникати світлового впливу на заморожене і розморожене молоко, наприклад, прикриваючи його рушником. Світло може руйнувати вітаміни, впливає на властивості жирних кислот, особливо поліненасичених жирних кислот.


Зберігати можна молоко, зціджене руками і молоковідсмоктувачем. Найголовніше - все повинно бути чистим: від рук людини, яка займається заморожуванням або розморожуванням харчування (найчастіше це мама), до робочого місця і посуду, а також холодильника, де повинні дотримуватися всіх умов підтримки температурних норм.


— Який процес підготовки молока для годування? Чому молоко не можна гріти в мікрохвильовці?

— Заморожене молоко потрібно поставити в основну камеру холодильника до повного відтавання. Розморожувати його слід нешвидко, з розрахунком приблизно 2-3 години для 100-200 мл. Щоб молоко не зіпсувалося, його потрібно використовувати протягом 2 годин зберігання при кімнатній температурі або не пізніше 24 годин зберігання в основній камері холодильника.

Перед використанням молоко підігрівають до +37 °C:

  • з використанням водяної бані;
  • в приладі, що підігріває дитяче харчування;
  • під струменем теплої води (для невеликих обсягів).

Для рівномірності температури продукт акуратно перемішують, не струшуючи. Мікрохвильовку використовувати для розморожування і нагрівання грудного молока не можна категорично. Нерівномірний розігрів може привести до опіків у дитини, а в деяких випадках - змінити склад молока.


— Чому молоко для годування повинно бути теплим - дитина не захоче пити холодне?

— Температура молока нижче +32 °C викликає більш повільне випорожнення шлунку. Смак грудного молока може змінитися при порушенні правил заморозки, зберігання або відтавання, і це не сподобається малюкові. Також молоко, яке довго стояло в холодильнику, може увібрати в себе запах сусідніх продуктів. Тому при найменших підозрах на зіпсованість, зміну властивостей або інфікованість продукту краще його не використовувати.


— Що робити, якщо у мами мало молока при зціджуванні?

— В першу чергу потрібно всіма силами постаратися налагодити грудне вигодовування. Якщо молока настільки багато, що і дитині вистачає, і залишається в грудях, то краще його зцідити і заморозити. Але слід пам'ятати: чим більше мама зціджує, тим більше молока буде прибувати.

При відсутності замороженого молока і неможливості годувати грудьми з яких-небудь причин дитину догодовують молочною сумішшю, рекомендованою лікарем. У таких випадках відмінно підходить і суміш МАМАКО® Premium на козиному молоці. Вона легко засвоюється, сприяє формуванню м'якого стільця, подібного стільцю дітей на грудному вигодовуванні, і містить всі необхідні поживні речовини для розвитку дитини.



Дотримуючись нескладних правил заморожування, зберігання і поступового розморожування, можна зберегти корисні властивості грудного молока. Завдяки цьому, навіть не дивлячись на активність сучасних мам, діти завжди можуть отримувати дорогоцінне молоко.

Читайте також

Вгору