Коліки у новонародженого: як допомогти

Коліки у новонародженого: як допомогти

7 хвилин
6145
Avatar

Що допоможе при колІках? Ні лікарі, ні батьки не дадуть на це питання однаковоЇ відповіді. КолІки у дитини в перші місяці життя виникають з багатьох причин, і допомогти при них можна по-різному. Обговорили чинники, що впливають на виникнення і посилення дитячих колік, і прийшли до висновків, що робити під час болів в животику у малюка.

КОЛІКИ ЩОДНЯ


— Коліки у немовляти: що це таке, чому вони з'являються?

— Коліки - це різкі приступоподібні болі, частіше виникають у вечірній час. Вони супроводжуються занепокоєнням, гучним криком дитини, якого мама не може заспокоїти, - здається, що не допомагає взагалі нічого.


— Чому і коли починаються коліки у новонародженої дитини?

— Коліки у немовляти з'являються приблизно після третього тижня життя і тривають до 4-5 місяців. Приступ частіше виникає у вечірні години. Причин колік дуже-дуже багато, і вчені не можуть дати вичерпну відповідь на питання, чому вони виникають. Все індивідуально.


Коліки у немовлят: причини
Ступінь доношеності
У недоношених дітей через незрілість кишківника та нервової системи ризик розвитку колік набагато вищий, ніж у доношених.
Незрілість організму після народження
Травна і ферментивна системи дозрівають приблизно до 3-4 місяця, а у деяких дітей і пізніше.
Порушення мікробіценозу кишківника, лактозна недостатність можуть поглибити проблему колік.
Становлення нервової системи має свої часові рамки – вона формується приблизно до чотирьох місяців життя дитини.
Вид вигодовування
У немовлят на штучному вигодовуванні коліки спостерігаються частіше, ніж у дітей на природному вигодовуванні.
Дитяче харчування
Грудне молоко: зв'язок колік з обмеженням газотвірного харчування в раціоні годуючої мами не підтверджений, а от непереносимість білка коров'ячого молока може спричинити біль у животику або посилити її.
Суміш: якість адаптованої молочної суміші буде впливати на коліки.
Прикорм, якщо кишківник й шлунок не готові перетравлювати важке харчування, то коліки можуть як з'явитись, так і посилитися.
Коли виключається білок коров'ячого молока, важкість колік у дитини знижується.
Додаткові фактори
Неправильне прикладання до грудей, невідповідна соска й пляшка провокують заковтування повітря, що може збільшити газоутворення в кишківнику.
Порушення харчування мами, режиму годування дитини під час переїзду або подорожі, стрес.

— Як зрозуміти, що у дитини коліки?

— Розпізнати коліки можна методом виключення, тому що інших клінічних проявів не буде. Ввечері на тлі повного здоров'я дитина починає різко кричати, підтискати ніжки. Коли напад проходить, малюк розслабляється і стає таким же, яким був до цього. При цьому дитина розвивається, як годиться, набирає вагу, активно смокче груди або пляшечку, засвоює харчування в потрібному обсязі і не відригує молоко, її стілець нормальний.

До лікаря слід звернутися:

  • коли підвищується температура тіла дитини;
  • коли харчування не засвоюється і дитина втрачає вагу;
  • якщо спостерігаються часті відрижки або вони відбуваються у великому обсязі;
  • якщо стілець рідкий або в стільці є кров;
  • якщо з'явилася домішка крові в відригнутому молоці.




Коліки у новонародженого: як допомогти


— Як позбутися від колік у новонароджених?

— Потрібно постаратися зробити все, щоб полегшити такий стан і допомогти малюкові пережити цей період, а також дочекатися, поки відбудеться дозрівання травної та нервової систем. Для мами важливі підтримка домашніх і терпіння.

  • Як заспокоїти дитину при коліках

— Полегшує стан малюка масаж животика за годинниковою стрілкою, викладання на живіт або «живіт до живота», як в перші дві години в пологовому залі, коли був контакт «шкіра з шкірою». Можна підібрати дитині ніжки до животика без силових навантажень. Поносити на ручках, притиснути до себе, погладити, сповити.

  • Як використовувати газовідвідну трубочку

— Газовідвідна трубочка допоможе відійти газам, після чого часто відбувається полегшення стану. Але її потрібно використовувати дуже акуратно, щоб не пошкодити слизову прямої кишки. Кінчик трубочки попередньо потрібно змастити маслом і вводити на 2 см, не більше. Вводиться тільки спеціальна трубочка - не потрібно застосовувати катетери, градусники для вимірювання температури тіла, мило.

  • Що дати новонародженій дитині від колік

— Не у всіх препаратів є доказова база. При коліках доведена позитивна роль lactobacillus reuteri (лактобактерії реутери). Це ефективний пробіотик при коліках у дітей.

  • Болить живіт від прикорму: що робити

— Якщо мама правильно вводить прикорм (по одному новому продукту починаючи з мінімальної дози) і бачить негативну реакцію дитини, варто припинити прийом продукту і проконсультуватися з лікарем.

МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.




ПРОФІЛАКТИКА КОЛІК У ДІТЕЙ


— Чи можна запобігти появі колІк?

— З медичної точки зору не можна. Правильно налагоджене грудне і штучне вигодовування полегшать стан дитини під час колІк. Для їх профілактики не дають будь-які ліки. У всіх препаратів є показання та протипоказання, тому самолікуванням займатися не потрібно, лікарські засоби приймають тільки за призначенням лікаря.


— Як дитячі суміші впливають на травлення малюка?

— Грудне молоко краще, ніж коров'яче або козине. Але козине молоко має перевагу перед коров'ячим на етапі перетравлення їжі в шлунку. Білки козиного молока легше і швидше перетравлюються, тому суміші з козиного молока можуть бути обрані при наявності зригувать, ризику виникнення алергії на білок коров'ячого молока. Вони допомагають полегшити стан при коліках, запорах. Так, наприклад, прийом суміші MAMAKO® Premium при коліках покращує травлення у дітей за рахунок добре перетравлюємого білка козиного молока.



Дитячі коліки виникають не у всіх дітей, але трапляються часто. Ця проблема мучить не тільки дитину, але і її батьків, які хочуть, але не знають, як їй допомогти. Сподіваюся, що викладена інформація допоможе полегшити стан малюка. Бажаю батькам набратися терпіння і сил, не призначати дитині самостійно зайві лікарські засоби, а дотримуватися порад лікаря. Зростайте здоровими!

Читайте також

Вгору