Нічні годування дитини при грудному і штучному вигодовуванні

Нічні годування дитини при грудному і штучному вигодовуванні

10 хвилин
85375
Avatar

Одна дитина часто їсть вночі, інша навіть не прокидається на годування. Що є важливішим у віці до року і старше -їсти або спати вночі?

— Чи потрібно годувати немовля вночі і чому?

— Нічні годування важливі як для дитини, так і для мами.

  • Підтримка тривалої лактації

    У нічний час відбувається найбільша секреція пролактину. Пролактин починає працювати у відповідь на смоктання грудей дитиною, потім виробляється молоко для наступного годування.

  • Задоволення харчової потреби

    Дитині не вистачає їжі на всю ніч через розмір її шлунку, і тому вона прокидається, вимагаючи частих годувань як на грудному, так і на штучному вигодовуванні.


— Коли можна прибирати нічні годування на ГВ і ШВ?

— Дитина на грудному або штучному вигодовуванні переростає біологічну потребу в нічному харчуванні приблизно до дев'яти місяців. Якщо вона прокидається в більш старшому віці, наприклад, після року, то, швидше за все, робить це за звичкою або в силу психологічних проблем. У цьому випадку важливо відкоригувати режим дня і денних годувань.

До якого віку нічні годування необхідні? Мінімум до дев'яти місяців. Після півроку вводять прикорм, і дитина протягом дня може харчуватися більш ситно, а вночі прокидатися один раз замість двох-трьох. Важливо, щоб до цього часу дитина набрала достатню вагу і добре їла вдень.


— Дитина не їсть вночі - чи потрібно будити новонародженого для годування?

— Якщо дитині від народження тиждень, в більшості випадків її потрібно будити, а якщо їй рік, вона уже в нормі може спати всю ніч. З немовлям важливо перевіряти: воно спить, тому що сите, або спить, тому що мляве і є неврологічні проблеми. І якщо мама спостерігає, що малюк систематично просипає годування, треба звернути увагу на його збільшення ваги, кратність сечовипускань і стільця, стан животика - і в разі проблем звернутися до лікаря.


Як годувати грудничка та дітей на штучному вигодовуванні вночі
  • Схема нічного годування - на вимогу.
  • Скільки разів годувати немовля вночі на ШВ і на ГВ — залежить від віку малюка. В середньому два-три рази (, якщо малюк повноцінно з'їдає вікову норму.
  • Чим годувати дитину вночі — молочною сумішшю, грудним молоком.

— Як відучити дитину від нічних годувань?

— Технік багато, і кожній дитині підходить щось своє. Когось потрібно покачати, когось ситно нагодувати. Але стресову ситуацію створювати не варто, важлива правильна організація сну. І в першу чергу потрібно зрозуміти, чому дитина не спить ночами: за звичкою, через голод або її щось турбує.

Малюк на штучному вигодовуванні відучується легше. Немовля частіше спить з мамою, і тут грає роль дитяча психологія: воно прокидається вночі, щоб відчути близькість мами і зрозуміти, що є у безпеці. Дитина може прокидатися і плакати, якщо ріжуться зубки або болить животик. Коли можна прибрати нічні годування на ГВ? Дивляться, як малюк заспокоюється без грудей: хвилину покапризував, заспокоївся і заснув - значить, йому не так уже й потрібна їжа.


Як м'яко піти від нічних годувань, коли не страждає ні мама, ні дитина
  • Перекладати дитину в ліжечко від мами на самостійний сон, коли малюк сонний, але ще не в глибокому сні, щоб звикав самостійно засинати;
  • Навіть якщо вночі дитина себе розбудить або прокинеться від зовнішніх чинників, вона точно так же сам спокійно засне. Не буде збудженого крику, занепокоєння, стресу.


Помилки батьків з нічними годуваннями
  • Вода замість їжі

    Дитину краще погодувати: вода просто займає об'єм шлунку і не дає поживних речовин. З хибним насиченням дитина не буде набирати вагу і отримає багато інших проблем.

  • Заколисування або соска замість їжі

    Якщо заколисувати голодну дитину, то колихати потрібно будете всю ніч, тому що поки не поїсть, вона не засне.

  • Ігнорування дитини

    Ігнорування крику з вечора до ранку, коли батьки не підходять до малюка зовсім, - повернення до стресу. Дитина буде збуджена, нервова, що негативно вплине на її психологічний розвиток.


— До яких проблем може привести відміна нічних годувань?

— Головний принцип - все повинно бути вчасно. Якщо однорічна дитина спить всю ніч і не просить їсти, значить, їй вистачає денного харчування. Якщо в два місяці привчати малюка спати всю ніч, його організм буде недоотримувати поживних речовин, а це вже відхилення від норми.


Перші дзвіночки для походу до лікаря:

  • низький набір ваги;
  • підвищена нервозність або постійна сонливість і знижена активність;
  • малий обсяг стільця або його кратність;
  • нечасте сечовипускання;
  • концентрована сеча темного кольору із запахом (ознака зневоднення).


  • Раннє завершення

    Несприятливо для гарної лактації. Якщо мама не планує відлучати дитину від грудей, нічні годування слід зберегти.

  • Пізнє завершення

    ВОЗ рекомендує годувати грудьми мінімум до двох років. В цьому нічого поганого немає, навпаки, між мамою і дитиною встановиться гарний зв'язок.


МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.




— Продукти для нічного перекусу мають значення?

Продукти даються на вибір батьків, але в будь-якому випадку це грудне молоко або молочна суміш, та ж сама, що і вдень. Овочеві або фруктові пюре неситні, дитина не буде спати всю ніч.

Хороший сон важливий для самих маленьких. Суміші дозволяють дитині трохи довше спати не прокидаючись, особливо якщо немає кольок, непереносимості лактози, алергії до білків коров'ячого молока, - тобто коли суміш підходить. І в цьому плані в порівнянні із сумішами з коров'ячого молока суміші з козиного молока показують кращу засвоюваність і переносимість, в тому числі адаптовані суміші без пальмової олії МАМАКО® Premium, вироблені з цільного козиного молока - джерела корисного молочного жиру. Такий склад харчування сприяє м'якому стільцю, подібному стільцю у дітей на грудному вигодовуванні.



Нічні годування дуже важливі і для дитини, і для мами незалежно від виду вигодовування. І якщо мама хоче годувати малюка грудьми як можна довше, нічні годування необхідні. Це і харчування малюка, і психологічний зв'язок з ним.

Читайте також

Вгору