Основні причини переходу на змішане вигодовування

Основні причини переходу на змішане вигодовування

7 хвилин
13150
Avatar

Змішане вигодовування - це комбінація годування материнським молоком і дитячою сумішшю. Чи шкодить воно дитині, в чому причини переходу на такий тип харчування, як правильно його організувати і знайти хорошу суміш.

— Чим змішане харчування новонародженого відрізняється від інших варіантів вигодовування?

— На змішаному вигодовуванні, після прикладання до грудей, немовля отримує докорм сумішшю, але її кількість не перевищує 50% від загального об'єму харчування, і вона дається без погодинного режиму, тобто на вимогу після грудей. Грудне вигодовування базується виключно на грудному молоці, штучне вигодовування - повністю на молочних сумішах.

— З яких причин дітей найчастіше переводять на змішане вигодовування?

— При комфортному грудному вигодовуванні виникає тандем мами і дитини. Зрозуміло, що якщо жінка з яких-небудь причин не може або не хоче годувати грудьми, не потрібно це робити через силу. Але все ж бажано всі зусилля спрямувати на вирішення проблеми, особливо в періоди становлення і «зникнення» молока.


Тимчасове зниження кількості грудного молока пов'язане з гормональною перебудовою і долається частішими і тривалішими прикладаннями дитини до грудей. Якщо це не допомагає, то спільно з консультантом по ГВ або педіатром потрібно шукати інші причини і рішення. Якщо відразу запропонувати малюкові суміш, можна зовсім втратити грудне молоко.



Перехід на змішане вигодовування: найчастіші причини. Способи збереження грудного вигодовування
Фізичний дискомфорт при годуванні грудьми
  • Неприємні відчуття виникають при неправильному прикладанні дитини до грудей. Рекомендується спробувати різні пози, звернутися за допомогою до консультанта по грудному вигодовуванню або педіатра.
Психологічні складності
  • Немає підтримки в сім'ї, від оточуючих, є складнощі з роботою. Бажано звернутися до психотерапевта, спробувати змінити ситуацію або ставлення до неї і направити всі сили на підтримку грудного вигодовування.
Гіпогалактія
  • Якщо безуспішно використані всі методи по налагодженню грудного вигодовування (часті прикладання до грудей, достатнє вживання води, збалансоване харчування, підтримання здорового психологічного стану), то перехід на догодовування буде хорошою альтернативою.
Проблеми з дитячим стільцем на ГВ
  • Порушення травлення вимагають пошуку рішень на прийомі у педіатра. На практиці такі проблеми часто долаються без скасування природного харчування.
Новонароджений не хоче брати груди
  • Коротка вуздечка не дозволяє дитині підняти язичок і правильно захопити сосок.
  • Плаский сосок у матері можна скорегувати методами «витягування», застосуванням силіконових накладок.
  • При нагрубанні або переповненні грудей можна зцідити трохи молока, щоб сосок пом'якшав і легше піддавався захопленню.

— «За» і «проти» змішаного вигодовування - що переважить? І які міфи існують навколо догодовування сумішшю?

— Багато батьків вважають, що із сумішами завжди чимало проблем: перегодовування, пронос, запор. Але не варто бути категоричними в судженнях.

  • Плюси догодовування: дитина сита, коли мама не може годувати виключно грудним молоком.
  • Мінуси догодовування: батькам додається робота по стерилізації посуду та приготуванню суміші. Але при правильній організації все легко налагоджується.

Чим шкідливі суміші для дітей і мам, що годують: помилки, стереотипи і варіанти дій
Може зникнути грудне молоко
  • Щоб молоко не зникло повністю, дитина повинна ссати груди. В крайньому випадку, потрібно зціджувати. Працює «правило споживчого попиту»: чим більше відтік молока, тим більше прибуває нове.
Змішане годування супроводжується важкими коліками, рідким стільцем
  • З правильно підібраною сумішшю проблем бути не повинно. Для першого знайомства з таким харчуванням краще віддати перевагу адаптованим формулами з пребіотичною і пробіотичною дією.
У дитини буде слабкий імунітет
  • Ранній початок грудного вигодовування може знизити ризик виникнення інфекцій шлунково-кишкового тракту, діабету, астми, ожиріння в майбутньому. Але грудне молоко не є альтернативою вакцинації, це не повний захист.
  • Виробники сумішей намагаються максимально наблизити свій продукт за складом до грудного молока. Хоча суміш і поступається грудному молоку за деякими параметрами, діти, які отримують суміш, розвиваються гармонійно.
Через забруднення навколишнього середовища краще ввести суміш
  • Жіночий організм продукує таке молоко, яке ідеально підходить дитині по всіх параметрах.
  • Звичайне середовище проживання жінки - не показник для скасування грудного вигодовування.
  • Дефіцитні стани коригуються харчуванням, прийомом препаратів, вітамінів після консультації з лікарем.

— Розкажіть, як правильно перейти на змішане вигодовування.

— Рекомендую підбирати суміш тільки з лікарем. Вона повинна бути високоадаптованою, мати сертифікати якості, відповідати віку дитини, його клінічним особливостям, якщо такі є.


Основні правила догодовування
  • Спочатку мама дає дитині груди і після її спустошення пропонує догодовування сумішшю.
  • Добова потреба в суміші визначається відповідно до віку дитини, загальний об'єм ділять на кількість годувань. Індивідуальні норми з урахуванням розвитку дитини може розрахувати педіатр, а разовий об'єм суміші допомагає визначити контрольне зважування.
  • Контролюють вагу, ріст і загальний стан немовляти як головні показники його розвитку.
  • Можна годувати дитину зцідженим молоком: при правильному зберіганні воно залишається тим же корисним грудним харчуванням.
  • Нічні годування не відрізняються від денних. Вночі відбувається найбільша секреція пролактину. Давайте малюкові в цей час смоктати груди, і молока вранці прийде більше.
  • Небажано поїти немовляти водою, якщо суміші в раціоні мало: грудне молоко більш ніж на 80% складається з води. Але певний вік дитини і пора року можуть бути підставами для введення в раціон води.


— Які помилки допускають батьки в організації догодовування сумішшю?

— Найчастіше батьки не роблять грудне вигодовування пріоритетом, скасовують нічні годування. Деякі мами дають на початку годування суміш, а потім пропонують груди - при цьому дитина наїдається з пляшечки і відмовляється від грудей. В цьому випадку відбувається зниження вироблення молока і надалі - перехід на штучне вигодовування.



Потрібно пам'ятати, що змішане вигодовування передбачає догодовування сумішшю, але в пріоритеті залишається грудне молоко. Після консультації педіатра, прийшовши до такого рішення, мама може сміливо вводити суміш - це ніяк не зашкодить розвитку і імунітету малюка. Краще для початку спробувати козину суміш, так як вона більше схожа на мамине молоко і легше засвоюється немовлям. Як догодовування при змішаному вигодовуванні, після грудей, можуть бути рекомендовані суміші на козиному молоці МАМАКО® Premium.

Читайте також

Вгору