Харчова алергія у грудничка

Харчова алергія у грудничка

15 хвилин
16358
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Почервонілі, що сверблять щічки, червоний висип на тілі, утруднене дихання - так себе може проявити харчова алергія у грудничка. Як визначити винуватця алергічної реакції і не допустити її розвитку при годуванні грудьми або сумішшю з пляшечки.

ХАРЧОВА АЛЕРГІЯ У ГРУДНИЧКА: СИМПТОМИ І ПРИЧИНИ ПОЯВИ АЛЛЕРГІЇ


— Катерино Олександрівно, що таке харчова алергія у грудничка?

— Харчова алергія – це алергія на харчові білки. Вона актуальна для дітей грудного віку. Але не кожне висипання або сухість шкіри буде алергічним проявом, це може бути і атопічний дерматит.

Атопічний дерматит
Харчова алергія

Генетична особливість, при якій шкіра схильна до сухості і висипань.

Для профілактики креми-емоленти наносяться на вологу шкіру, щоб волога надійшла в ті шари, яким це необхідно.

IgE-пов'язані реакції, які проявляються висипанням на конкретний білковий харчовий компонент (IgE, імуноглобулін E, – це білки-антитіла, які відповідають за реакцію організму і беруть участь в імунній відповіді).

Передається генетично: якщо алергія у мами, то в 50% випадків вона буде і у дитини, якщо алергія у мами і тата - то у малюка вона проявиться в 60-80% випадків.


— Які продукти виступають в ролі алергенів?

— Алергія у грудничка може виникнути при вигодовуванні як грудним молоком, так і дитячою сумішшю в перші місяці життя. Якщо у дитини не було алергічних проявів під час грудного та штучного вигодовування, то суттєві видимі реакції на їжу можуть проявити себе при введенні прикорму - на нові для нього продукти.


Продукти-алергени, які найчастіше викликають дитячу алергію

Грудне годування

  • переважно білок коров'ячого молока в раціоні годуючої мами
  • але і інший білок може бути причиною алергії, наприклад, білки деяких морепродуктів, черепашок та інших, арахісове масло

Штучне вигодовування

  • білок коров'ячого молока в складі молочної суміші

Продукти прикорму

  • яйце
  • білки злакових (гліадин)
  • арахіс
  • соя
  • риба
  • морепродукти

Білок коров'ячого молока - найчастіший алерген, який викликає харчовий аллергоз в грудному віці. Чужорідний білок досить погано сприймається дітьми. У сучасному світі ця тенденція посилюється, і дітей-алергіків стає все більше. Якщо ще півстоліття тому було нормальним вигодовувати дітей цільним молоком, то зараз це нонсенс, з його перенесенням у дітей є проблеми.

На жаль, алергія на молоко може зберігатися довічно. Є діти, які не стають толерантними до молока і до п'яти років, і ті, у яких навіть в десять-дванадцять років при попаданні молочних продуктів на шкірі з'являється кропивниця.


— Як виглядає алергія у немовлят?

— Для того щоб зрозуміти, що саме у дитини - харчова алергія або атопічний дерматит, лікар буде спостерігати за зв'язком між харчуванням і шкірними проявами. Якщо у дитини, якій дає сильну шкірну реакцію на звичайну (не гіпоаллергенну) суміш, після переведення на суміш з гідролізованим білком висипань стане менше, це буде показником харчової алергії.

Найрясніші шкірні висипання

  • Шкірні складки - згинальні і розгинальні частини ліктів, колін.
  • Обличчя – молочний струп, почервоніння на щоках, гнейс (себорейний дерматит) або молочні скоринки на голові.

Небезпечні алергічні реакції

  • Іноді висипання кровлять через занадто суху шкіру, ерозії, лущення.
  • Можливо вторинне інфікування при розчісуванні сверблячої шкіри і приєднання бактеріальної інфекції поверх алергічних висипань.
  • Анафілактичні реакції – кропив'янка, утруднене дихання за рахунок набряку гортані (набряку Квінке) – вимагають екстреної медичної допомоги.

Кропив'янка – блискавичні мігруючі червоні висипання, які виступають над рівнем шкіри і змінюють свою локалізацію (проявилися на животику, а через годину вже на спинці, через дві години - на ніжках).


— Як проявляється харчова алергія у грудничка з боку шлунково-кишкового тракту?

— З цього питання ведуться великі дослідження. Завжди дискутабельно, що первинне: патологія шлунково-кишкового тракту або алергія. Реальних алергічних проявів з боку шлунково-кишкового тракту не так багато, як про них говорять і пишуть.

Можливі симптоми прояву або слідства харчової алергії

  • нудота, блювота
  • алергічні гастроентероколіти
  • панкреатопатія (патології з боку підшлункової залози)
  • ентеропатії (ураження тонкого кишківника)
  • синдром роздратованого кишківника
  • гастроезофагеальний рефлюкс (закид вмісту шлунка в стравохід)

Якщо дитина реагує на все підряд

  • скомпрометовані підшлункова залоза, шлунково-кишковий тракт
  • схильність до непереварювання їжі
  • вторинні ферментопатії (недолік вироблення підшлунковою залозою ферментів для переробки білків)

— Дитяча алергія може перерости в щось більш серйозне?

— У дітей до року спостерігаються саме шкірні прояви. Крім раптових алергічних нападів, можуть набрякати очі, губи. Бачила дітей, у яких набрякають вуха – на прийом приходять такі «слоненята».

Якщо судилося бути атопічному маршу, то він буде відбуватися не раніше, ніж в два-три роки. Це той вік, коли харчова алергія переходить з шкіри на дихальні шляхи. Саме тоді з'являється алергічний ринокон'юнктивіт – запалення слизової оболонки очей, набряк носа, утруднене носове дихання, слизові виділення з носа. Потім можлива бронхіальна астма. Все це реакції з боку дихальних шляхів на дихальні алергени. Подібні прояви на харчовий алерген бувають вкрай рідко.


— З якими хворобами можна сплутати харчову алергію?

— В першу чергу, з атопічним дерматитом. Всього лише 30% дітей з атопічним дерматитом мають харчову алергію. У решти немає алергії на їжу, але, на жаль, їм часто починають виключати все. В цьому немає нічого хорошого, тому що грубі елімінаційні (елімінація - видалення, усунення чого-небудь) дієти порушують нервовий, психічний і фізичний розвиток. І зайва терапія дитині не потрібна.

Часто у дітей у віці одного-трьох місяців за алергію приймають неалергічний висип - міліі (дитина «зацвіла», з'являються численні висипання на обличчі при відкритті шкірних залоз). Лікувати її не варто, потрібно знати фізіологічні вікові періоди, коли на обличчі і іноді на тілі у дітей бувають такі висипання.

Багато хто плутає і два абсолютно різних поняття: алергію на коров'ячі білки і непереносимість лактози у грудничка.

Непереносимість білків коров'ячого молока — це гіперчутливість, при якій не переносяться білки.
Непереносимість лактози — це відсутність ферменту лактази для перетравлення цукру в молоці (лактози).
При лактазній недостатності немає висипу, але є прояви з боку шлунково-кишкового тракту.



ЧИМ ЛІКУВАТИ АЛЕРГІЮ У ГРУДНИЧКА


— Катерино Олександрівно, харчова алергія виявлена. Що далі?

— Дитині-на штучному вигодовуванні з серйозним харчовим аллергозом призначають лікувальну суміш з повним гідролізатом білка коров'ячого молока. У дитини на грудному вигодовуванні алергія до білків коров'ячого молока пов'язана зі споживанням мамою великої кількості молочних продуктів. В цьому випадку потрібно вивести алерген з грудного молока. Мамам рекомендується зменшити споживання коров'ячого білка – прибрати незбиране молоко, сир, залишити на час ферментовані продукти (йогурт, кефір) в невеликих кількостях (до 250 мл на добу) і подивитися за реакцією.

Але немає ніяких рекомендацій уникати будь-якої їжі під час грудного вигодовування, щоб запобігти алергії. Обмеження в дієті годуючої мами рекомендуються тільки тоді, коли у дітей розвинулися симптоми захворювання.


— Алергія при ГВ – підстава для введення суміші?

— Переводити на суміш неправильно. Грудне молоко, навпаки, перешкоджає виникненню алергозу. Звичайно, є категорія дітей, у яких на грудному молоці з'являються висипання, але при переході на суміш їм може стати ще гірше. Мамі потрібно максимально зберігати грудне вигодовування і дотримуватися безмолочної дієти або дієти з виключенням іншого алергеногенного білку.


— Чи дають малюкам-алергікам лікарські препарати?

— Призначення лікарських засобів тривалими курсами залежить від тяжкості стану. При тяжкій та середнього ступеня тяжкості алергічних поразках в період загострень ми не можемо не призначати протиалергічні препарати, тому що алергія схильна набирати обертів і часто виникає накопичувальна реакція. Виключати причинно-значущий алерген і при цьому призначати протиалергічні препарати потрібно.

Зовсім не лікувати можна легкі реакції, але залишається ризик атопічного маршу. Для того щоб цього не сталося, потрібно грамотно визначити і виключити алерген, а також нескінченно зволожувати шкіру. Спеціальні креми прибирають сухість, не дають можливість з'явитися грубим змінам на шкірі.


— Врятувати шкіру немовляти може тільки зволоження?

— Якщо шкірний покрив змінений, за призначенням лікаря додаються гормональні креми з топічними стероїдами. У всіх батьків стероідофобія, але, тим не менше, при алергічних реакціях гормони показані, оскільки потрібно прибирати звичні точки алергії. Якщо їх не лікувати до здорового стану, формуються вогнища, які при найменших несприятливих факторах будуть миттєво загострюватися.


— Як довго проходить харчова алергія у немовлят?

— Харчова алергія, як і алергія в цілому, це не миттєвий момент. Миттєве тільки загострення, і кожна дитина виходить з нього по-різному. У когось стан важкий, у когось середнього або легкого ступеня тяжкості. Все залежить від алергену і патологічних реакцій, до яких схильна дитина. Будь-яка алергія - це генетика, а вилікувати генетику неможливо.

Дітей-алергіків вводять в тривалу ремісію – можливо, вони потім і згадувати не будуть про свою проблему. Півсвіту живе з алергією. Але, тим не менш, потрібно розуміти, що будь-який несприятливий фактор може спровокувати рецидив.


Методи боротьби з харчовою алергією:

  • діагностована харчова алергія – дієта з виключенням причинно-значущого алергену;
  • важка форма харчової алергії – харчовий щоденник;
  • загострення харчової алергії середнього та тяжкого ступеня – антигістамінні препарати для зняття симптомів і полегшення стану.


— Ви згадали про накопичувальну алергії. Що означає цей вислів?

— Накопичувальний фактор при алергії частіше спостерігається у дітей більш старшого віку, в тому числі не схильних до алергії. Наприклад, коли починається цукерковий новорічний період, і дитина замість однієї цукерки з'їдає цілий солодкий подарунок, може статися яскравий спалах небажаної реакції.


— Тобто подібних «винуватців» алергії не повинно бути серед дитячої їжі?

— Якщо батьки не знають точно, реагує їх дитина на продукт чи ні, то давати його можна, але не частіше ніж один раз на три дні, тому що за три дні алерген може елімінувати (організм очиститься від алергену) і не буде накопичувального ефекту.

Лікарі не вимагають жорсткого виключення всього підряд, це вже пішло в історію. Існують доведені алергени, які дійсно слід виявляти і виключати, але ні в якому разі не варто прибирати всі продукти, які теоретично можуть викликати алергію.


— Як тоді зрозуміти, є алергія чи ні?

— Повинно бути проведено правильне молекулярне алерготестування. На жаль, діагностичний ринок переповнений, і батьки часто без лікарського призначення здають аналізи і приходять до лікарів з готовими результатами, на які не можна спиратися, оскільки вони досить віддалені від доказової медицини і в реальності не можуть допомогти лікарю і пацієнту з подальшою діагностикою.


— Що є кращою профілактикою харчової алергії у немовлят?

— Важливо зберігати грудне вигодовування якомога довше і не тішити себе ілюзіями, що на штучному вигодовуванні буде легше. Якщо у батьків алергія, то для профілактики треба наносити на шкіру дитини зволожуючі засоби, навіть якщо ще немає висипань.

Якщо перехід на штучне вигодовування обґрунтований, то суміш підбирається лікарем з урахуванням сімейного анамнезу і стану дитини:

  • якщо в сім'ї є алергіки, а дитина здорова, то краще починати з профілактичних гіпоалергенних сумішей;
  • дітям з поставленим діагнозом і серйозними проявами алергії доводиться давати лікувальні суміші, де білок повністю гідролізований.


Грудне вигодовування є профілактикою як атопічного дерматиту, так і алергічних реакцій. Розвиток алергії залежить від генетичної схильності і наявності провокуючих продуктів-алергенів. На якому б етапі алергії не було немовля, при перших змінах на шкірі та інших тривожних симптомах його потрібно показати лікарю. Вчасно і правильно проведена діагностика допоможе вчасно і якісно поставити діагноз, скорегувати поведінку і подальшу профілактику цього стану. Зростайте здоровими і щасливими!

Читайте також

Вгору