Чому дитина відригує фонтаном після годування

Чому дитина відригує фонтаном після годування

7 хвилин
184553
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Кожна мама лякається, коли вперше бачить, як з рота малюка виходить молочко. Ви вже стикалися з цим? Якщо ви не розумієте, чому дитина відригує після годування сумішшю або молоком, і не знаєте, як допомогти малюкові, коли відрижки переростають у блювоту, варто прислухатися до думки лікаря.

— Катерино Олександрівно, зригування у новонароджених і немовлят вважається реальною медичною проблемою чи побоювання батьків з цього приводу перебільшені?

— Відрижка (також її можна назвати рефлюксом) - це зворотний відтік вмісту, що знаходиться в шлунку, вгору по стравоходу і надалі в ротову порожнину. Найчастіше в організмі малюка відбувається зворотне повернення малого об'єму частково перетравленої або неперетравленої суміші або молока. Такі відрижки будуть фізіологічним станом для досить великої кількості дітей віком до 1 року.


— Але і «проблемних» дітей виключити не можна. Чому дитина багато відригує?

— Відрижка може бути попереджуючим «прапорцем», ознакою гіпертрофічного пілоростенозу і пілороспазму. Згадаймо особливості будови органів, що беруть участь в травленні. Шлунок і дванадцятипала кишка анатомічно тісно пов'язані пілоричним сфінктером. Після обробки їжі в шлунку, він відкривається і проштовхує її далі до 12-палої кишки. При пілоростенозі або пілороспазмі цього не відбувається - тим самим шлунок переповнюється, а їжа повертається в стравохід. І це більша кількість, ніж при звичайній відрижці.


— Як відрізнити блювоту від відрижки?

— Блювотний процес - хворобливий стан, при якому батьки миттєво розуміють, що те, що відбувається вже не норма: за об'ємом рідини, поведінкою, самопочуттям дитини. Нехай вона і грудного віку, ознаки нездужання очевидні. При блювоті відбувається рефлекторне скорочення м'язів преса і діафрагми, що призводить до виверження шлункового вмісту назовні. Збиваються ритми серця і дихання.

  • У нормі немовля зригує негусто, не кожен раз після їжі, іноді через ніс. Батьки не спостерігають змін шкірних покривів, дитина здорова, вона як і раніше бадьора, радісна, активна.
  • Патологічне зригування рясне, сирної консистенції, з неприємним кислим запахом. Набір ваги зупиняється, в стільці дитини помітні несприятливі зміни.

— До скількох місяців діти відригують?

— Зригування у новонароджених кілька разів на день вважаються нормою. Але коли в шість місяців вводять прикорм і їжа стає більш твердою, а з дев'яти-десяти місяців малюкові починають давати їжу з шматочками, відрижки зменшуються. Приблизно до року вони повинні припинятися повністю.


— Чи справді зригування часто викликане алергією на білок коров'ячого молока?

— У розмові на попередню тему ми з вами говорили про поширеність алергії на білок коров'ячого молока у немовлят. Існують шкірна і шлунково-кишкова клінічні форми алергії, також буває поєднання шкірного синдрому і симптомів з боку органів травлення.

Така ознака, як відрижка, дуже часто приписується до проявів алергії на білки коров'ячого молока у немовляти. Однак варто розуміти, що далеко не кожна відрижка буде говорити про алергічний процес, і якщо немає шкірних проявів, то на молоко покладається занадто багато симптоматики - більше, ніж є насправді.

— Лікарі завжди насторожено ставляться до блювоти після годування. Чому дитина відригує фонтаном?

— Зригування фонтаном можуть говорити про неврологічні порушення: в цій ситуації дитині необхідна консультація дитячого невролога. Якщо дитина відригнула фонтаном раз, можливо, вона просто переїла. При цьому дитину на природному вигодовуванні складно перегодувати, а ось мамам при «штучному вигодовуванні» слід уважно стежити за об'ємом суміші, яку з'їдає малюк, адже для кожного віку існують свої норми.

Відрижка фонтаном може бути симптомом перевтоми, наслідком внутрішньоутробної гіпоксії або запорів і колік. Також потрібно знати про так звані атонічні блювоти. Цей стан виникає, коли знижений м'язовий тонус шлунку, порушена функція стравоходу, і вміст шлунку витікає мляво.


Варто пам'ятати, що у кожного малюка організм має свої особливості, і аномальні відрижки можуть з'являтися в будь-який час доби.

  • Об'єм фізіологічної відрижки - 5-30 мл.
  • Рясна блювота - 50-100 мл.
  • Фонтануюча блювота - блювотні маси до 50 см в довжину.


— Батьки можуть самі розрізнити відрижки через перегодовування і внаслідок хвороби нервової системи?

— Оцінити стан дитини досить складно. Потрібно відстежити, скільки їжі вона споживає. При цьому діти на грудному вигодовуванні їдять менше, ніж на штучному. І норми, які прописуються на пакуваннях з молочними формулами, досить об'ємні. Але у всіх дітей своє сприйняття їжі.

Якщо батьки відзначають у дитини проблеми з відрижкою, періодичну блювоту фонтаном, можна спробувати урізати об'єм хоча б одного годування на третину. Особливо це стосується малюків, які добре набирають вагу. Якщо і після зменшення порції дитина часто відригує, виникають фонтануючі блювоти, і особливо якщо є напруга зоні тім'ячка - воно опукле або пульсує, потрібно бігти до неврологів.


— Катерино Олександрівно, без лікарського втручання можуть батьки чимось допомогти дитині зі зригування?

— Потрібно враховувати стан немовляти. При фізіологічному повернення їжі дії повинні бути приблизно такими:

  • зберігайте напіввертикальне положення малюка при годуванні;
  • після кожного акту годування тримайте дитину в позиції «стовпчик» приблизно чверть години;
  • ліжкове узголів'я піднімайте на 20-30 градусів - для цього під матрац можна покласти махровий рушник;
  • стежте, щоб при смоктанні голова дитини не була сильно відвернута від тіла, а тіло не знаходилося далеко від грудей;
  • при частих відригуваннях малюкам вводять антирефлюксні суміші.


Антирефлюксне дитяче харчування - більш густе по консистенції, що перешкоджає зворотному відтоку з шлунку. Яку суміш краще вибрати, вирішує тільки лікар після збору анамнезу та огляду дитини, так як суміш лікувальна і застосовується до відновлення стану маленького пацієнта. Скасовувати суміш також повинен лікар.


— Які способи профілактики зригування можна порекомендувати батькам?

— Важливо будь-які питання відрижки проговорювати зі своїм педіатром. Раджу не брати на себе занадто багато, і якщо є якісь проблеми, то обов'язково їх обговорювати, щоб не пропустити небезпечні симптоми.

Лікар збере анамнез, дізнається про спадкові хвороби травної системи і неврологічної патології. Також потрібно обов'язково визначити характер відрижки, зв'язок блювоти з годуванням, кількість відторгнених мас, прояснити питання алергії на коров'ячий білок. Лікар може проконсультувати з питання про найкращій позиції годування для конкретного малюка і конкретної жінки в залежності від особливостей її грудей, призначити медичні аналізи, УЗД черевної порожнини, дати пораду з харчування. Все це необхідно в тому числі для профілактики.


Дії батьків, які допомагають запобігти зригування сумішшю/молоком:
  • після смоктання грудей/пляшечки в спокійному стані поносити малюка стовпчиком, поки зайве повітря не вийде;
  • дивитися, щоб малюк повністю захоплював окружність соска, а соска на пляшечці була заповнена сумішшю: так повітря не буде потрапляти всередину при ссанні;
  • немовля годувати трохи менше за часом, щоб він не переїдав;
  • дитині на штучному вигодовуванні разом з лікарем підібрати адекватне харчування і правильну форму соски для пляшечки;
  • давати соску-пустушку перед сном - вона допоможе стимулювати травну активність ще деякий час після прийому їжі і поліпшити травлення;
  • упевнитися, що на дитячий животик нічого не тисне, одяг і підгузок не тісні;
  • для розвитку м'язової системи додати дитині більше активності - зарядки, масажі, плавання, дотики, погладжування: так буде розвиватися і м'язова система внутрішніх органів, що перешкоджає зригування.


— Якщо дитина відригнула все, що з'їла, в чому причина? Чи впливає вид суміші на зригування?

— Рясною відрижкою діти реагують на зміну природного харчування на штучне або на нову суміш. Потрібно звернути увагу на якість суміші, дитина може просто отруїтися. Можливі також захворювання вірусного характеру або непереносимість білка коров'ячого молока.

Блювота після їжі може вказувати і на кишкову непрохідність. Маркером є зелений і коричневий колір викинутої назад їжі. На жаль, такі діти часто потребують оперативного втручання.

Коли дитина відригує суміш відразу після годування, то вміст за своєю консистенцією може нагадувати сир. Це легко пояснити, адже молоко, потрапляючи в шлунок, починає розщеплюватися під впливом кислого середовища, і в результаті виходять сироватка і сир. Також дитина може зригувати водою. Це не патологія, але ситуацію треба тримати на контролі.


Якщо дитина відригує після кожного годування сумішшю, батьки спостерігають у неї недобір у вазі, рясні відрижки зі зміною запаху і кольору, зміни кольору і консистенції стільця (хоча часто зелений колір випорожнень при харчуванні суміші не патологія), це може свідчити про непереносимість суміші.


— Як підібрати суміш, після якої дитина не буде зригувати?

— При виборі суміші існує безліч факторів, які потрібно враховувати спільно з лікарем: анамнез, ступінь доношеності, проблеми під час вагітності та пологів і, що важливо, наявність алергозів в сім'ї. Батькам перш за все потрібно звернути увагу на поведінку малюка, харчування, сон і розвиток, а також на характер, частоту і консистенцію зригуваної їжі.


— Розкажіть докладніше про антирефлюксні суміші і їх застосування.

— У рецептуру антирефлюксної суміші входить згущувач, так звані натуральні дієтичні волокна, які отримують з бобів ріжкового дерева. Коли суміш потрапляє в шлунок, під впливом ферментів і кислот, утворюється м'який харчової згусток, який механічно утримує суміш. При подальшому проходженні їжі по кишківнику волокна суміші тягнуть на себе воду - тим самим вони збільшують в'язкість кишкового вмісту і стимулюють перистальтику.

Суміші з позначенням АР (AR) відносяться до лікувального харчування, а в їхньому складі характерно знижений вміст жирів. Показання до призначення: часті відрижки, кишкові коліки, підвищений метеоризм, активізація блювотного рефлексу, постійні запори і дисфункція кишківника. При частій відрижці особливу увагу приділяють немовлятам, які недобирають ваги мають активацію блювотного рефлексу: необхідно відрізняти зригування від блювоти.



Природні відрижки зустрічаються майже у всіх дітей до півроку і пояснюються особливостями розвитку їх травної системи. У такій ситуації лікування не потрібно, якщо дитина добре себе почуває, активна і показує хороші вагові надбавки. Але для інших мам і тат відрижка буде тривожним симптомом, що вимагає обов'язкової консультації у лікаря. Фахівець в свою чергу заспокоїть батьків і переконає їх у тому, що спеціальна терапія, спрямована проти відрижки, може бути недоречна. Або ж, навпаки, знайде причину для призначення лікування. У більшості випадків на допомогу прийде спеціалізоване дитяче харчування, яке зменшить або прибере відрижки у дитини.

Читайте також

Вгору