Розрахунок харчування новонароджених

Розрахунок харчування новонароджених

7 хвилин
64250
Avatar

Добові потреби дітей в харчуванні різні і залежать від віку, стану здоров'я, виду вигодовування. Розрахунок харчування новонароджених допоможе зорієнтуватися, скільки молока або суміші потрібно дитині щодня, щоб вона була ситою і не перегодованою.

Навіщо необхідно знати добовий обсяг харчування


Фізичний і розумовий розвиток маленької дитини безпосередньо залежить від одержуваного харчування. За зовнішнім виглядом та поведінкою дитини можна робити висновки про повноцінність харчування в кількісному і якісному вираженні.

Ситий малюк задоволений і спокійний між годуваннями. А ось немовля, яке недоїдає, погано додає у вазі і зрості, через слабкість багато спить, може відставати від однолітків у розвитку рухових і емоційних навичок. Дитина, яка любить поїсти, буде не тільки круглолиця, а й набере зайву вагу, що дуже несприятливо може позначитися на її здоров'ї в майбутньому. Тому завжди необхідно знати, скільки їсть малюк.


Грудне вигодовування: формула розрахунку харчування новонародженого

Об'єм з'їденого грудного молока залежить від частоти прикладання до грудей і дитячого апетиту. По суті, новонароджений сам регулює свої потреби. Навіть якщо в перші дні він смокче зовсім недовго, не варто хвилюватися, адже при народженні шлунок крихітний і насичення приходить швидко. Тому якщо малюк ситий, він не буде смоктати грудь, і змушувати його не потрібно. Але якщо малюк плаче і просить грудь, мамі треба його погодувати.

Визначити, чи вистачає молока грудничку, можна тільки за ваговим приростом за місяць. Наприклад, в першому півріччі середні збільшення маси тіла такі:

  • в першому триместрі — по 600—800 г;
  • у другому триместрі — по 750—650 г.

Якщо щомісячний приріст ваги не відповідає нормі, причому різниця істотна, а хвороба виключена, то кількість молока може бути недостатньою. Тоді додається догодовування сумішшю.


Змішане вигодовування: розрахунок норми харчування для новонародженого

У такій ситуації йде поєднання грудного молока та молочної суміші в одне або різні годування. Лікарі призначають догодовування при зниженій лактації або відсутності мами поруч з дитиною через ранній вихід на роботу, лікування, від'їзд та з інших причин.

Скільки давати грудного молока, а скільки суміші? Введення штучного харчування вже передбачає певний режим:

  1. дитина завжди спочатку висмоктує повністю обидві груди, після отримує пляшечку;
  2. оскільки апетит у всіх різний, конкретна кількість суміші буде відрізнятися від дитини до дитини;
  3. з'являються інтервали між годуваннями, наближені до тих, з якими дають суміш дитині-на штучному вигодовуванні.

Кількість грудного молока
Кількість дитячої суміші
  • скільки може дати мама
  • перше догодовування – 1/3 вікової норми: якщо дитина спокійна і засинає, значить, об'єм адекватний
  • друге догодовування – 1/2 вікової норми: якщо до цього дитина жадібно смоктала пляшечку і плакала після годування, а тепер заспокоїлась – значить, спочатку об'єм був недостатнім, порцію збільшили правильно
Щоб техніка смоктання грудей і пляшечки були схожі, мамам рекомендують застосовувати систему догодовування з подачею суміші через трубочку від соски (або з пакета зі зцідженим молоком), прикладену до соска. За рахунок постійного смоктання грудей лактація налагоджується, а дитина не звикає до пляшки.

Штучне вигодовування: розрахунок харчування новонароджених по вазі

Адаптована молочна суміш для дітей на штучному вигодовуванні – єдиний варіант молочного харчування. У порівнянні з грудним молоком суміш засвоюється повільніше, тому дитина довше залишається ситою. Мамам доводиться пристосовуватися і годувати малюків погодинно - денний інтервал становить 3-3,5 години, нічний – вже 6 годин.

Але повірте: не дивлячись на тривалі перерви, діти на штучному вигодовуванні не поступаються немовлятам в об'ємах з'їденого. Вони отримують пляшечку п'ять-сім разів на добу (недоношених діток годують частіше). Разовий об'єм харчування розраховується таким чином, щоб добовий обсяг їжі покривав, але не перевищував харчові потреби в різному віці. Тому, якщо малюк просить ще, не можна давати йому добавку – інакше можна перегодувати, викликати дискомфорт у животі. При постійних надлишках їжі дитина почне страждати від надлишкової маси тіла.

МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.




Розрахунок добового і разового об'єму харчування новонародженого на штучному вигодовуванні

Кількість їжі краще завжди узгоджувати з лікарем. Скільки суміші давати дитині, можна порахувати різними способами. Об'ємний і вікової методи найпоширеніші. Рідше зустрічаються розрахунки добового харчування тільки за вагою або за кількістю калорій.


Об'ємний спосіб розрахунку з урахуванням середньовікових вагових показників

Зверніть увагу на банку сухої суміші: на ній можна знайти орієнтовну таблицю годування з кількістю щоденних порцій, об'ємом суміші в мілілітрах та мірних ложках відповідно до віку або ваги малюка та інші дані. Це допомагає і батькам, і лікарям зробити розрахунок харчування новонароджених дітей при введенні конкретної марки дитячої суміші та з урахуванням індивідуальних особливостей дитячого здоров'я.

Приклад з банки адаптованих сухих сумішей на козиному молоці MAMAKO® Premium для дітей першого півріччя життя.


Illustration

Метод Рейхе: розрахунок по вазі та зрості

Вагу в грамах ділять на зріст в сантиметрах і множать на сім. Це формула показує об'єм молочної суміші в мілілітрах за добу. Його ділять на кількість прийомів їжі, щоб дізнатися разовий об'єм суміші.


Метод Шкаріна: віковий розрахунок

У 2-місячному віці дітям потрібно 800 мл суміші на добу. На кожний тиждень, що не вистачає до цього віку віднімають по 50 мл, після цього віку додають по 50 мл.


Illustration

Основний розрахунок разового об'єму харчування за віком

Illustration

Як вибрати суміш для догодовування і повноцінного харчування

Статура і потреби у кожної дитини різні, і адаптовані суміші за окремими компонентами та їх кількістю розрізняються. Тому порада фахівця при підборі суміші дуже важлива. Щоб підібрати дитині відповідну адаптовану суміш, особливу увагу потрібно звернути на такі моменти:

  1. ступінь схожості інгредієнтів суміші зі складом грудного молока за кількістю і якістю;
  2. вік на упаковці: 0 + - початкова формула з народження і до півроку, 6 + -слідуюча формула з другого півріччя і до 1 року, 12+ - дитяче молочко для малюків старших одного року;
  3. крім їжі для енергії та зростання, дитину потрібно забезпечити харчуванням для мозку - Омега-3 і Омега-6 жирними кислотами, для сітківки ока – лютеїном, для імунної системи – нуклеотидами, для травлення – лакто-і біфідофлорою, для кращого обміну речовин – L-карнітином та іншими нутрієнтами.


Маленька дитина не може контролювати споживання їжі. Тому батькам так важливо навчитися слідкувати за якістю та кількістю його харчування. Треба намагатися не збільшувати насильно проміжки між годуваннями, але і не загодовують малюка. Грудне молоко дають на вимогу, об'єм суміші частіше розраховують за віком. Головний показник того, що дитині харчування достатньо, – його гарний настрій та помітні, але в межах норми збільшення у вазі і зрості.

*Ідеальним живленням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 міс. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору