Роль лактози і лактази в дитячому харчуванні

Роль лактози і лактази в дитячому харчуванні

5 хвилин
9552
Avatar

Немовлята, які отримують грудне молоко або суміш, можуть мати симптоми непереносимості лактози - пронос з піною, болі і здуття в животі. Так відбувається, через нестачу лактази. У чому різниця між лактозою і лактазой? Чи впливає недолік лактази на засвоєння поживних речовин і розумовий розвиток в ранньому віці?

— Що таке лактоза і лактаза і як лактаза допомагає засвоювати лактозу.

— Лактоза - вуглевод, який входить до складу грудного молока. Лактаза - ензим, який розщеплює лактозу в тонкій кишці на глюкозу і галактозу - основних постачальників енергії для дитячого організму і незамінне паливо для тканин головного мозку.


— Лактоза в грудному молоці - одиниця постійна?

— Кількість лактози в материнському молоці більш постійна, ніж білків і жирів, що залежать від харчування годуючої жінки. Вміст лактози можна визначити, зробивши аналіз на підставі клінічної картини, - але рутинно дослідження лікарі не призначають, оскільки воно має тільки наукову значущість.


— Що спостерігається при дефіциті лактази у немовля?

— При рідкісному генетичному захворюванні - дефіциті або відсутності ферменту - не відбувається розщеплення і засвоєння молочного цукру. Незасвоєна лактоза в товстій кишці створює середовище для росту бактерій, відбувається бродіння, і вона перетворюється в гази. Це обумовлює картину лактазной недостатності.

Транзиторна лактазна недостатність є у більшості немовлят і відповідає, як мінімум, за 38% випадків колікоподобних симптомів.

Вроджена первинна лактазна недостатність:

  • повна відсутність лактази (трапляється рідко);
  • генетично обумовлена;
  • проявляється в перші місяці після народження і зберігається довічно;
  • висока ймовірність тяжкого перебігу захворювання.

Придбана транзиторна лактазна недостатність:

  • нестача лактази в перші місяці через незрілість організму;
  • з поступовим дозріванням кишкової стінки, підшлункової залози, ферментативної системи симптоми хвороби самостійно йдуть без сліду.

До зони ризику по лактазній недостатності відносять:

  • недоношених дітей (народилися до 34-го тижня гестації);
  • дітей із затримками внутрішньоутробного розвитку;
  • дітей з гіпоксично-ішемічним ураженням центральної нервової системи.

Недостатність лактази у немовля: симптоми

  • Частий або рідкісний водянистий пінистий стілець з кислим запахом.
  • Відсутність випорожнень без стимуляції на штучному харчуванні.
  • Нервозність дитини в процесі годування або після.
  • Здуття живота, постійні коліки.
  • Поганий набір ваги, схуднення при тяжкому перебігу захворювання.
  • Блювотні рефлекси, рідко зригування.

Типова картина дитячої лактазної недостатності: дитина через пару хвилин жадібного смоктання починає кричати, відмовлятися від грудей (пляшечки), підтискати ніжки. Голосно відходять гази, спостерігається пінистий або рідкий стілець, в підгузку видно фракційне розділення каловой маси. Після, малюкові стає трохи легше, він знову починає смоктати, і вся історія повторюється.


— Які аналізи беруть у дитини на лактазную недостатність?

— Лабораторне обстеження призначається лікарем при підозрі на вроджену первинну недостатність лактази:

  • ПЛР-діагностика лактазної недостатності.
  • Аналіз калу на вуглеводи - неспецифічне біохімічне дослідження, «копрограма».
  • Біопсія слизової кишківника - інвазивний медичний аналіз - даний метод використовується тільки в екстреному випадку.

ПЛР-мазок вважається найбільш достовірним. З слизової внутрішньої сторони щічки щіточкою роблять букальний зішкріб і отримують дані з певним генотипом. В результаті аналізу буде написано «повна непереносимість», «вариабельна активність лактази» (ризик розвитку вторинної лактазной недостатності) або «добра переносимість лактози».


— Чи може лактоза провокувати коліки, алергію або розлади травлення?

— Лактоза не провокує коліки, але може ставати причиною колікоподібних симптомів і розладів травлення. Лактоза не перетравлюється і не засвоюється внаслідок придбаного або вродженого стану. Набуте захворювання може формуватися після перенесеної кишкової інфекції. Так, при інфікуванні ротавірусом іноді пошкоджується стінка кишківника, що веде до неусвоєння лактози. Стан проходить після лікування основної інфекції. Те ж стосується кольок, поганого апетиту, алергічних проявів і кишкових розладів - лікувати і розбиратися треба з першопричиною, зберігаючи природне або штучне вигодовування.

Що допомагає знизити кількість потрапляє дитині лактози

Грудне годування

  • Ферментний препарат лактази - дається на початку кожного годування зі зцідженим молоком за призначенням лікаря.

Штучне вигодовування

  • Суміші при непереносимості лактози: низколактозні або безлактозні в залежності від тяжкості стану.
  • Фермент лактаза для новонароджених - вводиться до звичайної суміші на коров'ячому або козиному молоці за призначенням лікаря.

— Іноді непереносимість лактози плутають з алергією на молочний білок. Як батькам відрізнити ці проблеми одна від одної?

— Лактоза є вуглеводом і алергію не викликає. Причина алергії - білок. Алергію викликає білок, а лактоза - це вуглевод. Алергічна реакція може проявлятися при мінімальному вживанні продукту у вигляді 3 форм: шкірна (різні дерматити), гастроінтестинальна (проблеми з боку шлунково-кишкового тракту) і змішана.


Передбачуваний діагноз алергії в різному віці можна підтвердити або спростувати специфічними лабораторними тестами, шкірними пробами або дієтою з провокаційною харчової пробою.


— Що таке лактоза в дитячій суміші?

— Зазвичай лактоза в дитячому харчуванні є основним вуглеводом або вуглеводною складовою. Лактоза необхідна організму для засвоєння такого важливого мікроелементу, як кальцій, а також є одним з основних джерел енергії, одержуваної організмом при травленні.

Вміст лактози в сумішах:

  • стандартних - по-різному у всіх сумішах (але не менше 65% від всіх вуглеводів) і залежить від виробника;
  • лікувальних і лікувально-профілактичних - знижено або відсутній відповідно в низьколактозних або безлактозних сумішах.

— Чи можна годувати малюка козиним молоком при станах, про які ми поговорили, або краще давати дитяче харчування, наприклад, MAMAKO®?

— Дітям рекомендовані суміші на основі козиного молока в якості основної їжі — альтернативи грудного харчування, оскільки до року натуральне молоко вживати не можна. При цьому козине молоко в адаптованих сумішах і продуктах прикорму буде краще в разі ризику алергії до білків коров'ячого молока.

Дітям з різним ступенем порушення активності ферменту лактази може бути запропоновано харчування з козиного молока, проте таке рішення окремо в кожному унікальному випадку приймає лікар.


Повністю виключати лактозу небажано, так як вона потрібна для засвоєння кальцію і покриття енергетичних потреб головного мозку. При харчовій непереносимості слід відштовхуватися від конкретної клінічної ситуації і не займатися самолікуванням, а звертатися до педіатра. З його допомогою малюкові буде підібрана спеціальна дієта і призначено лікування.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору