Роль пребіотиків і пробіотиків у розвитку дитини до року

Роль пребіотиків і пробіотиків у розвитку дитини до року

7 хвилин
4395
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

При народженні кишківник новонародженого заселяється першими бактеріями. Щоб сформувати корисну бактеріальну флору і уникнути проблем з шлунково-кишковим трактом, існують пробіотики і пребіотики. Але не всі знають їхню справжню функцію, і як вони пов'язані між собою. Розповідає лікар-педіатр, дитячий пульмонолог Катерина Олександрівна Яновська.

— Катерино Олександрівно, в дитячому харчуванні можна знайти пробіотики і пребіотики. Яка від них користь маленьким дітям?

— Питаннями пробіотиків і пребіотиків для дітей до року займається весь світ. У виробництві дитячого харчування вони використовуються комплексно і окремо.

Пребіотики - це компоненти їжі, які служать живильним середовищем для корисних бактерій і стримують розмноження умовно-патогенної і патогенної флори. До них відносяться пептиди, ферменти, різні цукри, амінокислоти і інші субстрати. Всі ці речовини мають певні властивості.

Вимоги, що пред'являються до пребіотиків

  • Не розщеплюватися травними ферментами і не всмоктуватися в шлунково-кишковому тракті.
  • Використовуватися в якості необхідного субстрату для мікроорганізмів в кишківнику, впливати на їх зростання і активність.
  • Викликати місцеву і загальну відповідь, що сприятливо впливає на травлення і організм людини в цілому.

Які бувають пребіотики

Добре відомі натуральні пребіотики:

  • Фруктоолігосахариди
  • Галактоолігосахариди
  • Інулін
  • Лактулоза
  • Лактітол

Маловивчені пребіотики:

  • Манноза
  • Мальтоза
  • Ксилоза
  • Глюкоолігосахариди

По довжині молекули:

  • Моносахариди
  • Олігосахариди
  • Полісахариди

Пробіотики - це живі мікроорганізми або бактерії, які в певних кількостях підселяються ззовні. В основному, це біфідобактерії і лактобактерії. Пробіотики для немовлят в достатній кількості містяться в грудному молоці і збагачених молочних сумішах.

У дитини до року шлунково-кишковий тракт проходить багато етапів дозрівання. Для цього потрібні і пребіотики, і пробіотики. Тому, при вигодовуванні дітей, перевагу рекомендується віддавати сумішам, які містять оптимальну кількість пребіотиків і пробіотиків. Разом вони працюють ефективніше, сприяють кращому засвоєнню суміші і дозріванню шлунково-кишкового тракту.


— На грудному вигодовуванні бувають ситуації, що вимагають введення препаратів пробіотичної дії?

— У грудному молоці є все, що необхідно немовляті. Це біологічно активне середовище, яке підлаштовується під дитячі потреби.

Що стосується пробіотичних препаратів, то їх призначають лікарі, так як це не завжди обґрунтовано і безпечно. Зокрема, проводилися дослідження, які показали користь деяких видів мікроорганізмів. Але пізніше вчені довели, що ці ж бактерії можуть надмірно розплодитись і, подолавши кишково-кров'яний бар'єр, стати причиною сепсису. Це ще раз говорить, наскільки важливо грамотно і акуратно призначати будь-які пробіотики.


Біфідобактерії грудного молока стимулюють формування кишкової мікробіоти і захисні функції організму. З материнським молоком дитина отримує і лактобактерії. У дитячому харчуванні також в основному використовуються біфідо-і лактобацили.


— Яке дитяче харчування з пробіотиками та пребіотиками включають в раціон дитини до року?

— Якщо на першому році життя грудне вигодовування обмежене або неможливе, то дитині вводиться молочна суміш. Замінити грудне молоко козиним або цільним коров'ячим не вийде, вони складно засвоюються в дитинстві. Для прикорму також можна знайти продукти з пробіотиками та пребіотиками.

  • Замінити грудне молоко в першому і другому півріччі можна адаптованими молочними сумішами 1 і 2 формули відповідно до віку.
  • Замінити грудне молоко після року і при відлученні від грудей можна молочними сумішами 3 формули.
  • Пробіотики при введенні прикорму: дитячі кефіри, сирки, ацидофільне молоко, біфівіт та інші кисломолочні продукти.
  • Пребіотики при введенні прикорму: надходять в якості природних компонентів з овочевими та фруктовими пюре, дитячими кашами промислового виробництва.

— Чи відрізняється зміст пре- і пробіотиків у сумішах на козиному і коров'ячому молоці?

— Збагачуються суміші як на козиному, так і на коров'ячому молоці. Але оскільки козині суміші показують кращу засвоюваність, то підселення корисної флори проходить успішніше.

Дуже важливо, що якщо пребіотиків і пробіотиків не вистачає, в кишківнику розмножується умовно-патогенна флора, яка переходить в патогенну флору. В результаті можуть з'явитися часті кишкові інфекції, постійні функціональні порушення травлення, запори і проноси, неприємні за запахом і пінисті випорожнення із зеленню. Тому, вибираючи молочну суміш, важливо обговорити з педіатром стан шлунково-кишкового тракту вашої дитини. В якості єдиного джерела пребіотиків і біфідобактерій можна вибрати суміші MAMAKO® Premium на козячому молоці.


У грудному молоці міститься велика кількість пребіотичних речовин для росту корисних біфідо-і лактобактерій. Сучасна адаптована суміш також повинна включати ці компоненти, для того щоб дитина на штучному вигодовуванні правильно пройшла всі етапи дозрівання шлунково-кишкового тракту - точно так само, як і дитина на грудному вигодовуванні.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору