Змішане вигодовування: плюси і мінуси

Змішане вигодовування: плюси і мінуси

7 хвилин
58770
Avatar

Коли мами кажуть про змішане вигодовування, одних турбує повна втрата лактації, інші ж радіють можливості використовувати суміш і вибудовують зручний для себе графік роботи. І перше, і друге абсолютно природно. Змішане вигодовування – добре це чи погано? Чи можна налагодити процес, зберігаючи грудне молоко, і яку суміш вибрати для дитини?

— Що таке змішане вигодовування новонароджених?

— Змішаним називається вигодовування, при якому догодовування сумішшю йде нарівні з харчуванням материнським молоком – без точного погодинного режиму. Дитина догодовується на вимогу подібно до того, як на виключно грудному вигодовуванні.


Причини введення догодовування:
  • низька лактація;
  • недостатній ваговий приріст у грудничка;
  • передчасні пологи;
  • захворювання мами;
  • відсутність мами і неможливість її постійної присутності поруч із дитиною – при неможливості створити банк грудного молока.


— Чи є «помилкові причини» для введення догодовування?

— В першу чергу потрібно розібратися, чи вистачає дитині грудного харчування. Брак молока мами часто плутають з коліками, коли малюк кричить і постійно вимагає груди. Здається, що дитина не наїдається, але насправді для неї груди - джерело заспокоєння, так вона реалізує свою потребу близькості з мамою.

До початку введення прикорму молочною сумішшю важливо визначити, чи наїдається дитина. Якщо дитина часто просить груди, тоді потрібно її зважувати – це простий, але значущий метод, тому що за доданою вагою можна інтерпретувати, наїдається малюк чи ні. Зважувати дитину потрібно до і після кожного годування протягом кількох днів, тому що порції на грудному вигодовуванні в різний час доби можуть бути різними і потрібно оцінювати загальний об'єм з'їденого. Якщо він достатній, то неважливо, що ввечері дитина їсть мало, а вранці багато.



ЗМІШАНЕ ВИГОДОВУВАННЯ: ДОБРЕ ЧИ ПОГАНО


— З якими труднощами можна зіткнутися при переведенні дитини на суміш?

— Потрібно подбати про стерильність. Пляшки з сосками завжди повинні бути простерилізованими, кип'ячена вода для приготування формули - мати температуру 37-40 ° C. Це додаткова робота, яку потрібно робити як вдень, так і вночі.

Крім того, при неправильно підібраних пляшці і сосці дитина може відсторонитися від грудей - коли, наприклад, смоктати соску їй простіше і легше. Якщо режим лактації не налагоджений і мама приділяє більше часу годуванню сумішшю, вироблення молока зменшується. А якщо не буде дотримана чистота, можуть виникнути різні інфекційні захворювання.

Переваги догодовування замінниками грудного молока:

  • дитяча суміш – це необхідність і зручність, якщо молока мало і є потреба в додатковому харчуванні;
  • дитяча суміш, схожа за компонентами на жіноче молоко, підтримує імунітет і розвиток дитини.

Недоліки харчування з пляшечки:

  • дитина може більше не брати груди, оскільки соску смоктати легше;
  • чим рідше немовля смокче мамине молоко, тим менше його прибуває в молочних залозах: таким чином, відбувається відлучення дитини від грудей.


ЗМІШАНЕ ВИГОДОВУВАННЯ: ЯК ПРАВИЛЬНО ГОДУВАТИ І ЗБЕРЕГТИ МОЛОКО ДЛЯ СВОЇХ МАЛЮКІВ


— Як організувати змішаний тип харчування?

— Перелічимо основні правила змішаного вигодовування новонародженого.

  1. Пропонувати пляшечку після грудного прикладання. Суміш – це догодовування, тому і вдень, і вночі кожне годування починають з грудей, а потім дитину догодовують сумішшю в тому об'ємі, який вона не доїла.
  2. Вибирати відповідні аксесуари. Суміш в малих об'ємах переважно давати з ложки. При високій частці суміші– віддати перевагу пляшці і пружній сосці з дрібним отвором, щоб дитина смоктала її старанніше, так само, як груди.
  3. Дотримуватись чистоти і стерильність, температурного режиму зберігання і розведення суміші.
  4. Давати пляшку на вимогу, як і груди, щоб змішане вигодовування було максимально наближене до природного і не формувався строгий графік, як на повністю штучному вигодовуванні.


— Мама може визначити разовий об'єм молока та суміші?

— Залежно від віку дитини зростає об'єм харчування, але єдиної формули для всіх діток немає. Наприклад, в 5 місяців об'єм харчування дорівнює 1/7 ваги малюка: приблизно виходить по 800-1000 мл на добу. Дитина смокче до порожніх грудей. Але не просто висить на грудях, а робить якісні і активні смоктальні рухи. Якщо після грудей дитина залишилася голодною – вона неспокійна, шукає сосок, ловить його ротиком, – мама догодовує її сумішшю. Не потрібно боятися великого об'єму суміші: немовля не переїсть. Воно зригне зайве або відмовиться від їжі – виплюне соску, коли насититься.


— Чи потрібна вода при змішаному вигодовуванні?

— Якщо немає аномальної спеки, воду давати дитині не треба, тому що мамине молоко більше ніж на 80% складається з води, а суміш готується на воді. Додатковий об'єм рідини між годуваннями або перед ними займе об'єм у шлунку, і потім дитина з'їсть грудного молока і суміші менше. У підсумку з водою вона не отримає корисних речовин, недоїдатиме і втрачатиме вагу.


— Як годувати при змішаному вигодовуванні і підтримувати лактацію?

— Консультація педіатра, рекомендації консультанта з грудного вигодовування та бажання мами в комплексі допоможуть зберегти і повернути лактацію. Тут особливо важливе часте прикладання і якісне смоктання грудей дитиною. Лактаційні чаї, гомеопатію я не підтримую. Але якщо мама вірить в їх силу і використовує їх, головне, щоб вони не нашкодили і не викликали алергічних реакцій у малюка.


Як зберегти грудне молоко при змішаному вигодовуванні
  • Якщо після годування здається, що молока немає, потрібно старанно протягом десяти хвилин зціджувати груди, стимулюючи соски, - це налагодить вироблення пролактину, молока з'явиться більше.
  • Необхідно повноцінно харчуватися і багато пити теплої рідини. Годуюча жінка і так відчуває спрагу, але потрібно не забувати дотримуватися питного режиму і в добу випивати близько двох літрів води.
  • Для спокою і впевненості годуючій жінці важлива підтримка сім'ї.



ЗЦІДЖЕНЕ ГРУДНЕ МОЛОКО І МОЛОЧНІ СУМІШІ ПРИ ЗМІШАНОМУ ВИГОДОВУВАННІ


— Чи можна годувати зцідженим молоком при змішаному харчуванні?

— Грудне молоко – найкраще харчування для дітей. Зцідженим молоком годувати можна. Особливо воно виручає сучасних активних мам, які поєднують навчання, роботу, поїздки і хочуть зберегти лактацію і годувати грудьми.

Як зціджувати грудне молоко
Скільки зберігати зціджене жіноче молоко
Як розморожувати грудне молоко
  • зціджувати за обсягом на три чверті ємності
  • підписувати дату і час зціджування
  • молоко, отримане від декількох зціджувань поспіль, можна зберігати в одному контейнері, але слід підписувати час отримання першої порції
  • спеціальні контейнери для заморозки і зберігання доступні в аптеках
  • до 4 годин при кімнатній температурі
  • до 96 годин в холодильнику
  • заморожувати не пізніш 24 годин після зціджування
  • до 2 тижнів в морозилці всередині холодильника
  • до 3 місяців в морозильній камері
  • 6-12 годин в морозильній камері при температурі -18° C
  • заморожене молоко переміщають в основну камеру холодильника до повного розморожування
  • розморожений продукт підігрівають на водяній бані
  • категорично не рекомендується повторно заморожувати розморожені молоко і розморожувати його в мікрохвильовці

— Від чого залежить вибір суміші для догодовування?

— Найважливіша вимога - адаптованість і максимальна наближеність суміші до грудного молока за білковими, жировими, вуглеводними властивостями, вітамінно-мінеральним складом.

Штучне харчування вводять в відповідності до віку дитини (1-й рівень - з народження до шести місяців, 2-й рівень - з шести місяців до одного року, 3-й рівень - після року) і, якщо вони є, з урахуванням проблем ( таких як недоношеність, лактозна недостатність, збої в травленні - коліки, запор, пронос, алергічні реакції).


Дитячі суміші MAMAKO® Premium при змішаному вигодовуванні:

  • білок козиного молока перетравлюється краще, ніж коров'ячий білок, а у деяких малюків, схильних до алергічних подразнень, краще переноситься;
  • жирова складова представлена ARA і DHA жирними кислотами в поєднанні з лютеїном, що впливають на гостроту зору, мислення і засвоєння інформації;
  • хороший варіант для зміцнення імунітету завдяки нуклеотидам, а також для дітей, у яких спостерігаються проблеми з травленням, оскільки суміші містять пребіотики і пробіотики, але не мають в своїй формулі пальмового масла.


Тип суміші визначається індивідуально разом з педіатром. Стандартних рекомендацій, які підійдуть кожній дитині, немає. Тому вибирають кращу для свого малюка суміш за багатьма критеріями і вже потім дивляться, як він на неї реагує і як засвоює нове харчування.


Причини заміни суміші:
  • запори або діареї;
  • занепокоєння дитини, яке не асоційоване з голодом;
  • болі в області животика, надлишкове скупчення газиків;
  • відрижки;
  • алергічні роздратування на тілі.


Мамине грудне молоко – ідеальне харчування для дітей грудного віку. Але багато жінок в силу життєвих обставин не можуть налагодити вигодовування грудьми або страждають нестачею молока і змушені замінювати його альтернативним дитячим харчуванням. Це не страшно: суміш може безпечно доповнити раціон немовляти. Важливо правильно налагодити режим годування і дотримуватися правила, які ми обговорили.

Читайте також

Вгору