Як настрій мами впливає на стан дитини

Як настрій мами впливає на стан дитини

10 хвилин
6819
Avatar

професор, викладач Університету Торонто Скарборо і директор Лабораторії передових освітніх технологій
м. Торонто

Стрес під час карантину на всіх впливає по-різному, але на благополуччі маленької дитини особливо сильно може позначитися поведінка мами. Стів Йорденс, професор психології Університету Торонто, розповів про взаємозв'язок батьків та дітей в стресовій ситуації і способи збереження позитивного сімейного мислення.

— Багато педіатрів говорять, що прояв стресу у немовляти – це відображення психологічного стану мами. Як ви вважаєте, чи передається стрес від матері до дитини?

— У головному мозку є дзеркальні клітини, які кожен раз, коли ми бачимо, як хтось робить щось чи відчуває себе певним чином, дозволяють нам відчувати те ж саме. Не тільки для матері, але і для взаємодії батьків та дітей в цілому, сьогодні ситуація особлива, причому батьки повинні стати лідерами і вести за собою. І тому одна з рекомендацій, яку я дам, ґрунтунтується не на людській психології, а на психології собак.


— Цікаво, як це перегукується з життям сім'ї…

— Наведу такий приклад: якщо ви невротичні і намагаєтеся змусити свою собаку робити щось, з криком і забагато говорячи, вона в цей момент дивиться на вас і думає: «Ти божевільний, я не хочу йти за тобою. Можливо, я повинна стати лідером, бо ти, здається, ні на що не здатний? ». Чого хоче собака від лідера, так це того, щоб він контролював ситуацію, навіть якщо турбується. Кінологи називають це спокійною впевненістю.


Важливо взяти під контроль свої емоції і докласти зусиль, щоб не втрачати самовпевненість. Контролюючи ситуацію, ви впевнені в собі.


Потрібно сказати своїм дітям: «Зараз важкі часи, і вони негативно впливають на деяких людей. Те, що відбувається, зачіпає нашу сім'ю, але ми все витримаємо. Можливо, доведеться змінити наше життя прямо зараз, але ми пройдемо через це. У нас все буде добре».

— Ніщо так не об'єднує, як спільний ворог.

— Це так, і вірус тепер є спільним ворогом для всіх нас: потрібно об'єднати свої зусилля, робити щось разом, щоб бути ефективними. Якщо вся родина буде думати так, це дозволить боротися зі спільним ворогом. Всім необхідно залишатися вдома – це потрібно робити, щоб епідемія швидше закінчилася. Але важливо знати, що це не вірус змусив нас замкнутися: ми самі вирішили так вчинити, щоб боротися з ним. Дорослим потрібно змінити своє мислення, і дуже важливо, щоб діти змінили мислення теж.


— Зв'язок між членами сім'ї, їх підтримка і позитивний настрій важливі. А сім'ї з немовлятами: як пережити стрес від карантину мамі, що годує?

— Після народження дуже важливий контакт «шкіра до шкіри». Саме народження – вже травмуюча подія для мами і дитини, і тілесний контакт дуже допомагає їм обом розслабитися і відчувати себе добре. На грудному вигодовуванні це відбувається природним шляхом, але навіть якщо дитина – на штучному вигодовуванні, мама все одно може притиснути її до себе під час годування. Я не думаю, що груди – найважливіше в процесі заспокоєння. Найважливіше мама, яка знаходиться поруч.


Під час стресу особливо важливо не втратити зв'язок з дитиною. Намагайтеся проводити більше часу зі своїм малюком, обіймайте його – не обов'язково буквально «шкіра до шкіри». Так ви даєте дитині відчути, що її люблять, і самі відчуваєте себе в безпеці: вам буде тепло від іншого тіла.


— Це теоретичні або доведені міркування?

— Вчений Харлоу провів багато досліджень про важливість соціальних зв'язків, в тому числі, зв'язку між матір'ю і дитиною. В одному з експериментів маленька мавпа мала доступ до двох «матерів». Одна була зроблена з дроту та дерева і давала харчування з пляшки, що імітує груди. В іншої «мами» цього не було, але вона була покрита шарами м'якої тканини, була більш округлою. Саме з нею молода мавпа відчувала себе набагато комфортніше і залишалася поруч, поки не зголодніла, і навіть під час їжі трималася за неї ногами. Жорстка і холодна «мати» була єдиним джерелом поживних речовин, але, наситившись, мавпочка не підтримувала з нею ніяких контактів. І якщо з'являлася якась небезпека в навколишньому середовищі, вона бігла до вкритої тканиною фігурі.


Мамина м'якість, тепло і відчуття безпеки важливі для маленьких дітей. І це важливіше, ніж їжа. Так що, при годуванні дитини сумішшю, їй обов'язково потрібно давати свою ніжність і ласку. І якщо мама в змозі це зробити, то психологічно ситуація для малюка на штучному вигодовуванні нічим не буде відрізнятися від положення дитини, вигодовується грудьми.


— Запах мами також зменшує стрес у грудничка і робить його спокійнішим?

— Для малюка важливо бути поруч з мамою, бачити її. Коли дитина починає повзати або ходити, вона слідує за нею, так як хоче бути поруч. І якщо малюк наляканий або відчуває загрозу, то буде шукати маму. Вона повинна бути чуйною до таких речей, намагатися відповідати турботою якомога частіше, якщо дозволяє час. На жаль, мамам часом доводиться робити багато справ однією рукою, і вони просто не можуть відповісти. Іноді корисно використовувати дитячу переноску або слінг.


Якщо дитина знає, що мама завжди поруч, коли потрібна, вона стає більш незалежною. Може досліджувати світ, займатися своїми справами і відчувати, що захищена. Але все починається в ранньому віці, коли ви годуєте малюків і тримайте їх близько до себе.


— Є думка, що для контролю стресу важливий строгий графік. Це правда?

— Є процес, який називається циркадними ритмами. Це наш внутрішній біологічний годинник. Ми можемо його відчути, коли організм хоче спати вдень через різницю в часі при далекій подорожі і зміні часових поясів. Наші біоритми не можуть відразу адаптуватися до зовнішніх змін, виникає збій, і це стає стресом для організму (такий стан називають джетлаг).

Якщо ви прокидаєтеся і харчуєтеся за графіком, приблизно в один і той же час, ваше тіло синхронізується, і це означає, що воно буде готове йти спати, коли день закінчиться. Ви будете краще спати, краще перетравлювати їжу, тому що процеси травлення також пов'язані з біоритмами. І взагалі фізично відчувати себе краще.


— Сон дуже важливий для здоров'я, в тому числі і для психічного.

— Це дійсно так. Майже у всіх, хто має проблеми з психічним здоров'ям, є ознаки безсоння або інші порушення сну. Звичайно, у молодих мам немає вибору: вони не можуть спати за звичним їм розкладом. Але циркадні ритми дають організму мами знати, що, коли дитина нарешті засинає, вона теж готова до сну. Принаймні, на 3-4 години, поки дитина не прокинеться.


— З татами це так важливо?

— Під час карантину чоловіки тепер постійно вдома. Що вони можуть відчувати? Найчастіше - почуття розгубленості, тому що їх щоденні ритуали більше не працюють, а професійна самоідентифікація порушена. Вони не ті люди, якими були, і, можливо, просто дрейфують, не знаючи, що робити, тому що у них немає мети. У цій ситуації рекомендую одне: додати деяку структуру дня. Якщо з понеділка по п'ятницю ваша сім'я буде підкорятися певному розкладу, в якому знайдеться час на вивчення чогось, це буде корисно. Після ізоляції, можливо, освоєні вміння стануть в нагоді в роботі, і вас навіть можуть підвищити по службі.


Якщо чоловік говорить, що з трьох до п'яти дня він займається, всі знають, що це його особистий час. Він буде прокидатися, знаючи, що збирається робити сьогодні, і закінчувати день, розуміючи, що чогось досяг. Це в деякій мірі полегшить життя.


— Раніше ми обговорювали, що для жінки важлива підтримка в турботі про дитину. Але чи можна чоловіка, що зазнає стрес через карантин, просити про цю допомогу або краще не загострювати ситуацію?

— Все буде залежати від людини. Дружина знає свого чоловіка краще за всіх. Якщо чоловік готовий подбати про дитину пару годин, поки жінка займається своїми справами, можливо, він відчує себе краще від того, що зайнятий.

Що зводить людей з розуму, коли вони залишаються вдома? Те, що вони відчувають, ніби нічого не досягли. Але якщо батьки дійсно спілкуються зі своїми дітьми, вони можуть краще зрозуміти матерів, тому що тепер повинні по-справжньому піклуватися про малюків. Це допоможе їм зрозуміти, наскільки дійсно складно мамі справлятися з усім самотужки, і, сподіваюся, змусить їх цінувати все, що для них роблять. Як тільки вони це усвідомлять, вони можуть сказати: «Я щось роблю. Я допомагаю. Я даю своїй дружині можливість витратити дві години на те, що вона любить, і побути на самоті ». Це інша частина особистості чоловіки, не професійна, і він вивчає себе нового. І такий стан може йому сподобатися, оскільки він зрозуміє, що корисний. Всі ми хочемо допомогти людям, яких любимо.


— Як впоратися в ізоляції з відчуттям «дня бабака»? Чи можна боротися з відчуттям, що життя проходить повз?

— Може допомогти усвідомлення того, що ви чогось досягли протягом дня. Потрібно знайти речі, які дійсно можна зробити за цей час, щоб не просто сидіти і сумувати на дивані. Можливо, допоможе вивчення того, чому ви давно хотіли навчитися.

Ще одна річ, яку всі повинні зрозуміти: ситуація, в якій ми знаходимося, може розвиватися. Коронавірус може бути сезонним. А може, буде інший вірус, і трапиться так, що нам доведеться пройти через це знову. Так що варто навчитися жити в запропонованих умовах. Навчитися контролювати емоції, надати структуру свого дня і знайти нового себе – це те, що допоможе пристосуватися до того, що відбувається. Ми будемо менше боятися.


Можливо, найкраще на карантині - те, що ми вчимося іншого способу життя. З ним ми теж повинні знайти спосіб відчувати себе психологічно комфортно.


— Соціального життя зазвичай немає у мам новонароджених, як і у багатьох мам в цілому. Як переключитися з того факту, що жінка повинна контролювати все в домашньому господарстві і знайти час для себе?

— В розуміючій сім'ї можна чесно сказати: «Гей, я роблю все для вас двадцять чотири години на добу, чи можу я виділити з них дві години себе?». Навіть якщо окремої кімнати немає, можна піти в саме тихе місце, провести відеоконференцію з подругами і випити келих вина або соку, як в барі, або включити музику, яку ви любили слухати разом. Загалом, що б ви не робили, коли йдете кудись, організуйте це у себе вдома. Відеоконференції – майже єдиний варіант спілкування, який у нас є зараз.

Зверніть увагу, що у вашого чоловіка при необхідності також повинні бути ці дві години. Це питання здорового глузду, якого всі потребують: ми любимо свої сім'ї, бути з ними чудово, але буде дуже приємно іноді побути наодинці з собою.


— Зараз багато хто фактично замкнені в чотирьох стінах наодинці один з одним. Чи може це змінити відносини між батьками та дітьми і яким чином?

— Чи змінить це відносини в хорошу чи погану сторону, залежить від того, як все організовано. Хороша новина в тому, що для дітей це очікувано. Їм не нав'язують шкільні завдання, вони їх чекають. Одна з речей, яку варто сказати своїм дітям: «Зазвичай ви йшли б до школи і вчилися з вчителями, але ситуація змінилася, і потрібно продовжувати вчитися вдома. Ми повинні зробити це разом».


Не намагайтеся навчити своїх дітей вчитися, намагайтеся вчитися разом з ними.


Деякі речі, які вони вивчають, ви, можливо, давно забули. Ви можете сказати: «Ми будемо вчитися разом. Давай подивимося, що задали. Я не знаю як це зробити. Можеш мене навчити? Можеш показати мені, як ти це робиш? ». Це дає дітям сили і можливість відчути, що їх думки теж мають значення. Так батьки і діти можуть стати партнерами.


— Батьки в більшій мірі стають партнерами або вчителями, наставниками?

— Можна з подивом виявити, що вчителі проводять кращі моменти дня з нашими дітьми. Зазвичай батьки розповідають дітям, що вони можуть і не можуть робити, в той час як вчитель допомагає їм пізнавати нове. Звичайно, вчителі також дисциплінують дітей, але їм приємно дізнаватися щось разом з ними, - і батькам може сподобатися цей процес. Це зовсім інший спосіб взаємодії з дітьми в сім'ї.

Наприклад, дитина не розуміє множення, але потім ви разом придумуєте спосіб вирішення, і їй все стає зрозуміло. В такий момент приємно бути поруч з ним. Це як коли ваша дитина робить перші кроки, і всі схвильовані тим, що вона ходить. Це величезне досягнення. Дуже потужна річ - насолоджуватися перемогами своїх дітей. Це все ті ж промені сонця, що пробиваються через чорну хмару: коли відбувається щось хороше, візьми це і обійми.



Батьки – дуже сильний зразок для наслідування. Якщо ви ставитеся до всього негативно, ставлення дітей теж буде негативним. Я знаю, важко, коли у тебе багато справ. Але потрібно планувати їх і знаходити час для спілкування з дітьми, домовлятися про розподіл обов'язків в сім'ї. Важливо знайти спосіб ефективно виконувати щоденні завдання, щоб завершувати день в гарному настрої і проводити час разом, наприклад, за активними і веселими іграми.

Читайте також

Вгору