Як вибрати молоковідсмоктувач?

Як вибрати молоковідсмоктувач?

15 хвилин
5406
Avatar

Годування грудьми – дивовижний і захоплюючий процес, продуманий природою до найдрібніших деталей. Малюк народжується – і для нього з'являється ідеально збалансована їжа потрібної температури і консистенції. У сучасному світі молодим мамам нерідко доводиться зціджувати молоко. Про те, як правильно вибрати молоковідсмоктувач, читайте в нашій статті.

Молоковідсмоктувач – це прилад, призначений для зціджування грудного молока. Він складається з накладки на груди, механічного або електричного насоса і ємності для збору молока.


В яких ситуаціях потрібен молоковідсмоктувач:
  1. Тимчасова розлука з малюком, наприклад, при госпіталізації без можливості спільного перебування.
  2. Дитина народилася недоношеною, з малою вагою або сильно ослабленою і не може самостійно взяти грудь.
  3. Коротка вуздечка язика або інші вади розвитку щелепно-лицьового апарату малюка, через які правильне прикладання до грудей неможливе.
  4. Дитина недостатньо набирає вагу, і мамі необхідна додаткова стимуляція лактації.
  5. Мама тимчасово приймає ліки, несумісні з грудним вигодовуванням.
  6. Плоский або втягнутий сосок. Рекомендується витягати його молоковідсмоктувач протягом 1-2 хвилин перед годуванням.
  7. Створення індивідуального банку молока.
  8. Мама хоче стати донором молока для іншого малюка.


Які бувають молоковідсмоктувачi?

Illustration

Механічні (ручні) молоковідсмоктувачi, їх переваги і недоліки
Переваги:
Недоліки:
легкі
повільно працюють
займають мало місця
потрібно прикладати фізичні зусилля, що при тривалому зціджуванні може створювати дискомфорт
працює без джерел живлення
інтенсивність їх роботи регулюється силою натиску
безшумні
низька ціна

Ручні молоковідсмоктувачi бувають помпові (грушеві), шприцевидні або поршневі.

  • Помпові


    Illustration
  • Найпростіша модель. Складається з накладки на груди, з'єднаної з круглою помпою або грушею. При натисканні на помпу, створюється вакуум, за допомогою якого і відсмоктується молоко.
    Часто помпові молоковідсмоктувачi не мають ємності для зціджування або пляшкою. Багато жінок відзначають, що такі моделі спорожняють груди неефективно і травмують соски, до того ж їх складно якісно простерилізувати.

  • Шприцевидні


    Illustration
  • Складається з двох циліндрів, один з яких закріплений всередині іншого. Внутрішній циліндр прикладається до грудей за допомогою накладки: при плавному поступально-зворотного руху циліндрів за принципом шприца створюється вакуум, що і дозволяє відкачувати молоко.
    У міру наповнення циліндра молоко необхідно переливати в іншу ємність, тому зціджування займає багато часу. Хоча така конструкція і більш ефективна в порівнянні з помповим тонометри, процес зціджування залишається все ж трудомістким.

  • Поршнева

    Illustration
  • Найзручніші та ефективні серед ручних молоковідсмоктувачi. Складаються з накладки на груди, поршневого механізму і пляшечки для збору молока. Накладка прикладається до грудей, при натисканні на ручку створюється вакуум, і молоко надходить в пляшечку. Є моделі з більш слабкою і більш тугою пружиною. Перші вимагають меншої сили натискання, чому їх легше використовувати, а другі мають більшу силу всмоктування, що може прискорити процес зціджування.
    Механізм накручується прямо на пляшку, в якій молоко можна зберігати або давати дитині, приєднавши соску. Поршневий молоковідсмоктувач можна використовувати однією рукою, але при тривалому зціджуванні руки мами втомлюються.



Електричні молоковідсмоктувачi

Illustration

На ринку представлено безліч моделей, що відрізняються як ціною, так і функціоналом, але всіх їх поєднує загальний принцип - вакуум для відкачування молока створюється електричним мотором, що значно полегшує роботу мамі і скорочує тривалість зціджування.

Переваги:
Недоліки:
Потребує мінімальних фізичних зусиль від жінки
Ціна. Вона може значно варіюватися в залежності від фірми-виробника, матеріалів, кількості різноманітних регулювань, комплектності і так далі
Прискорює процес зціджування
Шум, створений роботою мотора. Але, якщо для мами цей аспект критичний, можна підібрати більш тиху модель
Можна підібрати зручну для себе модель практично по будь-яких параметрах
Залежність від електромережі та необхідність замінювати батарейки

Електричний молоковідсмоктувач може бути акумуляторним або живитися від електромережі.
Є моделі, розраховані на одночасне зціджування обох молочних залоз, – це дозволяє значно скоротити час зціджування і збільшити кількість зцідженого молока.

Крім того, електричні молоковідсмоктувачi діляться на побутові і клінічні. Побутові – легші, портативні, відносяться до предметів особистої гігієни, їх не можна передавати іншій жінці або купувати з рук. Стаціонарні клінічні молоковідсмоктувачi відносяться до професійного медичного обладнання. Найчастіше ними устатковані пологові будинки і лікарні, такий молоковідсмоктувач можна взяти напрокат. До цього приладу купується індивідуальний комплект для зціджування.

Серед електричних в окрему групу виділяють електронні молоковідсмоктувачi – це більш високотехнологічні пристрої. Часто вони мають більш складні програми роботи, наприклад, є двофазне зціджування, що імітує фази і інтенсивність смоктання грудей дитиною. В них можна налаштовувати власні програми, щоб проводити зціджування в комфортному для мами індивідуальному ритмі.


Що краще, ручне зціджування або молоковідсмоктувач?

Все вирішується індивідуально, виходячи з потреб і особливостей мами і дитини.
Якщо зціджування необхідно разово, простіше обійтися ручним методом.
Якщо ж зціджування планується проводити регулярно, молоковідсмоктувач може заощадити мамі масу сил та часу.

Комбіноване зціджування використовують, коли вже з'явилося набухання в грудях або розвинувся лактостаз (застій молока в протоках молочних залоз).
Як його проводять:

  1. Спочатку до грудей прикладають молоковідсмоктувач. Він «видобуває» переднє молоко, але не може впоратися з закупоркою протоки. (До речі, надмірне використання молоковідсмоктувача є причиною набряку грудей.)
  2. Після ручним способом доціджується проблемна область.


Чи буде молоко, зціджене руками, відрізнятися від зцідженого молоковідсмоктувачем?

Молоко, зціджене різними способами, буде мати однаковий склад. Дані досліджень також підтверджують, що немає різниці в ступені мікробного забруднення молока, отриманого шляхом ручного зціджування або зцідженого за допомогою молоковідсмоктувача.


Як часто потрібно зціджувати?

Необхідність і частота зціджування визначаються індивідуально, виходячи з ситуації. Якщо дитина здорова, отримує молоко з грудей на вимогу, добре набирає вагу і розвивається, рутинні зціджування не потрібні.
Оптимально випорожняти груди потрібно не рідше 1 раз на 3 години. Зазвичай при зціджуванні цей процес займає близько 20 хвилин для однієї груді. При збільшенні цього інтервалу жирові глобули грудного молока прилягають до стінок проток, і жирність передньої порції молока знижується.


Чи потрібно перед купівлею молоковідсмоктувача консультуватися з педіатром?

Педіатр може вказати на необхідність зціджування грудей, догодовування зцідженим молоком, проте вибір способу зціджування і типу молоковідсмоктувача все ж залишається за мамою. Педіатр або консультант з грудного вигодовування можуть допомогти підібрати відповідний апарат, враховуючи конкретні потреби сім'ї.


Як вибрати молоковідсмоктувач?

При виборі молоковідсмоктувача можна керуватися різними критеріями:

  1. Мета. Якщо це разові зціджування в пологовому будинку для полегшення стану грудей в період приходу молока, краще придбати недорогий, але надійний ручний молоковідсмоктувач або (при наявності в пологовому будинку) використовувати стаціонарний клінічний. Якщо зціджування необхідно проводити регулярно, варто розглянути можливість купівлі електричного молоковідсмоктувача.
  2. Тривалість процедури. Якщо мама планує зціджувати на роботі і важлива швидкість зціджування, є сенс задуматися про купівлю потужного електронного молоковідсмоктувача з функцією двофазного зціджування або молоковідсмоктувача з можливістю одночасного зціджування обох молочних залоз.
  3. Портативність. Наприклад, мамі важливо завжди мати молоковідсмоктувач під рукою, носити його з собою в сумочці - тоді краще придбати ручний або невеликий електричний молоковідсмоктувач.
  4. Гучність роботи. Для зціджування в нічний час можна підібрати тиху електронну модель або використовувати ручний молоковідсмоктувач.

Це важливо:

  1. Накладка на сосок.

    — Діаметр воронки повинен бути на 1-2 мм ширше основи соска.

    — Матеріал - пластик, силікон. Силіконові накладки підходять для дбайливого зціджування чутливої груді і часто мають пелюстковий масажер, що імітує рухи язика дитини. Якщо в комплекті з молоковідсмоктувачем йде воронка невідповідного розміру, деякі виробники пропонують докупити комплект воронок в спеціалізованому магазині або на власному сайті

    molokootsos
  2. Безпечний пластик без бісфенолу А (напис на упаковці «BPA FREE» або «Не містить BPA»).
  3. Комплектація. Крім самого механізму, вона може включати пляшечку, кришку, соску, підставку для молоковідсмоктувача, чохол для зберігання і перенесення, контейнери або пакети для зберігання молока, запасні частини та інше.
  4. Потужність всмоктування. Регульована швидкість робить процес комфортним і безпечним. Корисна функція деяких молоковідсмоктувачів – двофазне зціджування. Це спеціальна програма, що імітує природний ритм смоктання дитини: на початку зціджування воно більш інтенсивне, а через пару хвилин – більш рідке і сильне.
  5. Методи стерилізації. Вибирайте той, який зручний і застосовується в домашніх умовах.


Як зрозуміти, що необхідна інша модель?

Молоковідсмоктувач не підходить, якщо:

  • З'явилися больові відчуття, тріщини і мозолі, почервоніння грудей.
  • Зціджування займає багато часу (більше години), і збільшення частоти зціджування не допомагає збільшити кількість молока.

Найголовніше, що важливо пам'ятати, – зціджування повинно бути комфортним і безболісним.


Як зберігати зціджене молоко?

Для зберігання молока підходять:

  • Спеціальні одноразові пакети для грудного молока - вони стерильні, мають міцний замок, місце для підпису дати зціджування. Їх зберігають як вертикально, так і горизонтально, що значно економить місце в морозильній камері.
  • Контейнери для грудного молока або пляшечки з кришкою - вони зручні, мають відповідний об'єм, їх можна стерилізувати.
  • Будь-які міцні, що добре закриваються ємності за умови, що вони зроблені з безпечних матеріалів (харчовий пластик без бісфенолу А, скло), інертні до заморожування (не виділяють при заморожуванні шкідливих речовин) і простерилізовані. Наприклад, баночки від дитячого харчування, пакети для зберігання харчових продуктів з замком zip-lock.


7 продуктів/пристосувань для комфортного зціджування:

  1. Молоковідсмоктувач.
  2. Якщо немає в комплекті, то вам також знадобляться:

  3. Пляшки з сосками.
  4. Контейнери або пакети для зберігання і заморозки молока.
  5. Стерилізатор.
  6. Підігрівач пляшечок.
  7. Спеціальний бюстгальтер з кріпленням для молоковідсмоктувача.
  8. Термосумка.


Молоковідсмоктувачi полегшують мамі життя, допомагають їй налагодити і зберегти лактацію.
Сподіваємося, що наша стаття допомогла вам розібратися у всіх нюансах і вибрати для себе відповідну модель виходячи з власних цілей і запитів.

Читайте також

Вгору