Навіщо пальмова олія додається в молочні суміші

Навіщо пальмова олія додається в молочні суміші

5 хвилин
8647
Avatar

Пальмова олія багата насиченими жирними кислотами, які виконують багато життєво важливих функцій в організмі немовляти. І це один з головних аргументів її використання в дитячих сумішах. При цьому включення пальмової олії до дитячого харчування часто ставиться під сумнів. Деякі виробники маскують її під іншими назвами, а де-які і зовсім виключають із сумішей. Так шкідлива пальмова олія чи ні?

НАВІЩО ПАЛЬМОВА ОЛІЯ В ДИТЯЧИХ СУМІШАХ


Пальмова олія в сумішах для немовлят – не примха компаній-виробників. З усіх рослинних олій вона містить найбільшу кількість насиченої пальмітинової жирної кислоти (далі НПЖК) – тієї, яка становить понад 20% від усіх жирів грудного молока. Жирні кислоти тісно пов'язані з формуванням мозку, нервової системи, енергообміну. Тому їх наявність особливо важлива в харчуванні дитини до року.


Так в чому ж проблема?

На малюнку добре показано відмінність двох кислот різного походження. Пальмітинова кислота в грудному молоці має центральне розташування, а в молекулі рослинної олії – крайні позиції.


Illustration

Чим шкідлива пальмова олія в дитячих сумішах? ЇЇ пальмітинова кислота менше всмоктується, створює з кальцієм нерозчинні сполуки солей. Як наслідок, виникають проблеми – знижується поглинання нутрієнтів, стілець ущільнюється, випорожнення кишківника стають рідшими. Тому не є міфом, що малюки, які вигодовуються формулами з пальмовою олією, частіше страждають від закрепів, ніж діти, які отримують мамине молоко. Крім того, втрати кальцію з випорожненнями не кращим чином можуть позначитися на формуванні кісткової тканини і зубів.


Вирішення проблеми пальмового пальмітата

Подібна поведінка НПЖК бічної конфігурації підштовхнула виробників дитячих формул до пошуку інших біоресурсів НПЖК – центральної конфігурації, аналогічної тій, що міститься в грудному молоці. Її знайшли в жирі молока тварин. У цьому полягають суттєві відмінності пальмової олії від молочного жиру.


Жири молока кози стали джерелом пальмітинової кислоти для адаптованих сумішей МАМАКО® Premium. Ці дитячі суміші без пальмової олії мають ряд переваг – полегшують травлення, допомагають поліпшити консистенцію стільця та щільність кісткових тканин.


МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.




ПАЛЬМОВА ОЛІЯ ДЛЯ НЕМОВЛЯТИ – ІНШІ ПРОБЛЕМИ


Пальмова олія - більш дешевий постачальник жирів

Сировина для її отримання дійсно є – це м'ясиста частина плодів олійної пальми. У них значно більше насичених жирних кислот, ніж в іншій сировині, і в тому числі пальмітинової кислоти, яка цікавить виробників дитячого харчування. Однак через особливості структури кислоти і її засвоєння корисність такої олії для немовлят залишається під питанням.


На товарних етикетках пальмову олію можна знайти під іншими назвами – пальмолеїн, пальмовий олеїн, пальмітат, рослинні жири.


Чи продовжує пальмова олія терміни зберігання сумішей

Тропічна олія не плавиться при досить високих температурах, тому її включають в рецептури для додання твердості маргарину, губним помадам, шоколаду, милу. Але незважаючи на свої технологічні переваги, пальмова олія не впливає на тривалість зберігання. Стабільність інгредієнтів в дитячих сумішах забезпечується іншими умовами.


Пальмова олія приводить до судинних проблем у дітей

Дитячі суміші адаптуються за кількісним складом жирів – без перевищення допустимої добової норми. Разом із сумішами діти вживають достатню для їх розвитку, а не надмірну кількість жирів. Але, як було сказано вище, жири пальмової олії не розщеплюються належним чином, тому погано засвоюються, гірше всмоктуються в кишківнику і залишають організм. Що швидше призведе не до забивання судин жиром, а до порушення жиро-кислотного балансу.


Технічне масло використовують в виробництві дитячих продуктів

Слідуючи технічним регламентам, виробники дитячого харчування беруть на себе турботу про якість всієї сировини, включаючи пальмову олію. З огляду на це технічні рослинні олії просто не можуть потрапити в молочні замінники. Пальмова олія в сумішах відповідає високим вимогам переробки і очищення.

Ліпідна складова дитячих сумішей може бути також представлена високоолеїновою соняшниковою, кокосовою, соєвою олією. Це далеко не альтернатива пальмовій олії, але такі продукти насичені іншими жирними кислотами, потрібними для росту і розвитку немовлят.


Шкідливість пальмової олії вигадана

Харчова пальмова олія – універсальна і економічна сировина, безпечна для немовлят. Вона багата НПЖК, що характеризуються специфічними функціями, але в харчуванні немовляти їй все ж не варто надавати перевагу – тому є описані вище підстави, на які не має сенсу закривати очі.



Пальмова олія в дитячих сумішах використовується для забезпечення дітей пальмітиновою кислотою. Однак побоюючись негативного впливу на дитячий організм, компанії починають відмовлятися від цього інгредієнта і розробляють нові формули сумішей, які ближчі до грудного молока. Одним з варіантів стало включення МАМАКО® в свої дитячі суміші пальмітинової кислоти з ліпідів козиного молока, що більш фізіологічно для травлення, засвоєння поживних речовин і формування м'якого стільця у немовлят.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 міс. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору