Безмолочні каші для першого прикорму

Безмолочні каші для першого прикорму

7 хвилин
1724

До першого прикорму безмолочною кашею важливо добре підготуватися та знайти відповіді на три головні питання. Чому час вводити першу кашу? Які каші корисніше та легше засвоюються? Як нагодувати дітей кашею? Розмовляємо з Оленою Сергіївною Кисельовою, кандидатом медичних наук, науковим радником MAMAKO®.

— Олено Сергіївно, каші у раціоні до року використовуються широко. Чим це виправдано?

— У нашій країні, каша — це традиційна та улюблена страва. У харчуванні малюка, навіть якщо йому ще не виповнився рік, каші займають особливо важливе місце. Значною мірою, це обумовлено не тільки їхньою високою харчовою цінністю та наявністю практично всіх необхідних поживних речовин. Каша - це їжа рідкої або напіврідкої консистенції, яка близька до консистенції молока мами та адаптованої суміші. З огляду на це, молочні та особливо безмолочні каші дуже зручні для першого прикорму при поступовому переході дитини до твердої їжі.


— З якого віку злаки вводять до раціону?

— Дитячі дієтологи пояснюють, що, харчуючись грудним молоком та молочною сумішшю, немовлята вперше пробують іншу їжу віком від 4 до 6 місяців. Відповідно починати давати дитині кашу доцільно у цьму віковому коридорі.
Важливо знати, що якщо мама та малюк здорові, мама добре харчується і практикує виключно грудне вигодовування, то введення твердої їжі рекомендується починати з 6 місяців. Малята, що ростуть на змішаному або штучному вигодовуванні, пробують тверду їжу на місяць-два раніше. Точний термін, коли починати прикорм дитини, назве лікар-педіатр, враховуючи всі нюанси його розвитку, у тому числі те, як добре дитина росте і додає у вазі, які у неї випорожнення і апетит.



— Коли кашу вводять раніше за овочі?

— Експерти з дитячого харчування підготували рекомендації щодо введення прикорму до раціону маленьких дітей. Вони відображені у Національній програмі оптимізації вигодовування. Сучасні схеми годування передбачають початок підгодовування кашами дітей:

  • з низькою вагою,
  • при схильності до прискореного випорожнення, відрижок, кольок,
  • при залізодефіцитній анемії чи ризику її розвитку,
  • після перших півроку грудного вигодовування.

— З якої каші почати?

— Є багато варіантів, які корисні для початку підгодовування. Це може бути дитяча каша безмолочна (при розведенні, до неї додають воду, материнське молоко або суміш, яку дають малюкові) або молочна.

Наприклад, якщо мама годує грудьми, рекомендується прикорм дитини безмолочною кашею, оскільки білки коров'ячого чи козиного молока у складі дитячого харчування можуть виявитися алергенними для малюка. За такого підходу, дитячий організм правильно адаптується до дорослого раціону. Трохи пізніше, немовля зможе спробувати кашу на молоці, навіть разом з яблуком або гарбузом.

Для дитини, яка отримує адаптовану суміш на козиному молоці, гарний вибір для комфортного травлення — каша також на козиному молоці. Спадкоємність продуктів полегшить процес знайомства зі злаками, така каша не навантажуватиме ніжний травний тракт, оскільки вершковий смак і легкозасвоювані білки козиного молока вже знайомі малюкові.



— Олено Сергіївно, які каші кращі — із пакування, придбані в магазині чи приготовані вдома?

— У минулому безмолочні каші на воді домашнього приготування були популярними, оскільки звичайні крупи широко доступні. Однак, у процесі приготування кількість корисних речовин, насамперед вітамінів та мінералів, знижується. Це збіднює раціон дитини. З цієї причини початок прикорму з безмолочних каш, зварених самостійно, не рекомендується. Їх можна дати спробувати дитині не раніше 8-9 місяців.

Сучасні виробники дитячого харчування пропонують величезну різноманітність корисного зернового прикорму, якому педіатри віддають перевагу. Для немовлят виробляються каші з одного виду крупи - гречаної, рисової або кукурудзяної. Це каші без глютену, які з найменшою ймовірністю викликають алергічні реакції. До того ж, вони швидкорозчинні та не вимагають варіння, що не менш важливо для молодої мами. На особливу увагу заслуговують переваги органічного дитячого харчування.


— Готові каші збагачені корисними речовинами?

— Виробники безмолочних та молочних каш для першого прикорму та розширення раціону дійсно надають великого значення насиченню своїх продуктів вітамінно-мінеральними комплексами, щоб малюки правильно розвивалися та не відчували дефіциту мікронутрієнтів, у тому числі вітаміну D, кальцію, заліза. Склад їх збалансований та забезпечує від 20 до 50 % добової потреби. В окремі продукти введені пребіотики – корисні для травлення харчові волокна.


— У багатьох сім'ях батьки хочуть підсолодити та підсолити дитячу їжу. Чи потрібні цукор та сіль до року?

— Згідно з рекомендаціями експертів, сіль та цукор у прикорм додатково вводити не потрібно. Навіть якщо дитяче харчування здається несмачним, треба пам'ятати, що сприйняття смаку у маленьких дітей яскравіше.

Кращі дитячі каші для початку прикорму:

  • Гречана каша з 4 місяців - багата на вітаміни B1 і B2, залізом.
  • Рисова каша з 4 місяців - щадно діє на слизову оболонку шлунку, легко засвоюється і регулює роботу кишківника.
  • Кукурудзяна каша з 5 місяців – містить багато заліза та калію.

Повторно звертаю увагу на те, що це низькоалергенні каші. Вони показані не лише здоровим дітям, а й дітям із групи ризику щодо розвитку харчової алергії.



— Чи може у дитини розпочатись алергія на каші без молока?

— Пшениця, жито, овес чи ячмінь містять глютен — особливий вид білків, який здатний спровокувати алергічні реакції у ранньому віці. Тому з підгодовуванням на їх основі поспішати не варто. Урізноманітнити раціон малюка м'яко і поступово можна пізніше, коли його травна система зміцніє. Манна, спельтова, перлова, житня, вівсяна - ці каші теж містять глютен.


— Як і як вводити каші?

— Усі діти різні, і правильніше порадитись із лікарем — яку кашу запропонувати дитині першою, а якою розширити меню


Що робити, якщо дитина не хоче їсти безмолочну кашу

  • Можливо, дитині не подобається смак чи консистенція каші. Відкладіть на якийсь час цей злак і спробуйте запропонувати дитині його через кілька днів — можливо, вона із задоволенням буде їсти.
  • Завжди починайте годування із перевірки температури готової страви на внутрішній поверхні зап'ястя. Якщо вам комфортно – кашу можна дати малюкові.
  • Пам'ятайте про режим харчування. Дитина навряд чи захоче підкріпитися кашею, якщо нещодавно пила мамине молоко чи суміш.

Золоте правило прикорму - батькам доведеться запастися терпінням, поки малюк відкриє для себе новий смак безмолочної каші.


Тепер зрозуміло, що ідеальна безмолочна каша для першого прикорму - це каша промислового випуску, розчинна, монозернова, безглютенова, без цукру. Каші на воді з гречаного, рисового та кукурудзяного борошна підходять для знайомства зі злаками як здоровим дітям, так і дітям з групи ризику розвитку алергії. Годуйте своїх малюків із задоволенням та пам'ятайте, що своєчасне введення правильно підібраних продуктів та страв забезпечує їх успішне зростання та розвиток.

* Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Інформаційні джерела

Читайте також

Вгору