Як і чим годувати немовля, коли ріжуться зубки

Як і чим годувати немовля, коли ріжуться зубки

5 хвилин
17109
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

Процес появи перших зубів тісно пов'язаний зі змінами в харчуванні і зниженням апетиту. Чим годувати дитину, коли з'являються перші зуби, щоб не травмувати припухлі ніжні ясна, скільки днів триває процес прорізування і що допомагає полегшити дискомфорт? Рекомендації дає лікар-педіатр вищої категорії і керівник школи молодих мам Тетяна Володимирівна Швець.

— Тетяно Володимирівно, коли починають рости перші зубки?

— Терміни та черговість прорізування зубів у дітей індивідуальні. Але існують середньостатистичні межі.

  • Зустрічаються випадки, коли дитина народжується з зубами. Це буває вкрай рідко. Такі зуби рекомендовано видаляти.
  • У рідкісних випадках перші зуби показуються після 4 місяців.
  • У більшості дітей прорізування зубів починається близько 6 місяців.

— Як зрозуміти, що у дитини ріжуться зубки? Як довго це відбувається?

— Період прорізування зуба триває близько 7-8 днів. Але процес іноді затягується, якщо зуби виходять поспіль або відразу кілька.

Симптоми того, що у дитини скоро з'являться зубки

  • Рясна слинотеча і кашель. Їх потрібно відрізняти від слиновиділення в три місяці, коли починають працювати слинні залози, а дитина ще не вміє ковтати слину.
  • Незначне підвищення температури.
  • Часті рідкі випорожнення.
  • Дитина все тягне в рот, інтенсивно жує і гризе, щоб зменшити дискомфорт в яснах.

Прорізування зубів, як і симптоми, пов'язані з цим процесом, у дітей можуть відрізнятися. І навіть в однієї дитини різні зуби можуть прорізуватися з різними симптомами.


— Зуби, що прорізуються, впливають на загальне здоров'я?

— Прорізування зубів ніяк не впливає на імунітет. Слинотеча виникає рефлекторно, але може свідчити про запалення ясен. Оскільки дитина тягне в рот все підряд, вона може занести інфекцію на вже запалену слизову.

Прийнято вважати, що при прорізуванні зубів температура не буває високою (вище 38,5 ° С), але іноді зустрічаються відхилення в бік високих цифр. Важливо розбиратися в цій ситуації разом з педіатром і виключати ГРВІ.

Звернутися до педіатра потрібно негайно:

  • якщо температура більше трьох днів перевищує 38,5 градуса;
  • якщо дитина навіть протягом доби відмовляється не тільки від прикорму, а й від грудного молока, суміші;
  • якщо у дитини з'явилися ознаки зневоднення: суха мова, сухі яскраві губи, плач без сліз, рідкісні сечовипускання.

— Чи можна зняти запалення ясен, біль і полегшити прорізування?

— Батьки часто сильно переживають із цього приводу, адже дитина може бути дуже неспокійною.

При вираженому неспокої, відмові від їжі, підвищенні температури і погіршенні загального самопочуття рекомендовані знеболюючі препарати, які слід використовувати тільки за рекомендацією лікаря. Вся додаткова допомога зводиться до масажу ясен і жування.

Як допомогти при прорізуванні зубів

  • Масаж ясен - охолоджуючими або охолодженими спеціальними іграшками, гумовими гризунами або просто пальцем.
  • Дають тільки дитячі знеболюючі препарати у відповідному дозуванні в разі вираженого занепокоєння, температури і поганої переносимості процесу.

Що не можна при прорізуванні зубів

  • Гелі, що містять бензокаїн або лідокаїн, - вони викликають серйозні побічні ефекти.
  • Фітопрепарати - не рекомендовані для безконтрольного застосування, тому що теж мають побічні ефекти.

— Як нагодувати дитину, коли ріжуться зуби?

— При прорізуванні, зубів запалені ясна стають чутливими, і все, що потрапляє на них, природним чином викликає дискомфорт і підсилює болючі відчуття. Дитина вередує, погано їсть і частіше відмовляється від прикорму на користь смоктання, тому що воно заспокоює ясна.

Коли ріжуться зуби і дитина не їсть нічого, слід звертатися до лікаря і з ним вирішувати, що робити.


— Яка їжа краще, коли ріжуться зубки?

— Вся їжа повинна бути однорідною, текучою та температури тіла. Шматочки хліба, інша тверда їжа з досить жорсткими краями призводять до ще більшого травмування ясен.

Батькам важливо прислухатися до поведінки малюка. І якщо стравам прикорму дитина віддає перевагу грудям або суміші, можна на час, до появи зуба, зробити вибір на їхню користь. В іншому обмежень по їжі немає: малюку можна давати овочеве пюре, каші та інші продукти прикорму, які вже «завоювали» його увагу і любов. Фаворитом, безумовно, може бути і здорове дитяче харчування MAMAKO® на козиному молоці.


Формула прорізування у кожної дитини своя, процес починається в різні терміни і залежить від закладки зубів ще у внутрішньоутробному періоді. На появу молочних зубів не може вплинути ні додатковий кальцій в раціоні мами або дитини, ні наявність або відсутність сиру. Щоб годування не стало великою проблемою, важливо прислухатися до зростаючого маленькому організму. Не варто наполягати на прикорму, який провокує неприємні відчуття. У період прорізування зубів дитини краще годувати тільки звичною їжею: грудним молоком або молочною сумішшю, знайомими малюку стравами прикорму.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору