Як налагодити апетит і збільшити вагу дитини

Як налагодити апетит і збільшити вагу дитини

10 хвилин
21358
Avatar

доктор медичних наук, професор, лікар-педіатр вищої категорії
м. Харків

Що робити, якщо дитина погано набирає вагу на грудному або штучному вигодовуванні і маса її тіла не відповідає стандарту? Професійними знаннями ділиться д. м. н., лікар-педіатр вищої категорії, завідувач кафедри поліклінічної педіатрії ХМАПО Ольга Анатоліївна Цодікова.

— Ольго Анатоліївно, чи визначена норма ваги дитини в залежності від віку?

— В одному з інтерв'ю ми обговорили причини низького набору ваги у дітей. Хочу звернути увагу батьків: повільний набір ваги не обов'язково означає відсутність норми. Важливо правильно оцінювати динаміку процесу.

Підходи до визначення норми маси тіла і її відхилень

Таблиця зі зразковими ваговими збільшеннями по місяцях:

  • 1 місяць — 600 г;
  • 2-4 місяці — 800—750 г;
  • 5-6 місяців — 700—650 г;
  • 1 рік - вага з народження збільшується втричі.

Центильні таблиці з нормальними і патологічними межами ваги:

  • 0 — медіана, середнє значення;
  • відхилення вище норми - надлишок ваги (ожиріння);
  • відхилення нижче норми – недостатня вага (гіпотрофія).

— Нерідко вагові надбавки у дітей відрізняються від точних даних таблиці зі збільшеннями ваги. Тому лікарі такі нормативи не використовують.

Центильний метод, розроблений експертами ВООЗ і заснований на середніх показниках розвитку дітей. Оцінюються криві ваги, зросту, індексу маси тіла, окружності голови. Ці показники не залежать від етнічних особливостей, але мають гендерні відмінності. Розроблено окремі графіки для дівчаток і хлопчиків, дітей у віці від 0 до 2 років і дітей від 2 до 5 років.


— Як правильно аналізувати графік, щоб оцінити розвиток малюка?

— У кожної дитини з народження свій графік, тому що всі діти мають різну конституцію, різні пропорції. Лікар завжди може показати мамі, наскільки її дитина відповідає нормативу.

  • На графіку відкладають показники в динаміці раз в місяць, оскільки по однократному виміру робити висновки неможливо.
  • Різкий підйом і різке зниження кривої ваги щодо медіани завжди викликає настороженість у лікарів. А відсутність позитивної динаміки (вага не збільшується) може вказувати на проблему.
  • Висновок не роблять тільки по кривій ваги. Педіатр обов'язково перевіряє динаміку індексу маси тіла (співвідношення зросту і ваги), особливо коли дитина гладшає.

Різкі і негативні зміни на графіку - привід негайно встановлювати їх причину і виключати стан, що загрожує нормальному розвитку дитини. Лікар оцінить харчування і призначить комплексне обстеження із залученням інших фахівців.


— Що робити, якщо немовля погано набирає вагу?

— Коли дитина погано набирає вагу, батьки повинні консультуватися з лікарем-педіатром або медсестрою, які часто бувають хорошими фахівцями в області вигодовування. І якщо немає загрози стану здоров'я, то починають з самого простого.

Дитині можна:

  • запропонувати додаткове харчування - догодовування сумішшю або прикорм в залежності від віку;
  • скоротити інтервал між годуваннями;
  • ввести нічне годування.

Дитина сама регулює, скільки їй потрібно їжі. Якщо малюк зажадав груди або суміш вночі, то треба його годувати. Солодка водичка і узвар не дадуть насичення і поживних речовин. Коригуючи нічні годування, ви досягнете того, що дитина стане спокійною, її вага покаже динаміку до збільшення, сформується приємна психологічна обстановка.


— У недоношених малюків маса тіла при народженні низька. Як набір ваги відбувається у них?

— Для моніторингу динамічних показників ваги потрібно мати домашні ваги і зважувати малюка не тільки раз на місяць, а й щотижня. Кожен грам, який додає недоношена дитина, - перемога.

  • Середні вагові надбавки - 90-120 грамів на тиждень.
  • У 3-4 місяці - вага з народження подвоюється.
  • У 6 місяців - вага з народження потроюється.

У недоношених дітей приріст йде більш інтенсивно. Для порівняння: доношена дитина повинна потроїти вагу лише до року.

Батькам важливо знати особливості догляду за таким малюком і давати йому спеціальну суміш з високим вмістом білка, щоб він добре додавав у вазі. Призначення подібних сумішей знаходиться в компетенції медичних працівників і є актуальним строго за медичними показаннями. При вигодовуванні сумішшю, також необхідно серйозно ставитися до інструкції по її приготуванню, постійно спостерігати за процесом смоктання. Немовля ні в якому разі не можна годувати неадаптованими сумішами або цільним коров'ячим молоком.


— Як нагодувати дитину, яка їсть без апетиту?

— Відмова від прикорму, грудей або суміші - привід для занепокоєння. Як показує досвід, причини відмови є завжди. Ними можуть бути:

  • Хвороба - молочниця порожнини рота, прорізування зубів, дискомфорт в горлі: вони ускладнюють або роблять хворобливими смоктання і ковтання.
  • Посилена перистальтика, коліки, газоутворення в момент годування.
  • Неприємний смак грудного молока - медикаменти, що приймаються жінкою, яка годує, можуть змінити смакові характеристики молока.
  • Особливості будови грудей.

Ні в якому разі не слід дратуватися, проявляти щодо дитини агресію і годувати її насильно. Важливо з педіатром або медсестрою розібратися в скаргах і симптомах, виключити патологію.


— Як козине молоко допомагає немовлятам набирати вагу?

— Козине молоко - це джерело цінних нутрієнтів. Всі його компоненти прекрасно збалансовані, добре сприймаються травним трактом новонародженого. Білки і жири легко розщеплюються і всмоктуються. Але годувати немовля цільним продуктом не можна. Європейська та американська педіатричні школи рекомендують використовувати для дітей адаптовані суміші на основі козиного молока.


Суміші на козиному молоці особливо рекомендують дітям, які мають проблеми з травленням - частіше це запор, іноді пронос. Хворі діти і малюки з недобором ваги краще засвоюють таке штучне харчування і ростуть відповідно до віку.


МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.

— Розкажіть, будь ласка, про дитячі суміші МАМАКО® Premium на козиному молоці.

— Лінійка сумішей виготовлена на основі козиного молока європейських фермерських господарств. Адекватний склад цього харчування забезпечує оптимальний ріст, вагу, нервово-психічний розвиток дитини, профілактику функціональних розладів органів травлення і, що важливо, формування міцного імунітету.

Білки Для кращої відповідності амінокислотному профілю грудного молока білковий компонент адаптовано за допомогою додавання сироваткових білків козиного молока. Наприклад, у стартовій формулі вміст сироваткових білків 60% і, відповідно, казеїнових - 40%, що наближає дане співвідношення до білків грудного молока.
Вуглеводи Наявність лактози і олігосахаридів позитивно впливає на мікрофлору (профілактика дисбактеріозу) і абсорбцію мінеральних речовин.
Пре- і пробіотики Суміші містять широко вивчені пребіотики ДОС і пробіотик Bifidobacterium lactis, які в комплексі нормалізують частоту і консистенцію випорожнень.
IQ-комплекс Оптимальна кількість жирних кислот ARA і DHA, а також лютеїну, стимулюють когнітивний розвиток і формування зорової функції.
Вітаміни і мікроелементи Вміст кальцію, заліза і йоду допомагає в профілактиці рахіту, залізодефіцитної анемії і йододефіциту.

— Застосування сумішей на основі козиного молока в харчуванні здорових доношених дітей забезпечує комфортне травлення, профілактику функціональних розладів шлунково-кишкового тракту, знижує ймовірність запалення органів травлення, має ряд переваг в порівнянні з використанням сумішей на основі коров'ячого молока і наближається по ефективності до грудного вигодовування. Я, як лікар, рекомендую суміші МАМАКО® Premium на козиному молоці, але і тут все індивідуально. Необхідно враховувати особливості дитини і думку вашого педіатра.


Часто батьки порівнюють своїх дітей з іншими малюками. Але важливо пам'ятати, що діти народжуються з різною вагою і продовжують набирати її нерівномірно. Є багато станів і хвороб, через які малюк може додавати менше або, навпаки, більше в порівнянні з однолітками. Яка вага буде нормою, а яка вимагає медичних рішень, потрібно обговорювати з лікарем. Для того, щоб привести вагу в норму, може знадобитися усунення хворобливих станів, зміна раціону дитини і організація годування у нічний час.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору