Каші на козячому молоці

Каші на козячому молоці

5 хвилин
3954
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

У схемі підготовки дитини до загального столу каші зазначені з чотирьох-шести місяців, а до року зернове меню стає досить різноманітним. Які види дитячих каш існують, яке місце серед них займають дитячі каші на козиному молоці, а також як вибрати першу кашу дитині.

— Тетяно Володимирівно, коли в раціоні малюка з'являється каша для першого прикорму?

— Перший прикорм кашами рекомендований дітям з недобором ваги або дефіцитом заліза (анемією). В інших випадках першими вводять овочі, а каші будуть другою групою продуктів. З якого віку давати прикорм і чим годувати конкретну дитину, визначає спостерігаючий за нею лікар-педіатр.

Злаковий прикорм завжди починають з безглютенових каш – гречаної, рисової, кукурудзяної. Чому? Для того щоб знайомство з продуктом пройшло плавно, малюкам не потрібно давати зайвого навантаження, яким в цьому віці буде глютен. Цей білок повинен прийти в раціон трохи пізніше, коли ферментна система дитини стане більш активна.


Перші дитячі каші на воді і молоці: яку дати дитині
  • Дітям з алергією вводять безмолочні каші, які розводять водою.
  • У каші можна додавати грудне молоко, якщо виходить зціджувати, або дитячу суміш, яка використовується для годування дитини.
  • Малюкам старшого віку можна відразу пробувати молочні каші на коров'ячому або козиному молоці. Зверніть увагу, що деякі каші замість молока містять молочну суміш.

— Давайте докладніше обговоримо молочні каші, зокрема, прикорм кашами на козиному молоці. У чому їх особливості?

— Молоко покращує смакові властивості, збагачує готові дитячі каші калоріями і мікроелементами. Це більш раціональне харчування: дитина при одному і тому ж об'ємові отримає більше енергії і поживних речовин, що позитивно відіб'ється на її розвитку і вазі.

Важливо і те, що сухі дитячі каші містять адаптоване молоко, яке з цільного перероблене під можливості дитячого організму. При цьому білки і жири козиного і коров'ячого молока трохи відрізняються один від одного: казеїни козиного молока легше перетравлюються, легше згортаються, і організму дитини простіше мати з ними справу.


— Які бувають каші на козиному молоці і в якій черговості їх вводять в прикорм?

— Підгодовувати починають з рисової каші або з гречаної каші на козиному молоці. Потім малюка знайомлять з кукурудзяною кашею і іншими монокомпонентними продуктами і поступово виходять на каші з додаванням фруктів і овочів, які дитина до цього спробувала. Наприклад, якщо це гречана каша з яблуком і морквою, то малюк вже повинен познайомитися окремо з кашею з гречки, пюре з яблука і пюре з моркви. А якщо це каша з 5 злаків, то дитина повинна добре засвоювати окремо всі злаки, що входять до її складу.

Пробують незнайомий продукт в першій половині дня в об'ємі до 100-150 мл. Потім порція збільшується в міру дорослішання дитини.

Каша MAMAKO® ORGANIC – це поєднання органічних злаків і 32% фермерського козячого молока ORGANIC.




— Що краще: каша на козиному молоці, приготована вдома, або готова каша з магазину?

— Для початку прикорму бажані гіпоалергенні каші промислового приготування, відповідні дитячому віку. З восьми місяців дитину можна акуратно переводити на більш дорослі каші, приготовані самостійно.

Готові молочні каші
Домашні каші на молоці
  • Швидко розчиняються, легкі для перетравлення і засвоєння, оскільки максимально підготовлені, щоб організм маленької дитини реагував на них позитивно.
  • При виборі звертають увагу на склад: чи є в продукті компоненти або фрукти, які дитина ще не пробувала.
  • Як правило, в кожній торгівельній лінійці представлений набір каш для першого прикорму, які відповідають віковим потребам дітей першого року.
  • Лікарі, як правило, не рекомендують починати прикорм домашніми стравами з перемеленої крупи через їх підвищене навантаження на травлення.
  • Мами можуть по-різному перетирати зерно в борошно, використовувати незбиране зерно з грубої оболонкою, робити кашу занадто густою або занадто рідкою.
  • Реакцію малюків передбачити неможливо. Вона буде залежати від того, наскільки дозрів шлунково-кишковий тракт дитини, чи сформувалася мікробіота, яка впливає на перетравлення.

— Козині каші МАМАКО® так само різноманітні?

— Існує найширший асортимент каш на козиному молоці, який підходить малюкам різного віку. Їх перелік включає прості низькоалергенні зернові страви для початку прикорму, мультизернові каші для розширення меню і ласі каші, що поєднують користь молока, фруктів і овочів, для розвитку смакових уподобань. Склади продуктів спеціально розроблені для дитячого харчування, збагачені вітамінно-мінеральними комплексами. Каші випускаються в формах і дозуваннях, які підходять для малюків.



Молочні каші – це поживна їжа, багата кальцієм, вітамінами групи B, харчовими волокнами. Каші в комплексі з молоком більш калорійні, вони добре підходять для сніданків і харчування перед сном, містять виміряні пропорції крупи, білка молока та інших компонентів. Каші на козиному молоці легше перетравлюються – відповідно, дитина засвоює їх краще і добре розвивається.

Читайте також

Вгору